Aludni és aludni hagyni: Így alszunk mi

A kutya meg a macska esete

A How To Sleep Well könyv szerzője szerint, a párok lehet, hogy jobban teszik, ha külön alszanak. Ezen egy pillanatra elgondolkoztam, mert a barátommal annyira különbözők az alvási szokásaink, hogy a súrlódás néha elkerülhetetlen.

Aludni kell, együtt aludni pedig egyenesen szuper dolog. Vagy mégsem? A mai napig megoszlanak a vélemények a kérdést illetően.  Egyesek szerint külön aludni épp annyira normális, mint kiskifliben kuporogni. Sőt, a torontói Ryerson Egyetem kutatása szerint a párok negyven százaléka nem is csinál nagy ügyet a dologból, egyszerűen külön alszanak. Bevallom, én képtelen lennék a párom nyugtató ölelése nélkül álomba szenderülni, még ha az alvási szokásaink különböznek is. A különbözőség persze jó néhány vicces helyzetet generál.

Az alvási rituálé

Nem tudom, ti hogyan vagytok vele, de nálam a lefekvést hosszas készülődés előzi meg. A tusolás és az alvóüzemmód között negyven perc biztosan eltelik. Az arctisztítást, hajápolást, testápoló felkenését, de még a fogmosást is gondos odaadással végzem. A barátomat ezzel az őrületbe kergetem. Amikor ő aludni szeretne én még a fürdőszoba és háló között rohangálok ki és be. A szeánszban a párnámra fújt levendula permet a ráadás, ami nála végleg beteszi a kaput. Míg engem megnyugtat az illata, ő a fejére húzza a párnát és várja, hogy elpárologjon az illat.

Tepertős álmok

Veletek is gyakran előfordul, hogy lefekvés előtt még ennétek valamit? Az alvás előtti nasizás nem egészséges, de senki nem mondta, hogy álmodozni sem lehet róla. Az ételek iránti kínzó vágyat én úgy küzdöm le, hogy hosszas motyogásba kezdek, felsorolom, hogy mit majszolnék el. Míg más párok azt suttogják egymásnak, hogy Szeretlek” , addig az én utolsó elalvás előtti mondatom: Úgy ennék egy kis tepertőt.” 

A takaró tolvaj

Van ember a Földön, aki még soha nem harcolt a takarójáért? Velünk főként a hidegebb hónapokban fordul elő, hogy a plusz pokrócot lerángatjuk a másikról. Jó, én rángatom le a másikról. Reggel pedig arra ébredek, hogy a barátom a sarokban kuporog és a takaró sarkát szorongatja, némi meleget remélve. Mit is mondhatnék? Fázós vagyok.

Fülledt romantika

Egy hosszú nap végén az ágy lehet az a szerelmi fészek, ahol egymásra találhattok a pároddal. Kivéve nyáron, amikor attól is izzadsz, ha leül az ágy szélére. Hiába megy a ventilátor, a melegebb hónapokban elképzelhetetlennek tartom az alvás előtti romantikázást. Valaki mindig izzad, és biztosan újra le kell tusolnom. Hol itt az igazság?

Elterült békák

Szeretünk hason aludni, és ilyenkor mindig megjelöljük a saját territóriumunkat. Előfordul, hogy, míg z igazak álmát alusszuk, az egyikünk kisajátítja az ágy nagyobb részét. Nem egyszer fordult elő eddig, hogy reggel egy kézfejjel az arcomban ébredtem.

Hajas gondok

A hosszú hajú lányok tudják miről beszélek. A hosszú hajammal egyrészt tele a lakás, másrészt okoz egy-egy kellemetlen pillanatot éjszaka is. Hiába kötöm össze a terebélyes hajtömeget, egyszerűen külön életet él. A párom hol az arcába csapódó tincsek elől menekül, hol a szájából szedi ki a hosszabb szálakat.

Az éjszaka hangjai

Van, aki szeret az esőre elaludni, másokat megnyugtat a tücskök ciripelése, engem a repülőgépek hangja kapcsol ki. Mindenkinek megvan a saját ingerküszöbe, ha a hangokról van szó. A barátom leginkább a néma csendre esküszik. A napokban olvasott az éjszaka beszűrődő hangok káros hatásairól, így egy hete csukott ablaknál alszunk. A nulla szellőzés miatt én egy hete kábán ébredek, amíg ő frissen, kipihenten kel.

Csak egy ölelést!

Nincs annál megnyugtatóbb érzés, amikor a szerelmed védelmező karjai között alszol el. Engem is teljesen kikapcsol a barátom ölelése, ami körülbelül félpercig tart. Nálunk az ölelkezve alvás lehetetlen feladatnak tűnik. Hiába kampányolok, hogy tovább tartson az ölelés, neki muszáj a fal felé fordulva elszenderülnie. Ilyenkor nagy duzzogva tudomásul kell vennem, hogy az élet bizony kőkemény harc.

Nyitókép: Willie B. Thomas/DigitalVision/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: