Újabb dokumentumfilm készült az állattenyésztés és a húsipar környezetkárosító hatásairól

A Takeout zenéjét az ismert Moby szerezte

A napokban bemutatott dokumentumfilmben a 2019-es brazil erdőtüzek mögött álló sötét titkokat ismerhetjük meg. A Takeout stábja utánajárt, hogyan kapcsolódik az erdőirtás, az állattenyésztés és az élelmiszeripar a környezeti katasztrófához.

„Sokan nem értik meg, hogy ha valaki Los Angelesben vagy New Yorkban húst eszik, akkor könnyen lehet, hogy az erdőirtás végeredményét fogyasztja el.” – hangzik el az Amazonas-esőerdő okait felkutató film előzetesében. Henry Waxman, az USA egykori kongresszusi tagja ezzel arra utal, hogy az állattenyésztésnek és a húsiparnak olyan környezetkárosító hatásai vannak, amelyet el sem tudunk képzelni. Ezt a kényes témát dolgozza fel a Takeout című dokumentumfilmben az Emmy-díjra jelölt producer, Michal Siewierski. A lengyel filmkészítőhöz a zenészként befutott, azóta aktivistaként is ismertté vált Moby is csatlakozott, aki a filmzene elkészítése mellett az ügyvezető producer szerepét is elvállalta.

A filmben tudósok, orvosok, politikusok és klímaaktivisták is megszólalnak, akik bemutatják, milyen összetett problémák miatt következhetett be az elmúlt évek egyik legnagyobb természeti katasztrófája, az Amazonas-esőerdőt sújtó tűzvész. A növekvő populáció és az étkezési szokásaink miatt a húsiparnak egyre nagyobb keresletet kell kiszolgálnia, így az első számú exportőr, Brazília területén évek óta folyik az erdőirtás. „Az Amazonas katasztrofális pusztulásáról, legfőképp ennek okairól a média nem festett teljesen hű képet. A filmmel meg akartam mutatni, hogy az étkezési szokásaink akkor is befolyásolják az esőerdő jövőjét, ha több ezer kilométerre élünk.”mondta Siewierski, a Plant Based News-nak.

A híres zenész és dalszerző, Moby régóta a veganizmus támogatója és aktivistaként is egyre nagyobb szerepet vállal. Ennek ellenére még őt is megdöbbentették azok az információk, amelyeket a forgatás alatt megtudott. „Egyszer mindenkinek látnia kell a filmet, és utána sosem fog ugyanúgy tekinteni erre a korrupt rendszerre.”

A Takeout már elérhető az iTunes kínálatában.

Nyitókép: COLLART Hervé/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: