Amikor maradnak az esőfelhők: 5 jel, hogy nem csak szimplán rossz a kedved

Az életedben látszólag minden nagyszerű, te valamitől mégis állandóan rosszkedvű vagy? Meglehet, hogy a depresszió munkálkodik benned, és külső segítség nélkül nap mint nap bőrig ázol az esőfelhők takarásában.

Mindenkinek van borúsabb napja, amikor legszívesebb ki sem kelne az ágyból. Bár a lehangoltság teljesen normális, és az esetek többségében a rosszkedv jön és megy, azért nem árt jobban odafigyelni az érzéseidre. Előfordulhat, hogy a gyakori hangulatingadozások mögött komoly lelki problémák állnak. Ha a következő öt dolog valamelyikét igaznak érezed, érdemes szakemberhez fordulnod, hogy az elnyomott érzések felszínre kerüljenek:

1. Kerülöd a barátaid társaságát

Amikor valami baj történik az életünkben, általában azokhoz az emberekhez fordulunk, akiket a legjobban szeretünk. Az ő személyük a legszomorúbb napokba is jó kedvet csempészhet, és egyszerre a gondjaink sem tűnnek annyira hatalmasnak. Ha úgy érzed, nemhogy a barátaid társaságára nem vágysz, de egyenes szorongsz a közelükben, a depresszió átvette az irányítást fölötted. 

2. Megváltoztak az étkezési szokásaid

Az étkezésed esetében kétféle következménye lehet a folyamatos hangulatingadozásnak. Megeshet, hogy minden percben az ételen jár az eszed, és többet nassolsz a kelleténél, vagy egyáltalán nem kívánod a finom falatokat. Ebben az esetben, nemcsak a lelki egészséged miatt fontos, hogy pszichológushoz fordulj, hanem a testi épséged szempontjából is.

3. Folyamatosan fáradt vagy

Sokat alszol, de rendszeresen azon kapod magad, hogy alig bírod nyitva tartani a szemed? A depresszió esetében a szellemi fáradtság gyakori tünet. Lehet, hogy éjszaka az igazak álmát alszod, de az agyad képtelen kikapcsolni. A depresszióban szenvedőknél az is gyakori probléma, hogy egyáltalán nem tudnak aludni a lelki gondjaik miatt. Az alvási zavarnak kellemetlen hatásai lehetnek, mivel idővel képtelen leszel a napi feladataidra koncentrálni.

4. Szex? Köszi, inkább nem!

A depresszió lényegében megfoszt minden élménytől, amitől egy picit is jobban éreznéd magad. A szexuális vágyak megélése egy olyan örömforrás, amit a levertség messzire elűz. Ha úgy érzed, nincs kedved a szexhez, először beszélj róla a pároddal, hogy a szerelmi életetek és az ő önbizalma a lehető legkevésbé sérüljön. Ebben az esetben a párterápia egy olyan alternatíva lehet, amivel helyén kezelhetitek a kapcsolatban felmerült fennakadásokat, miközben szembenézhetsz a belső félelmeiddel is.

5. Minden értelmetlennek tűnik

Az órák kínkeservesen lassan telnek, és téged kicsit sem érdekel, mit hoz a másnap. Ha hosszabb ideig fennáll ez az érzés, akkor gyanakodhatsz a depresszió okozta motiválatlanságra. Talán ez a legveszélyesebb jele a reményvesztettségnek, mivel az élethez való ragaszkodás érzését tompítja benned. Ilyenkor az első lépés, hogy felismered a problémát, és ne félj segítséget kérni!

Nyitókép: Mixmike/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: