Ami még a Grincset is meggyőzi: Ezért kezdd el korábban a karácsonyi készülődést

Már tűkön ülve várod, hogy ünnepi fényárban ússzon az egész ház? Ne tétovázz, hiszen a korai karácsonyi készülődés a legrosszabb napjaidat is feldobhatja. Ha ez nem elég meggyőző érv, akkor olvasd el a következő cikkünket.

Itt a november, és az üzletek már most tele vannak színes, fényes, csillogó karácsonyi dekorációval. Egyesek kimenekülnének a világból a korai ünnepi hangolódástól, míg mások izgatottan szaladnak boltról-boltra, hogy minél hamarabb átérezzék az adventi hangulatot. A következő kutatás ráébreszt arra, hogy talán nem is olyan nagy hülyeség már novemberben lerángatni a díszeket a padlásról.

Vissza a múltba

Azoknak a táborát erősítem, akik nyár közepén is képesek ünnepi hangulatba kerülni a kedvenc karácsonyi dalukat hallgatva. Sőt, már október közepén megrendeltem magamnak a műfenyőmet, és olyan lelkesen dekoráltam fel az erkélyt a fényfüzérrel, hogy a szomszédok teljesen őrültnek nézhettek. Abban pedig biztos vagyok, hogy december elsejével a karácsonyfa teljes pompában a sarokban fog állni, hogy minél tovább gyönyörködhessek benne. Ha te is alig várod, hogy csillámpor és fahéjfelhő lepje be az otthonod, akkor ne fogd vissza magad! A korai készülődés nemcsak látványnak jó, hanem a boldogságszintedet is megemeli. Amy Molin, pszichoterapeuta szerint a díszek visszarepítenek az időben, és felidézhetik benned gyermekkorod karácsonyait. Ez a nosztalgikus érzés elősegíti, hogy egy kis időre újra gondtalan gyerek lehess. Egy olyan világban, ahol a stressz és folyamatos szorongás vesz körül, még inkább szükség van az ilyen boldog pillanatokra. Molin azt is hozzátette, hogy a készülődés azoknak is segíthet, akik elveszítettek valakit, mert a díszek által közelebb kerülhetnek a szerettükhöz, könnyedén felidézhetik magukban a közösen eltöltött karácsonyok emlékét. 

Minden évben egyre lelkesebb leszek

A készülődés nemcsak benned kelthet jóleső érzéseket, hanem a körülötted lévőkben, akár a szomszédjaidban is. A Journal of Environmental Psychology folyóiratban közzétett tanulmány kimutatta, hogy a házra felszerelt dekorációval jó benyomást tehetsz másokra. Mivel a legtöbben a karácsonyt a szeretettel és az összetartozással kötik össze, ezért a díszek azt sugallják, hogy egy nyitott és kedves ember vagy, akivel szívesen megismerkednének. Persze mindig akad egy-két grincs, aki kevésbé rajong a karácsony körüli felhajtásért, így próbálj meg tekintettel lenni rájuk, miközben az űrből is láthatóvá varázsolod a házat.

Nyitókép: svetikd/E+/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: