Meglepő új trend hódít: te mennél ilyen lánybúcsúra, esküvőre?

Bár nálunk még nem terjed el igazán, külföldön már hódít az a trend, amely a többség számára teljesen új kontextusba helyezi a lánybúcsú vagy az esküvői mulatozás fogalmát. Lássuk, miről is van szó pontosan.

Ha visszagondolok a lánybúcsúmra és az esküvőmre, szerintem minden úgy volt jó, ahogy végül is alakult, de azért néha eljátszom a gondolattal, mi lehetett volna másképp. Amin nem változtatnék, azok a helyszínek, a programok (a lánybúcsúm egy teljes nap volt, amikor több helyre mentünk, de az esküvőnk viszonylag kötetlen volt), és persze azok, akikkel ünnepeltünk. Nemrég viszont megfordult a fejemben például az, hogy mi lett volna, ha alkoholmentes lánybúcsú vagy esküvő mellett döntünk? Talán nem merültem volna le olyan hamar, talán még több szép emlékem lenne mindkét alkalomról, ki tudja.

Külföldön egyre inkább elterjedtek az olyan esküvők és lánybúcsúk, ahol egyszerűen semmilyen alkoholos ital nem áll a résztvevők rendelkezésére, tehát józanul kell a házasulandókkal együtt ünnepelniük.

Az ilyesmi, vagyis a piamentesség itthon még nem enyhén szólva nem népszerű. Olyannyira, hogy a Google sem értette, amikor rákerestem: az alkoholmentes lánybúcsú abszolút idegen volt számára, száraz esküvő helyett pedig szárazjeget kínált. Ám ha angolul írjuk be, egymást érik a találatok. Hogy külföldön miért egyre népszerűek a józan leánybúcsúk és a piamentes esküvők? Az alábbiakban összefoglaljuk.

Alkoholmentes lánybúcsú, száraz esküvő?

fotó: Ghislain & Marie David de Lossy/GettyImages

Egy új, 966 ember bevonásával készült kutatás szerint csak az emberek 10 százaléka utasítaná vissza a józan lánybúcsút. Ugyanakkor 60 százalékuk ragadná meg a lehetőséget, hogy üdítővel vagy alkoholmentes koktéllal koccintson egy ilyen fontos eseményen.

A megkérdezettek majdnem fele (42%) jelölte be azt, hogy szívesen részt venne egy olyan aktív programon, ahol boot camp, jóga vagy spa élmények várnák (nagy buli helyett). A megkérdezettek 30 százalékának viszont nem tetszett az ötlet, ők azt mondták, hogy nem vennének részt ilyesmin. 27 százalék pedig csak akkor, ha muszáj lenne.

Ennek hátterében az állhat, hogy az Y-generáció, illetve az idősebb Z-generációsok egyre nagyobb része vallja magát józanul kíváncsinak, vagy gyakorolja a tudatos alkoholfogyasztást.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a kínálat is változott. A boltokban és bárokban kapható 0%-os alkoholtartalmú opciók száma is jelentősen megnőtt. A Pinterest Predicts szerint pedig idén 220 százalékkal nőtt a „fancy non alcohol drinks” (divatos alkoholmentes italok) keresések száma, és 75 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés a „mocktail bar kifejezés iránt.

Mik az előnyök?

A tavalyi National Wedding Survey pedig kimutatta az alkoholmentes esküvők iránti növekvő érdeklődést is: 2022-ben az ifjú házasok 11 százaléka választotta a piamentes esküvőt. Az egyik megkérdezett pár azt mondta, hogy így olcsóbb lett a rendezvény, illetve, őket idézve „sokkal kevesebb rendetlenséget kell eltakarítani utána, mind fizikailag, mind érzelmileg. Több vendégük pedig annak örült, hogy az esemény után haza tudtak vezetni, tehát spóroltak a taxi-, a sofőrszolgálat- illetve a szállásköltségen.

Az alkoholmentes lánybúcsú vagy esküvő sem mindenkinek jön be

barátok friends buli ünnep
Fotó: AleksandarNakic/Getty Images

Persze, ha józan lánybúcsút vagy esküvőt szervezel magadnak, esetleg vendégként tervezel részt venni ilyesmin, akkor tapasztalni fogod, hogy ez nem jön be mindenkinek. Vannak, akik szeretnének úgy ünnepelni, ahogyan megszokták, és ebben benne van néhány alkoholos ital legurítása is. Másoknak hiába ajánlják fel például az alkoholmentes sört, nem fog nekik tetszeni, mert más az íze. Megint mások szeretnék maguk eldönteni, mivel töltik meg poharukat, amit a menyasszony illetve az ifjú pár egészségére emelnek. De olyanok is akadnak, akik máskor nem isznak alkoholt, ám amikor ünnepelnek, egy-egy rövidital vagy egy pohár pezsgő jól esik nekik.

Szóval a magam részéről végül is nem bánom, hogy nem kötöttük ki az alkoholmentességet sem az esküvőnkön, sem a lánybúcsún. Így mindenki találhatott az ízlésének megfelelő frissítőt, korlátozások nélkül. De megértem, ha inkább a száraz esküvő vagy lánybúcsú mellett tennéd le a voksod. Ha így lesz, fontos, hogy előre beszéld meg a vendégekkel, mit szeretnél. Ne a helyszínen derüljön ki, mert akkor elég kellemetlenül indulhat a közös ünneplés.

Forrás: uk.style.yahoo.com
Nyitókép: FG Trade / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: