6+2 kérdés, amit érdemes feltenned egy állásinterjún

Megszoktuk, hogy egy felvételi elbeszélgetés során a válaszadó szerepét töltjük be, pedig nagyon fontos, hogy jelentkezőként is készüljünk néhány kérdéssel egy ilyen alkalomra. Így ugyanis sokkal többet megtudhatunk a betölthető pozícióról.

Bár képtelenség előre megjósolni egy állásinterjú minden mozzanatát, azért akad néhány dolog, amire egészen biztosan számíthatsz ezeken a beszélgetéseken. Érdemes például utánanézned a cégnek vagy a szervezetnek, ahová jelentkeztél és annak ellenére, hogy ebben a helyzetben te vagy az, akit faggatnak, neked sem árt készülnöd néhány kérdéssel. Ugyanis borítékolható, hogy a meetinget az alábbi mondattal zárja majd a potenciális főnököd vagy a HR-es:

„Önnek van kérdése a munkával kapcsolatban?”

Megsúgjuk neked, a helyes válasz ilyenkor mindenképpen az igen, hiszen ebből láthatják, hogy valóban érdeklődsz a betöltendő pozíció iránt. Éppen ezért összegyűjtöttünk neked 6+2 kérdést, amit feltehetsz ilyenkor.

1. Kifejtené nekem a munkaköri leírást?

Itt a lehetőség arra, hogy betekintést nyerj a mindennapi feladatokba, amik az említett beosztással járnak. Sajnos a hirdetésekben megfogalmazott munkaköri leírások általában nem teljesek, csak a legkiemelkedőbb pontokat tartalmazzák. Tudd meg milyen teendőkre számíthatsz pontosan és mik tartoznak majd a felelősségi körödbe? A válasz segíthet eldönteni, hogy valóban passzolna-e hozzád ez az állás.

2. Miért vált nyitottá ez a pozíció?

Bármennyire is furcsának tűnhet, de jó, ha rákérdezel az üresedés okára! Ha például azért keresnek új embert, mert a korábbi dolgozójukat előléptették, akkor láthatod, hogy van lehetőséged a fejlődésre is. Amennyiben elbocsájtották a potenciális elődödet, annak köze lehet a teljesítményéhez is. Figyelj oda a válaszra, mert ebből még többet leszűrhetsz a vezetők elvárásaiból!

3. Milyen tulajdonságokkal rendelkezik az, aki sikeresen helyt tud állni ebben a szerepkörben?

Ismét egy olyan kérdés, ami rávezethet arra, hogy a számodra megfelelő állásra pályáztál-e éppen. Az interjúztató feleletéből könnyedén kiderülhet, rendelkezel-e olyan attitűddel vagy kompetenciákkal, amelyekre ebben a pozícióban feltétlenül szükséged lenne. Ez egyébként arra is rávilágít, milyen elvárásokat támasztanának feléd.

4. Kérdezz valamit azzal kapcsolatban, amit a közösségi média felületeiken vagy úgy általában az interneten, az újságokban olvastál róluk!

Ezzel a lépéssel minden kétséget kizáróan bebizonyíthatod, hogy elvégezted a házimunkádat, azaz alaposan utánajártál, mivel is foglalkoznak. Sőt, azt is egyértelművé teheted, hogy mennyire elkötelezett és motivált munkatárs lennél. Ha például láttad, hogy az általad kiválasztott cég nemrég jótékonysági akcióban vett részt, érdeklődj arról, hogy a felvételed estén te is bekapcsolódhatnál-e ezekbe a kezdeményezésekbe.

5. Milyen kihívásokkal kell várhatóan szembenéznie a leendő munkavállalójuknak?

Természetes, hogy mindannyian félünk a kihívásoktól, pedig ezekből rengeteget tanulhatunk és újabb készségekre is szert tehetünk, ha kilépünk a komfortzónánkból. Azonban nem árt megkérdezni, milyen akadályok bukkanhatnak fel az adott munkakörben, hogy tisztán lásd, mire vállalkoznál az állás elfogadásával.

6. A munkatársaktól eltekintve miért szeret itt dolgozni?

Mindenképpen emeld ki, hogy nem a csapatra gondolsz, mert ez egy jolly joker reakció lehet az interjúztató számára. Ha ezt kizárod, a felelete alapján egy kicsit jobban átláthatod a szervezeti kultúrát és azt, hogy mi élvez náluk prioritást: például a rugalmasság, a fejlődés vagy a versenyképes fizetés és a juttatások. Ha többen ülnek veled szemben, mindenkinek tedd fel a kérdést!

Jöhetnek a bónuszkérdések?

Akad még 2 témakör, amiket legtöbbször automatikusan megemlítenek az elbeszélgetés során, de amennyiben nem, nyugodtan dobd be őket az interjú végén.

1. Ha nem faggatnak ki a bérigényedről, akkor te magad is felhozhatod a témát. Legyünk őszinték: a fizetés továbbra is az egyik legfontosabb tényező egy állásjelentkezés esetében. Egyáltalán nem szégyen, hogy ez az összeg szerepet játszhat majd a döntésedben! Ne tűnj követelőzőnek vagy szemtelennek, de mindenképpen említsd meg!

2. Ritkán fordul elő, hogy valakinek ott helyben, az interjún felajánlanak egy pozíciót. Sőt, ma már gyakran többkörösek a felvételi eljárások. A beszélgetés végén tudakold meg, mi a következő lépés! Jó tudni, mire számíthatsz, főleg, ha egyszerre több munkára is pályáztál. 

Forrás: Cosmopolitan UK
Nyitókép: fizkes/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: