Állítólag ez az a kérdés, ami még épp időben megmentheti a párkapcsolatodat

Valami nem működik köztetek? Mielőtt hazaérve azonnal besüppednétek a kanapéba és bekapcsolnátok a tévét, inkább beszélgessetek egyet a pároddal. A következő kérdést pedig mindenképpen tegyétek fel egymásnak:

Az egyik barátnőm szomorúan mesélte, hogy szakítottak a barátjával, mert valami elromlott közöttük. Amikor megkérdeztem, hogy pontosan mi lehetett a probléma, ő azt mondta: „Hiányzott a bizalom. Noha nagyon élvezték egymás társaságát, folyamatosan féltékenykedtek és a kedves gesztusok mögött is a hátsó szándékot keresték.

Ez a fajta bizalmatlanság sokszor nem a másikban, hanem önmagunkban gyökeredzik. Gondolj csak bele, a párod megdicsér téged, mire te csak motyogsz valamit a nem létező bajszod alatt. Ezzel a magatartással azt üzenheted, nem bízol meg benne annyira, hogy komolyan vedd a bókjait. A Waterloo Egyetem kutatói 2017-ben hasonló helyzetben lévő párokat vizsgáltak, ahol az egyik félnek gondjai voltak az önértékelésévél. Öt tanulmányt készítettek el, amelyekben megállapították, hogy a belső bizonytalanság önmagában megrengeti a párok közötti bizalmat. Ha az egyik félnek gondjai vannak önmagával, akkor a bókok ellenkező reakciót válthatnak ki belőle, mint amire a partnere számítana. A dicséretet ilyenkor általában azonnal visszautasítjuk, mivel az ellentmond a saját magunkkal szemben támasztott negatív érzelmekkel. 

A kíváncsiság teremtő ereje

Szóval, hazaestek a munkából, fáradtan megvacsoráztok, de ahelyett, hogy üveges tekintettel merednétek a tévére, tedd fel a párodnak ezt a nagyon egyszerű kérdést:

Milyen napod volt?

Bizony, ez a kérdés segíthet a bizalom megteremtésében, főleg, ha a párod azt látja, hogy őszintén érdekel a válasz. Bevallom, amikor a barátom vacsora közben a napjáról mesél, olykor nem értem a különböző szakkifejezéseket, amelyeket használ, de ettől függetlenül érdeklődve végighallgatom. Ilyenkor ő is látja, hogy fontos a számomra, és nekem bármit elmondhat. A kutatók ezt a jelenséget is komolyabban megvizsgálták, majd arra jutottak, hogy az emberek nem a napjuk elmesélésétől lesznek jobban, hanem a pillanattól, amikor a párjuk meghallgatja őket. Ebben az esetben, egy önmagában bizonytalan partner is elégedettebb lehet a párkapcsolatával, mivel bátran kiöntheti szívét a másiknak.

Nyitókép: bernardbodo/iStock/Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: