„Könnyebb volt azt feltételeznem, hogy őrült vagyok, vagy valamit rosszul csinálok.” Anna Kendrick őszintén mesélt bántalmazó kapcsolatáról

A Tökéletes hang sztárja bátran vállalja, hogy olyan emberrel tervezett családot alapítani, aki majdnem a mentális összeomlásba sodorta. Anna Kendrick sokáig szégyellte és hibáztatta magát, de új filmszerepében a múltból inspirálódik.

„Egy olyan embert szerettem, akiben jobban bíztam, mint saját magamban” – mondta Anna Kendrick, aki nemrég az Armchair Expert című podcastban mesélt mérgező kapcsolatáról és a gyógyulásról. 

Kétségbeesetten kereste a megoldást

„Emlékszem, amikor először romlottak meg a dolgok, azt mondtam a bátyámnak: egy idegennel élek. Nem tudom, mi történik”. Kendrick felidézte, a napot, amikor férje meglátogatta egy forgatáson. Akkor vette észrevette, hogy a férfi furcsán viselkedik, és úgy érezte, óriási távolság van köztük. A színésznő rákérdezett a férfi különös viselkedésére, mire a férje megemlített egy másik nőt, de nem volt hajlandó többet beszélni róla. „A következő egy évben azzal nyugtattam magam, hogy nincs semmi baj. Azt gondoltam, hogy nem kellett volna tovább erőltetnem a kérdezősködést” – emlékezett vissza Kendrick, és azt is megjegyezte, hogy szeretett volna dolgozni a kapcsolatukon, de a férfi egyre ellenségesebbé vált vele.

Anna Kendrick majdnem beleőrült a bizonytalanságba

A színésznő bevallása szerint párja annyira megváltozott, hogy alig ismert rá. Az is megfordult a fejében, hogy esetleg egy betegség állhat a háttérben. Azt mesélte, szinte beleőrült a bizonytalanságba. „Amikor az a személy, akit ennyire szeretsz, azt mondja neked, hogy torz a valóságérzéked, hirtelen még jobban összekuszálódnak a szálak és minden zavaros lesz”. A Tony-díjas színésznő arra is kitért, hogy nem csak attól félt, elveszíti a kapcsolatát, de a megrázkódtatások is megerősítették abban, hogy szerencsétlennek érezte magát. „Nem akartam elhinni, hogy az az ember, akit hat évig minden porcikámmal mélyen szerettem, egyszer csak azt mondja, nem tud elviselni”.

Mint minden bántalmazó kapcsolatban, ő is önmagát hibáztatta

Anna Kendrick meg volt győződve róla, hogy minden az ő hibája. „Annyira riasztó volt, hogy sokkal könnyebb volt azt feltételeznem, hogy őrült vagyok, vagy valamit rosszul csinálok” – elevenítette fel az érzéseit. Miközben erről mesélt, azt is megosztotta, hogy mind közül a szégyenérzet volt a legrosszabb, de ettől még ma sem tudott megszabadulni. Amikor rádöbbent, hogy nem engedheti még mélyebbre süllyedni magát, felkeresett egy terapeutát, megtanult meditálni, végül pedig bekerült az Al-Alonba, amely egy önsegítő csoport. „Azért kezdtem bele mindenbe, mert azt hittem, hogy mentális betegségem van. Beszéltem a főnökeimmel és szabadságot kértem tőlük, hogy rendbe tegyem az egészségemet”.

Minden rosszban van valami jó

Kendrick esetében éppenséggel az, hogy rátalált a tökéletes szerep. Tavaly ősz elején hozta nyilvánosságra, hogy az új film, amin dolgozik olyan, mintha kifejezetten neki írták volna a főszerepet. Az Alice, Darling című film tavaly a Torontói Filmfesztiválon debütált, amiben az Oscar-díjas színésznő egy mérgező kapcsolatban élő nőt alakít. A feszült pszichológiai thriller érzékletesen mutatja be, milyen dilemmákkal kell szembenéznie egy nőnek, aki lelkileg bántalmazó kapcsolatban él. Kendrick Alice-t alakítja, akit legjobb barátnői egy csajos hétvégére invitálnak. A nő azonban furcsán viselkedik, láthatóan titkolózik barátnői előtt, miközben a barátja, Simon mindvégig sakkban tartja. „Az Alice, Darling egy finom, árnyalt történet a kényszerítésről és az irányításról. Rendezőként nem is kívánhatnék jobb színészi és alkotói stábot, hogy életre keltsék ezt a fontos történetet – mondta Mary Nighy, a film rendezője. 

Kendrick korábbi alakításaiban már megcsillogtatta komikus énjét, ezúttal azonban igazán mélyre megy. A színésznő bevallása szerint saját élményeiből táplálkozott Alice megformálása során. „A képviselőm küldte el a forgatókönyvet, mert tudta, mi zajlik a magánéletemben. Különleges érzésem volt, mert sok filmet láttam már bántalmazó vagy mérgező kapcsolatokról, de egyik sem tűnt valódinak, vagy olyannak, mint az enyém”. A filmet 2021-ben forgatták, és annak ellenére, hogy Kendrick tiszta szívvel tudott azonosulni a szereppel, a munka mégsem volt traumatikus számára.

Forrás: People, PageSix, Today
Nyitókép: NBC / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: