Amikor már a zseni sem lát át a káoszon – 7 jel, hogy ideje rendet tenned a lakásban

Rend a lelke mindennek

Utálok rendet tenni, de néha nálam is eljön az a pont, amikor az otthoni káosz az egész életemre kihat. Ha ezeket az árulkodó jeleket észreveszed, akkor neked is ideje rendszerezned az otthoni holmijaidat!

„A zseni átlát a káoszon” mondják, én is gyakran hangoztatom ezt a mondatot, amikor valaki kérdőre von, miért néz ki úgy a szobám, mintha egy hurrikán söpört volna végig rajta. Esküszöm, tényleg jól tájékozódom a rendetlenségben, de nálam is eljön egy bizonyos pont, amikor teljesen elszabadul a fejetlenség. Ilyenkor erőt veszek magamon és egy kicsit összekapom a szobámat (és az életemet). Íme, 7 árulkodó jel, ami arra utal, ideje neked is rendet tenni a lakásban!

1. Megfeledkezel a betervezett programokról

Egy rég látott barátnőddel már hetekkel ezelőtt megbeszélted, hogy elmentek közösen vacsorázni és te gondosan be is írtad jó nagy betűkkel a naptáradba. A kis asztali kalendáriumnak viszont nyoma vész az előtte tornyosuló könyvek, táskák és egyéb apróságok rengetegében. Bárkivel megeshet, hogy egy meeting vagy egy találkozó kimegy a fejéből. De, ha egyre rendszeresebben fordul elő, akkor ideje egy kicsit rendbe szedni a környezeted és a gondolataid.

2. Nem tudod, milyen holmijaid vannak

Minden héten rábukkansz egy ruhára, egy könyvre vagy egy konyhai kiegészítőre, amire nem is emlékeztél? Esetleg megvettél egy ruhát és otthon kiderül, hogy a szekrényed mélyén egy igencsak hasonló darab lapul? Gyakran a rendetlenség miatt felejted el, hogy pontosan milyen dolgok rejtőznek az otthonodban. Mi a teendőd? Szelektáld ki a holmijaid és rendszerezd őket!

3. A kulcs, a pénztárca és társaik

Amikor a pénztárcámat a hűtőben találtam meg, akkor tudtam, össze kell kapnom magam, mielőtt a fejemet is elveszítem. Te is gyakran elfelejted, hogy hova tetted a lakás- vagy kocsikulcsod, a pénztárcád, a szemüveged vagy a mindennap használatban lévő apróságaid? Ez egy újabb árulkodó jel, hogy a káosz átvette az életed felett az uralmat. A megoldás: válassz ezeknek a tárgyaknak egy fix helyet. Ha addig ismételed, amíg rutinszerűvé nem válik, akkor többet nem kell majd indulás előtt a lakásban fel-alá rohangálva keresned őket.

4. Egyszerű, mindennapos teendőkön felkapod a vizet

A rohanós mindennapok alatt sokszor nekem sincs kedvem ahhoz, hogy reggel kisminkeljem magam, felöltözzek vagy összedobjak egy gyors vacsorát. Ismerős a helyzet? Ezek az apró feladatok sokszor azért tartanak szinte órákig, mert nem tudod hova tetted a mixert, hol hagytad a szempillaspirálod vagy éppen a nem tudom mit vegyek fel szindrómával indul a napod. Ha ezeken a dolgokon stresszelsz, képtelen leszel mosolyogva nekiállni a teendőidnek. Hogy ezt megelőzd, rendszerezd a holmijaid és ajándékozd el azokat, amiket nem használsz. Hiszen csak a helyet foglalják.

5. Túl sokszor vásárolsz

Én vagyok az egyetlen, akinek egy évre elegendő szárított petrezselyme van otthon? Kedvenc fűszeremet rengeteg ételben használom, de sosem emlékszem arra, hogy van-e még belőle otthon. Ezért biztos, ami biztos alapon veszek egy tasakkal, majd otthon bedobom a fiókba, nyolc másik csomag mellé. Legyen szó élelmiszerekről, háztartási eszközökről vagy ruhákról, gyakran azért nem emlékszünk, hogy szükségünk van-e az adott termékre, mert nem látunk át az otthoni fejetlenségen. Gondoltad volna, hogy pénzt spórolhatsz azzal, hogy megszünteted a felfordulást az otthonodban?

6. Könnyen elveszted a fókuszt

A felfordulás nemcsak az otthonod esztétikai értékét rontja, hanem sokszor a koncentrációs képességedre is negatívan hat. A rendetlenség bizonyítottan árthat a mentális egészségednek, elvesztheted tőle a motivációt és az energiádból is visszavehet. Ha ezek közül bármelyiket észleled, akkor lehet, hogy egy gyors rendrakás a gyógyír. Nem kell, hogy minden csillogjon-villogjon, de szedd össze a dolgaid!

7. Nem szívesen hívsz meg másokat

Egy ismerősöd szívesen meglátogatna, erre te körbenézel a lakásodban és inkább azt ajánlod, találkozzatok a városban. Mindenkivel előfordult már, hogy a rendetlenség miatt nem akart vendégeket fogadni. Viszont, ha rendszeresen szervezed úgy a programokat, hogy senki ne láthassa, milyen zűrzavarban élsz, akkor ezen a szokásodon sürgősen változtatnod kell.

Nyitókép: g-stockstudio/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: