Angelina Jolie méhésznek állt, ezzel két fontos ügyre is felhívja a figyelmet

Angelina Jolie is részt vett az UNESCO Nők a méhekért nevű programjában, és az egyhónapos intenzív tanfolyam alatt szerzett tudását fontos ügyekben kamatoztatná.

Angelina Jolie-t nemcsak színésznői és rendezői kvalitásai miatt tisztelik világszerte, humanitárius tevékenységével is kivívta magának az emberek elismerését. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy nemrég megdöntötte David Attenborough Instagram-rekordját, miközben az ő célja mindössze az volt, hogy tájékoztassa az embereket arról, mi zajlik éppen Afganisztánban, és mekkora félelemben élnek a nők. Arról azonban kevesen tudnak, hogy az Oscar-díjas színésznő a nyár folyamán egy újabb projektbe is belekezdett – befejezett egy egyhónapos intenzív méhész tanfolyamot. Döntése mögött ismét humanitárius érvek álltak: újonnan szerzett tudását arra fordítja, hogy kiálljon néhány fontos ügy, például a környezetvédelem és a női egyenjogúság mellett.

Angelina Jolie méhész szerepben

Angelina Jolie a nyár közepén Marseille-től nem messze, a Sainte-Baume hegységben töltötte idejét, ahol az UNESCO Nők a méhekért nevű programjában vett részt. Az ambiciózus projekt célja, hogy 2025-re sikeresen újratelepítsenek 125 millió méhet. Ez segítene visszafordítani az éghajlatváltozás folyamatát és megakadályozná mézelő méhek pusztulását. Az ötéves projekt alatt összesen 50-50 nőt képeznek majd ki öt különböző bioszférában. A franciaországi oktatáson az Oscar-díjas színésznő mellett például pszichológus, televíziós riporter és lelkes francia diákok is részt vehettek. Ők az egyhónapos intenzív tanfolyam alatt megismerhették a méhészet minden titkát. Jolie a Vogue magazinnak azt is elmesélte, még jobban megértette, milyen csodálatos állatok a méhek és milyen fontos szerepet töltenek be a Föld ökoszisztémájában. „Ők felelősek az élelmiszerellátásunk egyharmadáért” – magyarázta, megőrzésük miért része a Maddox Jolie-Pitt Alapítványnak, amelyet 17 évvel ezelőtt Kambodzsában alapított és legidősebb fiáról nevezett el. 

„Amikor megtudtam, hogy a méhek képesek kommunikálni egymással arról, hol találnak ételt, valamint azt, hogy elég régóta tanulmányozzák a méheket ahhoz, hogy képesek legyünk feltörni ezt a kódot és megérteni, miről beszélnek, akkor azonnal beléjük szerettem” – mondta egy másik résztvevő, Aggelina Kanellopoulou, aki a The Bee Camp – egy természet- és méhvédelmi görög szervezet –alapítója és igazgatója. Számára a program legnagyobb tanulsága az volt, valójában milyen nehéz munkát végeznek a méhészek. „Ezek az emberek keményen dolgoznak, és az energia, amit beletesznek, nem biztos, hogy mindig megtérül” – utalt arra, hogy a végeredményt számos külső tényező is befolyásolhatja.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Marie Rouge (@lesjouesrouges) által megosztott bejegyzés

A projekt nem ért véget

A Nők a méhekért következő állomása Kambodzsa. Ezután más országokat, köztük Etiópiát, Oroszországot és Kínát is meglátogatják. „Valójában egy hálózatot hozunk létre a nők számára világszerte, ami segít abban, hogy önállóvá válhassanak. Hiszen ha te tanítasz egy nőt, akkor ő is megtanít majd másokat. Ebben az esetben a leckék pont annyira szólnak a versenytársi bajtársiasságról, mint a vállalkozói szellemről” – magyarázta. „Őrület, hogy gyakran még mindig vitatkozunk kell arról, miért fontos a lányok oktatása. Dühítő, hogy ezt újra és újra el kell magyaráznunk” – mondta Jolie, aki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottjaként első kézből tudja, milyen pozitív hatással lehet egy közösségre, ha a nők megkapják ezt a lehetőséget. „Megváltoztathatja az egész életüket, kevésbé lesznek kiszolgáltatottak. Bizonyos esetekben ez jelentheti nekik a túlélést.”

Forrás: Vogue
Nyitókép: Vera Anderson/WireImage/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: