Amire most nagyobb szüksége van a gyereknek, mint valaha: a rutin

A rendezett nap számodra is csak álom a jelenlegi helyzetben? Két anyuka meséli el, ők hogyan teremtettek rendet a zűrzavarban.

Az, hogy valamiféle rendszert próbálunk beiktatni az életünkbe nem azt jelenti, hogy minden napunkat percre pontosan beosztjuk, és katonás fegyelemmel ragaszkodunk is hozzá. A jelenlegi kiszámíthatatlan helyzetben kiemelten fontos, hogy adjunk kapaszkodókat a kicsiknek. Ha nem látják rajtunk, felnőtteken, hogy kézben tartjuk az irányítást, akkor egy kiismerhetetlen kétségekkel teli világba sodorjuk őket, ahol szorongani kezdenek. A keretek biztonságot adnak, segítségükkel megkíméljük a gyerekeket attól, hogy a felnőttvilág terhei az ő vállukat is nyomják.

A varázslatos altatógomb – Anett (34)

Két kisgyerekem van, egy 4 éves és egy 2 éves. Azt hiszem kitalálod, hogy semennyire sem összeszedett az életünk. A kicsivel még otthon vagyok, de már kezdek visszatérni a munkához otthonról, a nagyobbik ovis, de még így se sikerül mindig összerendezni a napjainkat. Mikor a 4 évesem még egyedül volt, igyekeztünk biztos pontokat beiktatni a napjába: este 7-kor fürdetés, mese, aztán alvás. De amióta ketten vannak, szélmalomharcot vívok. Mikor az egyik alszik, a másik akkor kelne, vagy éppen visítási rohamba kezd, abban a pillanatban, ahogy lehunyja a szemét a testvére. A lefekvési idő ide-oda csúszkál, az étkezések se esnek mindig ugyanabba az időbe, és észrevettem, hogy a gyerekek is kikészülnek ettől az összevisszaságtól. Rólam nem is beszélve. Néhány hete, még mielőtt beütött volna a világvége hangulat, eldöntöttem, hogy kialakítok egy napi rutint. Na, persze nem olyat, amihez ha törik, ha szakad alkalmazkodunk, hanem csak irányjelzőként szolgálnak. Úgy döntöttem, azzal kezdem, hogy kiválasztok csupán egy mozzanatot a napból, amihez ragaszkodunk. Nálunk ez az esti mese időpontja. Lehet káosz az egész napunk, a férjem pontban 19 órakor leül a kiságyra és mackós hangon nekiáll a mesének. Amitől persze én totál elolvadok, főleg amikor a lányok odabújnak hozzá, az ölébe hajtják a fejüket és úgy hallgatják. Pár hét alatt megszokták, ha közeleg az este, jön a mese és azután alvás van. Olyan ez mint valami varázslatos altató gomb: jelzi, hogy eljött az alvásidő. Azóta függői lettünk, egyre több pillanatát a napnak próbáljuk hagyománnyá változtatni és úgy tűnik, csodás hatása van. Most a járvány miatt, még ha fel is borult az életünk, a gyerekek szinte semmit nem vettek észre belőle, mert a hagyományainkat igyekszünk fenntartani.

Egy perc szusszanás a tinilázadás közepette – Emese (41)

A lányom most 16. Teljes állásban idegesít. Viszont amikor egy pillanatra elfelejti, hogy egy zsörtölődő kamasz, nagyon angyali. Persze igyekszem legyőzni az akadályokat, és nem személyes sértésnek venni az olykor igen goromba viselkedését. De mondja már meg valaki: hová lett az a tündéri kislány? Ha rutinról van szó, abban szerintem elég jók vagyunk. Kiskora óta igyekeztem úgy alakítani az életét, hogy abban rendszer legyen. A férjemmel gyakran sokáig dolgoztunk, és nem mindig volt kiszámítható a napirendünk, de egy dolog szent: a közös vacsora. Minden este leülünk közösen az asztalhoz, megbeszéljük az aznapi eseményeket, és átbeszéljük, mi fog történni másnap. Így mindig van valami elképzelése arról, mire számíthat. Hiszem azt, hogy ettől sokkal kiegyensúlyozottabb, még akkor is, ha most tiniként igyekszik az ellenkezőjét bizonyítani. Egész nap puffog, semmi nem tetszik és a világ egy szar hely, de este, amikor leülünk vacsorázni, mintha elfelejtene kamasz lenni. Ilyenkor mesél és részt vesz a család életében. Így hát az esti közös étkezés az a pillanata a napnak, amikor fellélegezhetek: egy perc szusszanás a lázadás közepette.

Hogyan fogjunk hozzá?

Kim John Payne pszichológus Egyszerűbb gyermekkor című könyvében ír arról, hogy a gyerekeknek az átmenetek jelentik a legnagyobb nehézséget: reggel felkelni, elkészülni, délben ebédelni, este lefeküdni. Ezért jó ha ezek köré kialakítunk egyfajta rutint. „Ha már a gyerekeknél kicsi korukban – 2-6 éves koruk között – kialakítjuk a rutinokat, könnyedén és természetes módon fogják ezeket magukba szívni.” A következőkben 10 aranyszabályt gyűjtöttem össze, amelyek segítségével örökre búcsút mondhatsz a káosznak:

1. Kezdjük kicsiben. Válassz ki egy kritikus pontot a napból és azt változtasd meg.

2. Magyarázd el a gyereknek, mi haszna származik ebből. Ha mondjuk mindig, amikor hazajön lerakja a kulcsát a tartóba, akkor ezentúl könnyebben megtalálhatja.

3. Kösd egymáshoz a tevékenységeket, és ne feltétlenül az időhöz. Ha átláthatatlan a napirend és nem tudsz az időhöz alkalmazkodni, jó, ha kapcsolatot építesz ki a feladatok között. A fogmosás jelezheti, hogy jön a meseolvasás. A mese pedig, hogy itt az ideje lefeküdni.

4. Adj időt a feldolgozásra, megélésre. A szünetek nagyon fontosak. Néha fontosabbak, mint az adott napirendi pontok.

5. Ha zavaros az életed és nem látod előre az eseményeket, akkor is tájékoztasd a gyerekeket az esetleges kimenetelekről.

6. Fő a következetesség! A folyamatosságon van a lényeg. Attól rutin a rutin, hogy folyton ismétlődik.

7. Ha már szilárd a rutin, akkor előfordulhatnak különleges alkalmak. Ha mindig együtt vacsoráztok otthon, akkor lehetnek néha ünnepnapok, amikor elmentek egy étterembe. A rutin megtörése mindig kivételes és különleges alkalom, amit a gyerekek értékelnek.

8. A tinédzserek tiltakozhatnak a családi rítusok ellen, de ez nem azt jelenti, hogy fel kellene hagyni velük: egyszerűen csak át kell alakítani. Ha a gyerek ki akar bújni a családi vacsora alól, azért, hogy a barátaival találkozzon, akár meg is hívhatod őket magatokhoz. Így a kamaszod is biztosan szívesebben marad otthon.

9. A gyerekek boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak, ha a napirendjük valamiképp alkalmazkodik a természethez. Ha este már nem használtok szemvakító világítást, hanem csak gyertyákkal várjátok az alvásidőt és a lefekvés a természetes sötétedéshez közelebb kerül, azzal sokat tehetsz a kicsi közérzetéért.

10. Csak addig ragaszkodj a rutinhoz, amíg az használ. A rutinnak is van lejárati ideje, ha már nincs szükség rá, akkor dobd ki vagy alakítsd át!

Nyitókép: Catherine Falls Commercial/GettyImages 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: