Anya nélkül felnőni

Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük. Ám vannak olyan gyerekek, akiknek nincs kit köszönteniük ezen a napon. Ma – az anya nélkül nevelkedő gyermekek napján – azokra gondolunk, akiknek nem adatik meg az anyai gondoskodás a mindennapokban.

1990 óta, a Nevelőotthonok Magyarországi Egyesületének kezdeményezésére, minden évben az anyák napja utáni hétfőn tartják az anya nélkül nevelkedő gyermekek napját.

Egyszülős Központ segíti a gyermekeket

Édesanyánk nélkül nehezen tudjuk értelmezni a világot, vele érkeztünk ide, de tudjuk, hogy a közös utazás nem tart örökké. Ha szerencsénk van, már felnővünk, mire nélküle kell folytatnunk az életet. Vannak azonban olyan gyerekek, akinek ez nem adatik meg, és fájdalmasan gyorsan ér véget a közös utazás. Ezt követően semmi és senki nem tudja pótolni azt a szeretetet és azt a gondoskodást, amit csak az édesanyjuktól kaphattak volna meg.

Az Egyszülős Központban olyan gyerekek vannak, akik körül a mindennapokban egyetlen szülő van. Többségüknek szerencsére az édesanyja és az édesapja is él, csak nem egy háztartásban nevelik őket. Ám sok olyan gyerek is van, ahol az egyszülősség szó szerint is igaz. Az Egyszülős Központban rájuk kiemelt figyelmet fordítanak. Igyekeznek lehetőséget teremteni számukra, hogy egy olyan közösség részeinek érezhessek magukat, amire lehet támaszkodni, ahová lehet tartozni és amelyik nehézségek esetén is megtartja őket.

Segítsünk élményeket szerezni

Egyénként is fontos, hogy az érintettek felé forduljunk, legyünk akár barátok, akár szomszédok, akár családtagok. Amikor a család anya nélkül marad, az apának kell átvennie az összes olyan szerepet is, amit eddig az édesanya töltött be. Közös élményeket és örömet csempészhetünk az életükbe, ha néha bekopogunk egy tál sütivel, vagy közelebbi ismertség esetén szervezünk valami olyan programot, amit csak nők tudnak: „csajos” programot a kislányokkal vagy anyukás programot a kisfiúkkal.

Egy édesanya elvesztése felnőttként is rendkívül fájdalmas, de egy gyermek lelkének még nehezebb mindezt feldolgozni és átélni. Gondoljunk rájuk szeretettel és együttérzéssel az anya nélkül nevelkedő gyermekek napján.

 A pesti Egyszülős Központ 2018. májusában nyílt, hogy gyakorlati segítséget és közösséget nyújtson azoknak a családoknak, ahonnan hiányzik az egyik szülő. Az elmúlt közel öt évben a központ mintegy 70 féle szolgáltatásával több mint 28 000 egyszülős családot ért el. 2022 márciusában megnyílt a második Egyszülős Központ Budán, a Déli pályaudvar mellett, amely lehetővé teszi, hogy a budai agglomerációban és a Budán élő egyszülős gyerekeknek és családok számára is könnyen megközelíthető legyen. További információ a Központ tevékenységéről ITT olvasható.

Forrás: sajtóanyag
Nyitókép: FatCamera/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: