Akkor most a környezetbarát vagy az etikus opciót válasszam? Avagy a bőr-műbőr-vegán bőr dilemma

Drágább, de tartósabb vagy olcsóbb, de rosszabb minőségű? Ennél azért jóval több tényezőt kell figyelembe venni, amikor egy valódi bőr, egy műbőr vagy egy vegán bőrből készült termék közül kell választanunk.

Több mint másfél éve vagyok vegán, azóta dilemmázok időről-időre a következő kérdés kapcsán: ha nem eszem állati eredetű ételeket, akkor logikus, hogy nem viselek valódi bőr termékeket sem, igaz? Hogyan védem a környezetet, ha a műbőr cipőimet félévente dobom a kukába? Nem fogok hazudni, nekem is van bőrcipőm, ami már 3 éve a szolgálatomban áll és továbbra sincsen semmi baja. Ennek ellenére zavar, hogy gyakorlatilag egy halott állatot hordok a lábamon.

Mit tehetek ez ellen? Összegyűjtöttem a rendelkezésemre álló lehetőségeket, felsorakoztattam pro és kontra érveket, amelyek biztosan segíteni fognak eldönteni, legközelebb milyen alapanyagból készült lábbelit vagy kiegészítőt vásároljak. Lássuk!

A legősibb alapanyag: a bőr

Az állati eredetű bőr az őskor óta a ruházkodás egyik legkedveltebb alapanyagának számít. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy időtálló és minőségi darabok készíthetők belőle. Egy bőrből készült ruhát, cipőt vagy kiegészítőt éveken keresztül használhatunk, még nemesebb lesz attól, hogy látszik rajta az idő múlása. Pontosan így hangzik egy fenntartható termék jellemzése. Ami mégsem teszi egyértelművé, hogy ez a jobb megoldás, az az eredete. Mindenki számára egyértelmű, hogy ez az alapanyag az állatok kikészített (cserzett) bőréből készül. És pontosan emiatt nagy a dilemma, mennyire etikus ezt választani.

Hogy egy kicsit még tovább bonyolítsam a dolgokat, két fontos tényezőt érdemes figyelembe venni:

1. Milyen állatból és hol készült a termék? Nem az állat fajtája a lényeges, hanem hogy milyen okok miatt használják fel a bőrét. Ha egy állatot a húsáért ölnek meg, akkor a bőr és a szőrme csak másodlagos termék. És ha már szegénynek meg kellett halnia, akkor legalább ezt is hasznosítsák. De azzal én például egyáltalán nem értek egyet, ha egy állatot csupán azért tartanak, hogy a bőr- és a szőrmeipar igényeit kielégítsék.

2. Az sem mindegy, hol készítették ki az alapanyagot. Az olcsóbb árkategóriába tartozó bőrök ugyanis általában távol-keleti műhelyekben készülnek, ahol embertelen körülmények uralkodnak. Arról nem is beszélve, hogy olyan anyagokat használnak, ami károsan hathat a munkások egészségére.

A közkedvelt, de nem túl környezetbarát műbőr

A természetes bőr legelterjedtebb alternatívája, a műbőr mellett nem sok, pontosabban két érvet tudok felsorakoztatni.

1. Az első, hogy az előállítása nem kerül az állatok életébe, ugyanis a műbőr egy iparilag előállított anyag, ami két részre osztható. Az egyik a hordozóanyag, ami akár természetes szálakból is készülhet (például pamut, papír), a másik a felső réteg, ami a filmképző anyagot jelenti. Ez a bevonat legtöbbször PVC-ből, klórozott PVC-ből, poliuretánból (PUR) és mindenféle kőolajszármazékból készül. Ezek a mesterségesen előállított anyagok egyáltalán nem vagy csak hosszú évszázadok alatt bomlanak le. 

2. Egy másik, nem túl erős érv a műbőr mellett, hogy megfizethető. Na, de miért? A mesterséges anyagok miatt olcsóbb az előállításuk, de a termékek élettartama is jóval lecsökken a valódi bőrhöz képest. Minőségben sem érik utol a bőrt, hiszen rosszabb a szakítószilárdságuk és a légáteresztőképességük – tehát gyorsabban tönkremennek és a viselőjük izzadttá válhat bennük.

Gomba- és ananászbőr, azaz a vegán bőr

Napjainkban a divatbrandek már más lehetőségek közül is választhatnak, amelyek segítségével minimalizálhatják a vegyi szálak és a környezetre ártalmas alapanyagok használatát. Ezek közül az egyik a ‚‚valódi bőr vs. műbőr’’ problémára alternatívát nyújtó vegán bőr. A különböző startup cégek és nagyobb vállalatok sorra mutatják be saját vegán bőrüket – például erjesztett kollagénből, kókuszból, gombából, kaktuszból, ananászból, almából, valamint banán- és narancshéjból is készítettek már különböző termékeket.

A koppenhágai székhelyű vállalat, az Apple Girl például az almalé és az almabor gyártása során felhalmozódott pépből készít vegán ‚‚almabőrt’’. Az almamaradékot csíkokba görgetik, amelyek melegítés után rugalmassá és keménnyé formálhatók. Az előállított alapanyag biológiailag teljesen lebomlik, ráadásul egy méter elkészítéséhez csak 1 liter víz szükséges. Ez akkor is töredéke a tehénbőrnél felhasznált literszámnak, ha nem számoljuk bele az állat felneveléséhez szükséges vízmennyiséget.

Az egyik legismertebb vegán bőr a Pinatex, amit például a Puma és a Hugo Boss is felhasznál a termékei gyártása során. Ez a ‚‚bőr’’ az ananász leveleiből készül, amiket a gyümölcs betakarítása után a termelők rendszerint eldobnak vagy elégetnek (ez évente 40 000 tonnányi felhasználatlan ananászlevelet jelent). Az innovatív technológiáknak köszönhetően a levelek rostjaiból erős, rugalmas anyagot hoznak létre, amit sokféleképpen felhasználhatnak. 

Végül meg kell említeni a gombából készült MuSkin nevű bőralternatívát is. A MuSkin előállításához a betakarított gombák kalapjait dolgozzák fel, majd kezelik természetes anyagokkal (például viasszal). Ez az egyik legkedveltebb vegán bőr, mivel az előállítás közben erősen texturált felület képződik, ami nagyon hasonlít a valódi bőrhöz. Ráadásul az ebből készült termékek jól szellőznek és biológiailag lebomlanak. Az egyetlen probléma, hogy jelenleg nem sok helyen állítják elő, valamint nagyon korlátozza az alapanyagok színét.

Te mit választanál?

Ahány ember, annyi vélemény. A leírtak alapján abban egyetérthetünk, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha a vegán bőrt választanánk. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor csak rajtunk áll, hogy a bőr vagy a műbőr pártiak csoportját erősítjük. Remélhetőleg a cikkből sikerült néhány olyan információt megtudnod, ami segít a döntésben.

Nyitókép: Westend61/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: