AllotMe, a forradalmian új platform, amit csak a kertek Airbnb-jeként ismernek

Az Egyesült Királyságban évtizedeket kell várni arra, hogy az ember földhöz juthasson, ezért sok leendő termelőnek nincs hol összepiszkolnia a kezét. Egy új, digitális platform azonban megoldást kínál azoknak, akik kertészkedni szeretnének.

Amikor a Brit-szigeteket is elérte a világjárvány, és az állam korlátozó intézkedéseket hozott, az emberek pánikvásárlásába kezdtek. Az üresen álló bolti polcok láttán sokan a díszkertjüket veteményessé alakították, és zöldségtermesztésbe kezdtek. De ez csak azoknak nyújtott alternatívát a nehéz hónapokban, akik kerttel vagy telekkel rendelkeztek. A National Allotment Society (Nemzeti Földigénylő Szervezet) arról számolt be a pandémia kezdetén, hogy bizonyos területeken a földigénylés mértéke 300 százalékkal nőtt meg. Ennek az lett a következménye, hogy a földet igénylők várólistája is az eddiginél sokkal hosszabb lett. Ha valaki például Leeds területén szeretne egy darabka földhöz jutni, akkor annak nem kevesebb, mint 170 évet kell várnia a birtokbavételig. A szigetország lakói között azonban sok olyan kerttulajdonos is él, akik nem tudják, vagy éppenséggel nem akarják gondozni a birtokukban lévő parcellákat. 

Itt kerül képbe Conor Gallagher építész, aki elindította az AllotMe névre keresztelt digitális platformot, amit a kertek Airbnb-jének neveznek. A fiatal építész ötletének köszönhetően, olyan leendő termelők is zöld területhez juthatnak, akiknek egyébként több évtizedet kellene várni a Nemzeti Földigénylő Szervezet hosszú listáján. „Tudtam, hogy nagyon sokan vannak, akiknek nincsen kertjük és nehézségekbe ütközik a kérelmük is, hogy telekhez juthassanak. Nyilvánvalóvá vált, hogy hatalmas az igény a fenntartható életmódra, viszont képtelenség kielégíteni azt” – mesélte Conor Gallagher. „Építészként már nagy rutinom van abban, hogy meglássam a lehetőséget az üres térben. És amikor egyszer elsétáltam egy olyan kert mellett, amit teljesen felvert a gaz, akkor valami derengeni kezdett. Ekkor jutott eszembe, hogy Londonban rengeteg használaton kívüli zöld terület van, szóval miért ne hozhatnánk ki ebből valami jót?”

Fotó: AllotMe

A platform első bérbe vehető kertje nem másé volt, mint az AllotMe alapítójáé. Egy fiatal londoni lány, Corrie Rounding vette használatba. „Régóta kerestem egy olyan helyet, ahol én magam termeszthetek zöldségeket, de emellett szinte terápiaként hat rám a kertészkedés.” Na és mennyibe kerül mindez? A kertbérlésért havonta 15-30 fontot kell fizetni, attól függően, hogy mekkora területről van szó. Az ár egy részét az AllotMe kapja, ami ezáltal „kertgaranciát” biztosít a tulajdonosoknak. 

Annak ellenére, hogy a kezdeményezés még csak májusban vette kezdetét, London területén már több mint 1000 felhasználó van a várólistán. Az emberek az egész ország területén regisztrálnak, ami azt is bizonyítja, hogy a telkek és kertek iránti igény jóval meghaladja a kínálatot. Conor bízik abban, hogy mindez változni fog a jövőben, és egyre többen megismerik az AllotMe platformját. „A kerttulajdonosok sokféle okból kifolyólag nem tudják kihasználni a birtokukban lévő területeket. De ha megengedik, hogy mások bérbe vegyék és használják azt, akkor hozzájárulnak egy zöldebb társadalom kialakulásához.”

Forrás: Positive News
Nyitókép: rbkomar/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: