Alacsony lángon tartott partner: amikor te csak akkor kellesz, ha nincs más

Amikor valaki több vasat tart egyszerre a tűzben, akkor előbb-utóbb valaki megégeti magát. Így tudsz tiszta vizet önteni a back burner kapcsolatba.

Érezted már úgy, hogy te valaki számára csak a tartalék vagy, a B-terv? Amikor a randizás korai szakaszában, vagy akár egy meglévő kapcsolatban úgy tűnik, hogy nem mi vagyunk a másik fél számára az első számú választás, akkor előfordulhat, hogy egy back burner kapcsolatba keveredtünk. Ez a megcsalás vékony határmezsgyéjén egyensúlyozó viszony arról szól, hogy bizonyos embereket takaréklángon tartunk, ha netán szükség lenne rájuk, bármikor előkaphassuk őket a tarsolyból és ne maradjunk egyedül. Míg az élet különböző területein ésszerű megközelítés, ha van egy tartalékterv, egy kapcsolatban ennek a gondolkodásmódnak a megvalósítása messze nem bizonyul ideálisnak.

A „back burner” vagy alacsony lángon tartott partner olyan személy, aki felé nem mutatunk elköteleződést, de bizonyos fokú kapcsolatot fenntartunk; így nyitva hagyva az ajtót egy esetleges jövőbeli romantikus vagy szexuális kapcsolat előtt.

Egy 2015-ös tanulmány fiatal felnőttek back burner szokásait vizsgálta: a felmérés szerint átlagban ki-kinek 5,6 ember szerepel a képzeletbeli listáján. A fiúknak jóval több: 8,3, míg a lányoknak 3,8 ilyen kapcsolatuk van. Ezek a számok azonban 2024-re nagy valószínűséggel sokkal nagyobbak, hiszen egyre inkább lazulnak az elköteleződés láncai a fiatalok körében. Egy 2021-es tanulmány szerint több, mint 300 hosszú távú kapcsolatban élő felnőttnek van háttérkapcsolata „elkötelezett” partnere mellett.

Megcsalás vagy nem?

Az, hogy egy „háttérkapcsolat” megcsalásnak minősül-e, összetett és szubjektív kérdés lehet. Az alapkoncepció tehát, hogy fenntartunk egy érzelmi kapcsolatot valakivel, miközben egy másik, elsődleges kapcsolatban élünk. Bár ez nem jár fizikai intimitással, mégis átlépheti az érzelmi hűség és bizalom határait. De ezt minden párnak magának kell eldönteni, hogy mi fér bele egy kapcsolatba.

5 jel, amiből arra következtethetsz, hogy valaki más is van a képben

  1. Hosszú időre eltűnik, majd a semmiből újra előbukkan és úgy tesz, mintha mi sem történt volna.
  2. Folyamatosan lemondja a közös programokat, csak akkor keres, ha valamire szüksége van.
  3. Hosszú időbe telik, mire válaszol az üzeneteidre.
  4. Csak beszél a szerelemről, de nem bizonyít semmit tettekkel.
  5. Nincs közös jövőkép.

A bizonytalanságból a bizonyosságig

Alapvető fontosságú, hogy tiszta és világos legyen a kapcsolati státuszunk. Ha nem akarunk se veled, se nélküled kapcsolatokba bonyolódni, akkor egyértelműen meg kell fogalmaznunk az igényeinket a másik fél felé. Ha elköteleződésre és kizárólagosságra vágyunk, ennek a tiszta kommunikáció az ára.

Ha valaki több lehetőséggel zsonglőrködik, az általában róla mond el valamit, a legtöbbször az önbizalom hiányát. Ezért semmiképpen nem érdemes magunkra venni a helyzetet. Nem te nem vagy elég neki, hanem egyszerűen a bizonytalansága vezeti rá, hogy egyszerre több vasat tartson a tűzben. Ilyenkor az egyetlen megoldás a konfrontálódás. Ha szembesíted, és ezek után hajlandó változtatni, akkor lehet esélye a kapcsolatnak. Azonban ha semmi jelét nem látod az elköteleződésnek, akkor csak időpazarlás maradni.

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: