Angliában 18 éves kor alatt betiltják a kozmetikai botox kezeléseket

Az elmúlt években rengeteg fiatal akarta „Instagram-kompatibilisre” botoxoltatni az arcát, ezért vezették be a tilalmat. De orvosi indokkal továbbra is alkalmazható arc- és szájfeltöltő kezelés a kiskorúakon.

A közösségi média és a szelfikultúra térhódítása miatt a plasztikai sebészek között már évekkel ezelőtt jól ismert fogalommá vált az Instagram arc, amelyet korábban szelfi- és Snapchat-diszmorfiaként is emlegettek. A kifejezést akkor használják, ha valaki a saját szelfijét mutatja meg a plasztikai sebésznek, amikor arról van szó, milyen végeredményt vár el a kezeléstől. Erre csak rátett egy lapáttal, hogy a világjárvány alatt – a virtuális meetingek, tanfolyamok és órák, illetve a privát videóbeszélgetések közben – meglepően sok időt töltöttünk saját arcunk kielemzésével és kritizálásával. Nem véletlen, hogy a korlátozások enyhítése/feloldása óta világszerte virágzik a kozmetikai ipar. A brit kormány becslése szerint az elmúlt évben körülbelül 41 000 botox kezelést hajtottak végre – csak a 18 év alattiak körében.

Azonban most, a kiskorúak között (is) népszerűvé vált kezelés fellendülését egy törvénnyel fojtják vissza Nagy-Britanniában. Azok a szolgáltatók, ahol az október 1-jén életbe lépett törvény ellenére is elvégeznek ilyen beavatkozást a kiskorúakon, pénzbírságra és büntetőjogi eljárásra számíthatnak. A törvény a külföldről érkező, kozmetikai céllal botoxoltatni vágyókra is vonatkozik, ahogyan azokra is, akik a szülői beleegyezéssel fordulnának szakemberhez. Ugyanis 18 év alatt csak orvosi indoklás ellenében végezhető el a beavatkozás. „Egyetlen gyereknek sincs szüksége kozmetikai beavatkozásra, hacsak nem orvosi oka van erre. A fizikai és mentális fejlődésük még nem teljes” – mondta Nadine Dorries egészségügyi miniszter.

Botox receptre

Sokan kételkednek abban, hogy ezzel vajon tényleg sikerül-e visszaszorítani a kozmetikai célú arc- és ajakfeltöltést a fiatalok körében. Hiszen a közösségimédia-oldalakon már most szárnyra kapott néhány módszer, amellyel kijátszható az új rendelet. A jogszabály (egyelőre) nem terjed ki a nem botox-alapú kezelésekre. Így például a fox eye (rókaszem) kezelés – amely megemeli a szemet és a szemöldököt – bármiféle szankció nélkül elvégezhető. Mások azt kifogásolják, hogy könnyen meg lehet szerezni az orvosi igazolást, hiszen a migrén megelőzésére is igényelhető botox. Nem lepődnénk meg, ha a közeljövőben sok tinédzser fordulna hasonló panaszokkal orvoshoz.

Forrás: Dazed Beauty
Nyitókép: Youssef Labib/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: