Éljen a fiatal bőr! Ez a 10 legjobb anti-aging étel

Ezeket fogyaszd, ha tenni szeretnél a ráncok ellen!

Vannak olyan ízletes és tápláló ételek, amelyek segítenek lelassítani az öregedési folyamatokat a test minden részében. Ha természetes módon szeretnéd megőrizni a fiatalságodat, akkor ajánlott ezeket beépíteni az étrendedbe.

Az öregedés lassítása olyan téma, amely évszázadok óta foglalkoztatja a nőket. Éppen ezért a nemkívánatos hatásainak leküzdésére vagy csökkentésére irányuló próbálkozások egyidősek az emberiséggel. Bár nincs olyan speciális formula, amely varázsütésként végérvényesen eltüntetné a ráncokat, de egyes anti-aging ételeket az étrendedbe beillesztve javítani tudsz a bőröd állapotán és az egészségeden. 

Hogy melyek a legfontosabb öregedésgátló élelmiszerek, és ezek milyen módon hatnak a testünkre, hogy az fiatal és egészséges maradjon? Általánosan elmondható, hogy az öregedésgátlásban a legkiemelkedőbb ételek magas antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.

A 10 legjobb anti-aging étel:

  1. áfonya
  2. fekete csokoládé
  3. olajos magvak
  4. füge
  5. kollagén
  6. lazac
  7. húsleves
  8. maca
  9. avokádó
  10. kurkuma

 

Mit tud ez a nyerő 10-es?

  1. Áfonya:

Az áfonyáról kimutatták, hogy késlelteti az öregedést és elősegíti a hosszú élettartamot. Az egészségügyi előnyeire irányuló eddigi kutatások többnyire az agy működésére koncentráltak. Az eredmények azt mutatják, hogy az áfonyában található hatóanyagok megvédik agyunkban az emlékezéshez kapcsolódó régiókat az oxidatív károktól, valamint a korral összefüggő károsodásoktól. E jótékony hatás legfőbb oka az áfonyában lévő antocianin nevű vegyület, amely a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást korlátozza.

Áfonya
  1. Fekete csokoládé

A magas kakaótartalmú (70-90%) csokoládék gazdagok antioxidánsokban, ezért mértékletes fogyasztásuk szinte kötelezően ajánlott minden hölgy számára.

  1. Olajos magvak

A kiegyensúlyozott táplálkozás részeként az olajos magvak fogyasztása cssökkenti a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, illetve hozzájárul az agyi funkciók csökkenésének megelőzéséhez. Több olyan vegyületet is tartalmaznak, amelyek csökkentik a szívinfarktus és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A leghasznosabbak közé tartozik a dió, a pekándió és a makadámia.

  1. Füge

A füge gazdag flavonoidokban és polifenolokban. Ezek a vegyületek felelősek az antioxidáns folyamatokért, amelyek megakadályozzák az oxidatív stresszhez kapcsolódó betegségeket, például a máj és az idegsejtek kóros elváltozásait.

Füge
  1. Kollagén

Szervezeted számára a kollagén az egyik legfontosabb fehérje, ami elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy egészséges maradj. Bőrön át felszívódó formáját a kozmetikai iparban is előszeretettel alkalmazzák, de ne feledkezz meg az ételekben található kollagénről sem!

Mely ételek tartalmazzák?
A kollagén természetes formában csak az élőlények kötőszöveteiben fordul elő, ezért – bár lehet, hogy eddig kerülted –, most azt javaslom, hogy edd meg a csirke bőrét és a porcokat is (már ha fogyasztasz húst). Ha egyik sem a kedvenced, akkor kapszula vagy por formájában is megvásárolhatod a boltokban a kollagént.
  1. Lazac

A lazac nagy mennyiségű asztaxantint, szuper antioxidánsokat és karotinoidot is tartalmaz. Utóbbi egyedülálló öregedésgátló hatása miatt ismert. Az asztaxantint algák, baktériumok és gombák termelik. Egy tanulmány szerint ez az anyag gátolja a DNS oxidatív károsodását a CRP, azaz a C-reaktív fehérje (gyulladást jelző mutató) csökkentésével és az immunrendszer erősítésével. Az asztaxantin növeli a jó koleszterinszintet és csökkenti a vérzsírokat a vérkeringés javítása által.

  1. Húsleves

A húsleves az egyik olyan étel, amely megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazza a szervezet számára szükséges ásványi anyagokat, így aminosavakat és a már említett kollagént is. Ezek a vegyületek együttesen támogatják az immunrendszert és a bőröd szépségét. A húsleves tartalmaz még glükozamint és kondroitint is, amelyek védik és erősítik az ízületeidet. 

Húsleves
  1. Maca gyökér

A hormonszint változása az idő múlásának normális velejárója. A maca gyökér kiegyenlíti és stabilizálja az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron hormonok egyensúlyát. Dél-Amerikában a maca növény gyökerét a szexuális diszfunkció helyreállítására, a csontritkulás megelőzésére, a termékenység javítására és a menopauza tüneteinek enyhítésére használják.

  1. Avokádó

Az avokádó az utóbbi időben egy olyan felkapott szuperélelmiszer, amely fitokemikáliákat és olyan elengedhetetlen tápanyagokat tartalmaz, amelyek mind-mind segítenek az öregedés negatív hatásainak megelőzésében. Az avokádó olyan többszörösen telítetlen zsírsavakat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek kulcsfontosságúak az egészséges és fiatal bőr, valamint az érhálózat megőrzésében.

Egy gyors és egyszerű smoothie recept:
✔ 1 bögre tej
✔ 2 bögre spenótlevél
✔ egy fél avokádó
✔ 1 db zöldalma
✔ 1 bögre fagyasztott mangó és/vagy ananász
Turmixold össze a hozzávalókat. Egészségedre!
  1. Kurkuma

A kurkumát az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt évezredek óta alkalmazzák a világ minden táján. Nem véletlen, hogy az indiai ételek elengedhetetlen része. Itt olvashatsz róla bővebben.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: