Áldozat vagy túlélő? Fontos különbségekre hívja fel a figyelmet az ismert pszichológus, Dr. Edith Eva Eger

Nemcsak a szóhasználat nem mindegy: Dr. Edith Eva Eger arra is felhívja a figyelmet, hogy az áldozat vagy túlélő kifejezések mögött milyen fontos tartalom húzódik, illetve, hogy ezek miben különböznek egymástól.

Sokunkkal előfordul, hogy adott szövegkörnyezetben egymás szinonimáiként használjuk az áldozat vagy túlélő kifejezéseket, holott a kettő között hatalmas a különbség. Nemcsak a szóhasználatban, hanem a szavak mögött húzódó tartalmat illetően is. Erre szeretné felhívni a figyelmet Dr. Edith Eva Eger Kaliforniában élő, magyar származású pszichológus is. A döntés és Az ajándék című sikerkönyvek szerzője, akinél kevesen tudnak többet a túlélésről. A kassai születésű Edith alig volt 16 éves, amikor szüleivel és két nővérével egy marhavagonra szállították fel őket, és a családot Auschwitzba deportálták. Ekkor 1944-et írtak.

Egy évvel később Edith és nővére számára véget ért a rémálom, majd Amerikába mentek, hogy ott folytassák az életüket. Edith férjhez ment, három gyereke született, 40 évesen doktorált, pszichológusként pedig mind a mai napig hivatásának tekinti, hogy másoknak is segítsen feldolgozni az őket ért fájdalmat, veszteséget, traumákat.

Bár nem vagyunk szakemberek, de mi is úgy gondoljuk, ehhez nélkülözhetetlen lehet, hogyan tekintünk magunkra, és tudjuk-e mélyen legbelül a különbséget áldozat vagy túlélő között? Jöjjön most egy rövid összefoglaló, amelyet átfutva többé nem lesz problémád a kettő közötti egyértelmű különbségtétellel.

Miben különbözik egymástól az áldozat vagy túlélő?

Nézzük a lényeget. Az áldozatok merevek, másokat hibáztatnak, probléma-orientáltak, nem tudnak megbocsátani. A múltban élnek, pesszimisták, bosszúszomjasak és azt szeretnék, ha az élet valahogy megbüntetné azokat, akik őket bántották, ezen kívül tagadják a határokat és korlátokat.

A túlélők ezzel szemben rugalmasak, felelősségteljesek és az elszámolhatóságra alapoznak. A megoldásra fókuszálnak, nem pedig a problémára. A jelenben élnek, nem a múlt foglyai, és mivel optimisták, képesek a jövőbe tekinteni. Képesek megbocsátani maguknak és másoknak, és el tudják engedni a bosszúvágyukat. Ezen kívül el tudják fogadni a határokat és korlátokat.

A túlélőkhöz tehát nagy adag nyitottság, rugalmasság és optimizmus társul, amivel képesek felülemelkedni a múltban történteken, és egy szebb jövő reményében megélni a jelent. Vagy maguktól, vagy segítséggel. A lényeg nem ez, hanem hogy az áldozatokkal ellentétben képesek továbblépni és megbocsátani.

Forrás: Facebook.com/dreditheger
Nyitókép: Ada daSilva/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: