Hímzett kólásüveg mint társadalomkritika – Egy lengyel textilművész lenyűgöző pop-art szobrokkal bírálja a szokásainkat

Alicja Kozlowska látványos, élethű textilalkotásaival a fogyasztói társadalom szokásait bírálja és arra hívja fel a figyelmet, hogy a bolygónk jövője csak a mi döntéseinktől függ.

A textil a művészi önkifejezés egyik legsokoldalúbb eszköze. Könnyen kezelhető és sokrétűen manipulálható, így szinte végtelen számú lehetőséget kínál a kreatív alkotás során. Alicja Kozlowska lengyel textilművész is ezt a tulajdonságát használja ki, hiszen hétköznapi tárgyak és népszerű tömegtermékek valósághű másolatát készíti el a legkülönbözőbb technikák vegyítésével. A végeredmény egyszerűen lenyűgöző – a textilszobrok távolról könnyen összetéveszthetők az eredeti termékekkel.

Fotó: Alicja Kozlowska

„Gyerekkoromban a nagymamám tanított meg varrni és horgolni” – mondta Kozlowska a My Modern Metnek. „Tőle tanultam meg az alapvető technikákat. Azóta rengeteget utaztam, és a világ minden táján megcsodálhattam a textilművészet mestereinek munkáit. Idővel egyre több gyakorlatot szereztem, és kialakítottam a saját stílusomat.” A tehetséges művész kézzel, valamint hímzőtalpas varrógéppel készíti munkáit, így rengeteg öltéstípust kombinálhat. A textilszobrokat olyan népszerű termékekről mintázza, amelyek könnyen felismerhetők az egyedi formaviláguknak, ismert logóiknak és színeiknek köszönhetően. Alkotásaival a fogyasztói társadalomról fogalmazza meg véleményét, és a modern korra jellemző pazarló magatartásra figyelmeztet.

Fotó: Alicja Kozlowska

„A textillel való festés számomra egy olyan eszköz, amellyel a negatív hatású, kulturálisan beágyazott közömbösségre hívhatom fel a figyelmet” – magyarázta Kozlowska. A színes és látványos pop art stílusú alkotásaimmal igyekszem a nézőt a környezetvédelemre sarkallni. Bemutatom, milyen gyorsan árasztott el minket a konzumerizmus és a mesterséges anyagai.” A művész az emberek lelkiismeretére próbál hatni, és felvilágosítani őket arról, miért kellene mindenkinek tenni valamit a környezetvédelemértSzerinte a legfontosabb lépés a saját és a bolygónk jövőjéért folytatott harcban, hogy tisztában kell lennünk az ökológia pusztítás mértékével. „Igyekszem kialakítani a közös felelősségtudatot és azt a meggyőződést, hogy nem a kormányok és a nagyvállalatok változtatják meg szokásainkat, hanem mi. Nekünk kell érezni a változtatás igényét és a döntéseink majd átformálják a globális ipari termelést.”

Fotó: Alicja Kozlowska

Forrás: My Modern Met
Nyitókép: Alicja Kozlowska

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: