Elmúltál 30? Így alakítsd át a szépségápolási szokásaidat – Jaksa Petra szépségbloggerrel beszélgettünk

A Peonilla blog szerzője megosztotta velünk, milyen apró, de fontos változásokat kell bevezetnünk a harmadik X felett az arcápolási rutinunkban, hogy sokáig megőrizhessük bőrünk üdeségét és fiatalságát.

Tinédzserként a harmincasok „felnőttnek” tűntek a szemünkben, aztán amikor ebbe a korba lépünk, szinte kikérjük magunknak, hogy mi bizony „nem vagyunk még olyan idősek…” Ez igaz is, azonban a korral mégis érdemes némi tudatosságot csempészni a mindennapjainkba, többek között a szépségápolás terén.

Elérkezett a változás ideje?

A felelősségteljes szakmai és pénzügyi döntések meghozása mellett azt is el kell fogadnunk, hogy ezután a bőrünk ápolása is több figyelmet igényel – már amennyiben szeretnénk, ha később jelennének meg a bőröregedés első látható jelei. A temérdek elfoglaltság miatt sokan legyintünk, ha a megfelelő bőr-, és szépségápolási rutin kialakításáról van szó (mondván, ezzel ráérünk majd negyvenévesen foglalkozni), pedig egyáltalán nem éri meg tovább várni. A Peonilla blog szerzője, Jaksa Petra szépségblogger segítségével összegyűjtöttük neked, milyen változásokat érdemes bevezetned a szépségápolási rutinodba a harmincas éveid beköszöntével.

Kezdd az alapoknál!

Sajnos elkerülhetetlen, hogy a bőröd idővel veszítsen a kollagén- és nedvességtartalmából, így a harmadik X után különösen oda kell figyelned a hidratálásra. „Minél szebb az arcbőröd, annál jobban mutat rajta a smink – és annál kevesebb festékre lesz szükséged” – mondja Petra, aki azt is kiemeli, ha dehidratált bőrre visszük fel a make-upot, akkor a smink megülhet az apró ráncocskákban.

Mádara The Concealer Ragyogást tökéletesítő korrektor
Mádara The Concealer Ragyogást tökéletesítő korrektor, 6.990 Ft

Harminc felett jöhet a csillogás?

Petra azt tanácsolja, hogy a hidratálással párhuzamosan építsük be a rutinunkba a highlighterek használatát is (a mattítás helyett), hiszen ahogyan idősebbek leszünk, a bőr egyre fakóbbá válik, veszít az üdeségéből. A glow-hatás pedig éppen ezt orvosolja, hiszen fiatalít! „A porállagú termékek helyett inkább a krémállagúakat ajánlom” – javasolja Petra. A krémes termékek ugyanis úgyszintén hidratáltabbá varázsolják a bőrt: alapozót, highlightert és pirosítót is beszerezhetsz ebből. „Ráadásul a száraz bőr gyorsabban öregszik, mint az olajos!” – figyelmeztet Petra.

Milk Makeup Lip+Cheek pirosító, RMS Beauty Luminizer highlighter (kiemelő)
Milk Makeup Lip+Cheek pirosító, 16.50 £ / RMS Beauty Luminizer highlighter (kiemelő), 12.900 Ft

A kevesebb tényleg több!

„Nem szabad elfelejteni, hogy a kevesebb ebben a korban több” – hangsúlyozza Petra. „A nehéz, vastag sminkek ideje lejár harmincévesen. Törekedj inkább a természetességre!” A Peonilla szerzője szerint a szemöldökünk erős hangsúlyozása öregít, míg a világosabb árnyalat fiatalít. „Érdemes halványabb árnyalatot választani szemhéjpúdernek is, mert az sokkal jobban kiemeli a szemet” – tudjuk meg Petrától, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy kontúrozáskor és bronzosításkor kerülni kell az éles, határozott vonalakat. „Ecsettel vagy kézzel el tudod simítani ezeket!”

Annabelle Minerals BROW LIKE WOW szemöldök paletta (szemhéjpúderként is használható)
Annabelle Minerals BROW LIKE WOW szemöldök paletta (szemhéjpúderként
is használható), 5.290 Ft

Viszlát vörös rúzs?

Az arcbőrünk mellett az ajkaink is egyre szárazabbak lesznek az idő múlásával, tehát a neszeszeredet hidratáló szájfénnyel vagy rúzzsal kell gazdagítanod – méghozzá egy világosabb árnyalattal. „Ahogy öregszünk, vékonyodnak az ajkaink, egy sötét színű rúzs pedig csak felerősíti ezt a hatást” – árulja el Petra.

Clinique Chubby Stick Intense Moisturizing Lip Colour Balm Színezett ajakápoló
Clinique Chubby Stick Intense Moisturizing Lip Colour Balm Színezett ajakápoló, 7.900 Ft

Szépségápolás kívül-belül

A szépségápolási rutinod átalakítása mellett az életmódodban is fontos változásokra van szükség ahhoz, hogy sokáig üde maradhasson az arcot. „Ha nem fogyasztunk elegendő vizet, hamar fakóvá vagy dehidratálttá válhat a bőr” – hívja fel a figyelmet Petra. „Nemcsak az számít, mi kerül a testünkre, hanem az is, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Ésszerű keretek között mindenre vigyázni kell” – vallja Petra, aki a mindennapos zöldség-, és gyümölcsfogyasztás híve. „De ugyanígy lényeges az is, hogy csökkentsük a minket érő stresszhatásokat is. Persze mindenkinek más módszer válik be: van, akinek a meditáció, másnak az olvasás, a jóga vagy a friss levegőn való séta a segít. De mindannyiunknak szüksége van ezekre az örömforrásokra, nem élhetünk kizárólag a munkának. Hiszek abban, hogy ezeknek az apróságoknak is döntő szerepe van az öregedés lelassításában – és ez a bőrünkön is meglátszik.”

Fontos az énidő is
Fontos az énidő is! (Fotó: Maria Orlova/Pexels)

Harc az észrevétlen feszültség ellen

És hogy Petra számára milyen is a tökéletes énidő? A Peonilla blog szerzője a fürdővízbe csobbanás, az arcpakolás és egy-egy lassabb (minimum 2 szérum alkalmazását magába foglaló) bőrápolási rutin mellett a gua sha masszázsra esküszik. „Rengeteg feszültség gyűlhet össze a nap végére észrevétlenül az arcunkban, a nyakunkban, de akár az állkapcsunkban is, ha folyamatosan görcsösen szorítjuk idegességünkben.” Erre kínál enyhülést a gua sha masszázs, ami akár már 5 perc alatt segíthet ellazulni és arcolajokkal is használható. Petra hisz a holisztikus szemléletben, azaz abban, hogy minden összefügg egymással, ebből kiindulva ez a rövid masszázs is az egész szervezetre hatással lehet.

Szürke achát gua sha
Szürke achát gua sha, 9.900 Ft (Fotó: Peonilla blog)

Gua sha köveket ide kattintva tudsz rendelni Petra webshopján!

Nyitókép: Sam Lion/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: