6 dolog, amit NE intézz el karácsonyig! De tényleg!

Már ha begyűjtenél egy jó kis elmebajt...

Elfelejtetted a tavalyi pánikot? Nem emlékszel, milyen következményekkel járt a halogatás? Esetleg minden évben aprólékosan megterveztél mindent, és most izgalomra vágysz? Segítünk.

Ne gondold túl az ünnepeket! Nincs szükség a hajtásra, őrült ajándékvadászatra, a kényszeres dekorálásra. Dobd félre a kisestélyit, és ne rettegj azon, hogy a távoli rokonoknak ízlik-e majd a kukoricasaláta. Lássuk, hogyan lazíts szemrebbenés nélkül a szeretet ünnepén!

1. Jelezd minél később a munkahelyeden, hogy mikorra vennéd ki a szabadságod!

Ez fokozottan érvényes akkor, ha olyan munkahelyed van, ahol karácsonykor is dolgozni kell. Ha az utolsó pillanatra hagyod a nagy bejelentést, akkor addigra már garantáltan kivette a szabadságát a munkatársaid nagy része. Így pedig a legkisebb erőfeszítéssel is sikerül összehoznod a pánikot és a feszültséget.

A pillanat, mikor rájössz, hogy nem szóltál időben

2. NE ellenőrizd a karácsonyi kellékek állapotát! Az izzósortól végképp tartsd magad távol!

A karácsonyfatalpak sosem keverednek el úgy, mint a mosógép dobjában rekedt fél pár zoknik. A fenyő faragásához használt balta pedig biztosan nem rozsdásodott meg a tavaszi gallyazás óta. Kapkodásra tehát semmi ok! Ráadásul talán nincs is szorosabb emberi kapcsolat annál, mikor két kéz egyszerre nyúl a boltban az utolsó megmaradt égősorért vagy csúcsdíszért 24-én. Sorsközösség ez, olyan testvériesség és bajtársiasság, ami valószínűleg csak háborúban alakulhat ki ember és ember között. Egy áruház szenteste napján pedig valóban a frontot idézi.

Alig várja, hogy elinduljon az áruházba!

3. Last minute akció – csak a gyengék védik ki a tömeget!

Jean-Paul Sartre francia író és filozófus éveket töltött az életéből azzal, hogy elemezze egyén és közösség kapcsolatát. Micsoda végtelen pazarlás! Ha az utolsó utáni pillanatra halasztod az ajándékvásárlást, akkor elmélkedés nélkül jössz rá minden olyan összefüggésre, ami csak felmerülhet tömeg és egyén szempontjából.

A hely és az idő, ami bárkiből kihozza a filozófust

4. Mindegy, kinél lesz az ünnepi ebéd! Az se baj, ha aznap derül ki!

Minél nagyobb a család, annál későbbre halaszd annak a megbeszélését, hogy melyik nap ki kit látogat meg. Megfelelő számú családtag esetén 23-án este végre letesztelheted a diplomáciai vagy hadászati készségeidet. Csapatösszevonások, átkaroló hadműveletek, rosszabb esetben „fogolycserék” lehetnek a jól megérdemelt jutalmaid a halogatásért.

5. Halászlé hal nélkül? Minek a töltött káposztára tejföl?

Nem is élt igazán az, aki szenteste nem járta be a Kárpát-medencét búzadaráért! Minél később találod ki, hogy mit szeretnél főzni az ünnepekkor, annál nagyobb eséllyel derül ki az utolsó pillanatban, hogy a halászléhez épp csak a hal hiányzik. Ilyenkor az ember végre önfeledten, stresszmentesen élvezheti a magányt az üres utcákat járva, miközben telefonon kapja a tippeket és instrukciókat, hogy melyik bolt van nyitva.

Az érzés, mikor megtalálod a szenteste is nyitva tartó boltot

6. Ha nem otthon töltenéd a karácsonyt – orosz rulett

Ha külföldön ünnepelnél, esetleg összekötnéd a karácsonyt a szeretett síeléssel, akkor érdemes a felszerelés ellenőrzését egészen a bepakolásig halogatni. Egy gyerek lába meglepően sokat tud nőni egy év alatt, és ezt nyilván meghitt mosollyal az arcodon veszed tudomásul, mikor a tervezett indulás előtt egy perccel derül ki. A sífelszerelést ráadásul egész évben használjuk, szóval szó sem lehet arról, hogy egy halom, ólomnehéz cuccot pakoltunk rájuk, ami különös deformációkhoz vezetett.

Jó tanács
Irónia ide vagy oda, tényleg ne stresszeld túl az ünnepeket! Nem kell mindennek csodálatosnak lennie. Ez nem egy verseny, nem egy teszt, amin garantált a bukás. A lényeg az, hogy érezd jól magad, akkor is, ha halászlétől foltos a karácsonyi terítő, vagy a pisai ferde torony távoli unokatestvére lehetne a fád. Ha pedig a karácsonyi díszgömbök órákig tartó válogatása kapcsol ki és szórakoztat, akkor semmiképp se változtass ezen a szokásodon!

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: