Ámultaba ejtő vízparti műalkotásokkal rukkolt elő egy brit alkotó

A brit művész elutasítja a festészet klasszikus eszközeit, és ecset helyett inkább a természetben található anyagokból, apró kövekből hozza létre a reneszánsz művészet legkiemelkedőbb alkotásait.

A tengerpartokon nem a kagylóhéj az egyetlen csodálatra méltó dolog, amit találhatunk. Ha szerencsénk van, rábukkanhatunk Justin Bateman egyik gondosan elkészített műalkotására is. A brit művész a történelem olyan remekműveit alkotja meg újra színes kavicsokból, mint a Mona Lisa vagy a Leány gyöngyfülbevalóval.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pebblepicassos (@pebblepicassos) által megosztott bejegyzés

Az alkotások rövid életűek. Bateman számára az alkotás kreatív folyamata sokkal nagyobb örömet szerez, mint az, hogy művei örök életűek legyenek. Miután hosszú órákat töltött azzal, hogy minden egyes darab a helyére kerüljön, a tengerparti művésznek le kell mondania az alkotásról a környezet javára, amiben készült, és elfogadnia annak múlandóságát. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pebblepicassos (@pebblepicassos) által megosztott bejegyzés

Az egyes vízparti mozaikok készítéséhez a brit alkotó különböző színű és méretű kavicsokból válogat, amiket aztán úgy rendez egymás mellé, hogy a festéshez hasonló effektusokat hozzon létre. Minden egyes ábrázolás fényben és árnyékban jelenik meg, akárcsak az eredeti festményen. A művész nemcsak a híres festményeket utánozza, de azok hátterét és kereteit is úgy alkotja meg, mintha a képet valaki  a tengerparton hagyta volna véletlenül.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Pebblepicassos (@pebblepicassos) által megosztott bejegyzés

Justin Bateman hosszú évek óta tanulmányozza a tájművészetet, amiben legnagyobb példaképe Andy Goldsworthy, de közel áll hozzá a tibeti szerzetesek spirituális gyakorlata, a mandalakészítés is. A szerzetesek órákat, néha napokat töltenek a képek elkészítésével, hogy aztán amikor elkészültek velük, egyszerűen elsöpörjék azokat. A brit alkotó elutasítja a komoly művészet eszközeit és a természetben található anyagokból hozza létre képeit.

Forrás: My Modern Met
Nyitókép: @pebblepicassos / Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: