Amerika egyik legnagyobb áruházlánca idén nem árul majd élő fenyőt

A klímaváltozás miatt sok mindent az a veszély fenyeget, hogy örökre eltűnik: a korallzátonyok, egyes állatfajok és most már a karácsonyfa is felkerült a listára. A tartós hőség és az erdőtüzek az USA-ban megtizedelték a karácsonyfa-állományt.

A helyzet annyira kétségbeejtő, hogy néhány Costco alkalmazott szerint a nagyáruház készletében nem fog szerepelni az élőfenyő az ünnepi szezonban. „Nemrég beszéltem az egyik raktárunk vezetőjével, aki azt mondta, hogy idén ne számítsunk fenyőfákkal teli teherautókra” – árulta el az amerikai Redditnek az áruház egyik alkalmazottja. „A folyamatos szárazság miatt a legtöbb fa nem nőtt elég nagyra ahhoz, hogy eladható legyen, sok más növény pedig már a növekedés korai szakaszában elpusztult.”

Ha nincs fa, nincs karácsony?

Az Apartment Therepy oldala szintén megkereste a Costco-t, hogy értékelje az információt, de mindeddig az áruházlánc nem reagált. Észak-Kalifornia, Oregon és Washington állam a karácsonyfák jelentős termőterületei, és ezekben a térségekben szinte minden elpusztult, haldoklik a szárazság miatt, vagy a kiterjedt erdőtüzek martaléka lett.

Azonban az idei természeti katasztrófák nem csak az előttünk álló ünnepre lehetnek hatással. Egy fenyőfának körülbelül 10 évre van szüksége ahhoz, hogy elérje az eladáshoz szükséges méretet. És mivel ebben az évben sok fenyőcsemete is eltűnt, az előrejelzések szerint 2029-ig hiány léphet fel. Ha azonban nem teszünk semmit a klímaváltozás ellen, akkor ez a hiány akár tartóssá is válhat. Habár a legtöbb amerikai lakosnak a műfenyő is tökéletes alternatívát jelent, azt sem lesz olyan könnyű beszerezni, mivel a műanyag fák esetében is akadozik az ellátás. Az Amerika Karácsonyfa Szövetség szóvivője, Jamie Warner szerint egyetlen dolgot tehet az, aki a szívén viseli a karácsonyi ünnepeket: „Ha most egyetlen tanácsot adhatok a fogyasztóknak, akkor időben keressék és vásárolják meg a karácsonyfát.”

Nálunk még van fa, de aki klímatudatos, inkább lemond róla?

Itthon is forró téma az elmúlt években a karácsonyfabiznisz. Nem véletlen, hiszen a fa termesztése és a kivágás, majd az utcán tornyosuló fahalmokról minden elmondható, csak az nem, hogy klímatudatos lenne. Ezért több innovatív kezdeményezés is indult, az Oázis kertészet például lehetővé teszi azt, hogy az ünnepek idejére kikölcsönözzünk egy fenyőt, de saját magunk is megtehetjük, hogy a kis cserepes fenyőt választunk, majd Vízkeresztkor kiültetjük a kertbe. Ha nem tudunk lemondani az ünnep hangulatát meghatározó fenyőillatról, akkor akár fenyőágakkal is becsempészhetjük a karácsony szellemét az otthonunkba. Persze mindez még várat magára, mindenesetre jó előre felkészülni egy környezettudatos ünnepre.

Forrás: apartmenttherapy.com
Nyitókép: Uriel Mont/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: