Amikor a lelkednek váltasz wellness bérletet: 5 fontos dolog, ami érzelmileg stabillá tesz

Sietős hétköznapjaink nagy része problémák és feladatok megoldásából áll, így nem csoda, ha egy idő után fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat. Ilyenkor jól jöhet az érzelmi wellness, amikor csak és kizáróan a belső hangunkra koncentrálunk.

Az október az érzelmi wellness hónapja, ami kiemelten fontos a szellemi és testi jólétünk szempontjából. Ha nem hallottál még erről a kifejezésről, érdemes a jövőben odafigyelned rá, mivel az érzelmeink tudatosítását, megértését, elfogadását és a kihívások kezelését takarja. Igaz, az októbernek hamarosan vége és a boldogság eléréséhez nincs bevált recept, de a mentális egészségünkre sosem késő odafigyelni. Válaszolj őszintén a következő öt kérdésre és képet kaphatsz az aktuális lelkiállapotodról:

1. Hálás vagy?

Az érzelmileg egészséges emberek gyakran hálásak az élet szinte minden területén. Értékelik a munkájukat, az eredményeiket és egy esős délutánt is képesek pozitívan szemlélni. De a hála legfontosabb aspektusának mégis azt tekintik, hogy mentálisan teljesnek érzik magukat. Ha úgy érzed, ezen a területen még van hová fejlődnöd, akkor esténként alkalmazd Dr. Karafiáth Balázs, mindfulness coach hála-meditációját, vagy idézz fel magadban öt olyan dolgot, amiért összeteheted a két kezed.

2. Elégedett vagy magaddal?

Azok, akik érzelmileg egészségesek, általában elégedettek magukkal, és azt érzik, hogy olyan életet élnek, amiről mindig is álmodtak. Jó, legyünk picit reálisabbak, hisz ez az áldásos helyzet keveseknek adatik meg. Viszont az önmagadról való fizikai és pszichológiai gondoskodás kétségkívül jót tesz. Ha minden nap legalább tíz percet magadra fordítasz – akár egy pszichológiai cikk elolvasásával vagy lefekvés előtti jógával -, máris tettél valamit a belső összhang megteremtése érdekében. A panaszkodást pedig felejtsd el!

3. Hogy állsz a nyitottsággal?

Nem érzed tehernek meghallgatni az ismerőseid problémáit és gondolatait? Téged bármikor felkereshetnek, mivel nem ítélkezel felettük, hanem hajlandó vagy őszintén mellettük állni a nehéz időszakokban is? Persze, nem könnyű előítéletek nélkül mások szemébe nézni, de az érzelmi kiegyensúlyozottságnak ez az egyik alappillére.

4. Van életcélod?

Nincs annál rosszabb, mint amikor céltalanul bóklászol, úgy, hogy semmi hajtóerőd nincs, ami motiválna a mindennapokban. Nem arról van szó, hogy ki kell fordítanod a világot mind a négy sarkából, de találj magadnak kisebb-nagyobb célokat, amelyek eléréséért örömmel dolgozol. Hidd el, érzelmileg jóval stabilabb leszel, ha reggelente van miért felkelned.

5. Van bevált módszered a stressz kezelésére?

Legyen szó meditációról, testmozgásról vagy húsz percnyi AC/DC üvöltésről, a felgyülemlett feszültséget valahogy le kell vezetned. Ha nem teszed, akkor az állandó szorongás egy idő után akadályozhat a legalapvetőbb tennivalóid elvégzésében, ráadásul a társas kapcsolataid minőségére is kihathat. Arról nem is beszélve, hogy a hosszan tartó feszültség káros lehet a szervezeted egészséges működésére, akár alvászavart vagy túlevést is okozhat. Hogy ezeket elkerüld, találj magadnak egy olyan tevékenységet, amitől ellazulhatsz és a csökkentheted a stressz okozta belső feszültséget.

Nyitókép: CoffeeAndMilk/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: