Valóban gyorsítja az anyagcserét a kávé? Utánajártunk!

Vesd be diéta során! Vagy inkább mégse?

Szakértőnket kérdeztük arról, alkalmas-e az anyagcsere gyorsítására a kávé, amely sokak reggelének elengedhetetlen kelléke.

Idd akár tejjel, édesítővel, cukorral, habbal vagy üresen, a kávé azonnal felélénkít. Ez a benne levő koffeinnek köszönhető, melynek egészségügyi hatásairól megoszlanak a vélemények. A tudományos szcénában is egyre több kutatás tárgya a kávé. De vajon hatásos-e fogyókúra alatt a rendszeres koffeinbevitel?

A népszerű reggeli italt sokan azért fogyasztják, mert gyorsítja az anyagcserét. A jól működő emésztés pedig az egészséges táplálkozás, továbbá a súlyvesztés kulcsa. Hiszen ha megfelelően funkcionál az anyagcseréd, akkor hamarabb kikerül a felesleges anyag a szervezetedből, minthogy el tudna raktározódni, és esetleges túlsúlyként jelentkezne.

Tudtad?
A gyerekek szíve azért ver gyorsabban, mert nekik még sokkal gyorsabb az anyagcseréjük. 4 évesen 120 a pulzusszámuk maximuma, idővel pedig ez fokozatosan csökken. Felnőtt korban a normál pulzus 60-80 közötti tartományban mozog.

Petri Nóra, az Éléskarma blog vezetője, a WooHoo táplálkozási tanácsadója elárulta, hogy az anyagcserét több tényező is befolyásolja: az életkorod, a genetikai adottságaid, a hormonális állapotod, az aktivitásszinted, a nemed és a testösszetételed. Viszont megfelelően kialakított étkezéssel és rendszeres testmozgással befolyásolhatod. „Vannak olyan bevált anyagcserepörgetők, amelyekkel hatékonyabban tudod a kalóriákat felhasználni, megvédeni a tested a betegségektől és lassítani az öregedési folyamatokat. Ilyen például a magas intenzitású intervall edzés (HIIT), amely maximalizálja a tested teljesítőképességét.”

Gyakran ezeket ajánlják anyagcsere-gyorsításhoz:

  • fogyassz több fűszeres ételt
  • hagyd ki a korai reggelit
  • igyál sok folyadékot
  • egyél magas rosttartalmú ételeket
Érdemes csak azért eljárnod kávézni, hogy pörögjön az anyagcseréd?

És persze elhangzik az is, hogy igyál sok kávét. A benne lévő koffein ugyan felélénkíti a szervezeted, viszont az anyagcseréd szempontjából nincs sok jelentősége. A Popsugar online portál is utánajárt ennek. Dr. Dori Arad táplálkozási szakértő elárulta nekik, hogy nem hinné, hogy van olyan élelmiszer, amely következetesen és hosszú távon képes lenne gyorsítani az anyagcserét.

„Minden, amit fogyasztunk, így a koffein is, viszonylag rövid ideig fejt ki hatást a szervezetben, így nem képes jelentősen gyorsítani az anyagcserét” – teszi hozzá a szakértő. Így néhány dupla eszpresszó helyett Dr. Arad három más, hatásosabb módszert javasol:

  1. Építsd be sportolási rutinodba az erősítő edzéseket. Ezekkel nem csak több kalóriát égetsz el, de izmot is építesz. Ehhez több energiára lesz szüksége a szervezetednek, így intenzívebb üzemmódba kapcsol az anyagcseréd.
  2. Fogyassz több egészséges zsírt és fehérjét, hiszen a szervezetednek több energiájába kerül, hogy ezeket feldolgozza.
  3. Csökkentsd a cukorbevitelt. Ezzel megelőzöd, hogy a bevitt kalóriák elraktározódjanak zsírként.

 

Mit mond a WooHoo szakértője?
„A kávé legismertebb tulajdonsága, hogy koffeint tartalmaz, amely egy stimuláns, így az emberi szervezetre élénkítő hatással van, látszólag energiával látja el azt. A koffein a hormontermelő szervekre hat, amelyek ezáltal intenzívebben működnek, ettől az, aki fogyasztja, energikusabbnak érzi magát. De vigyázz, a túlzott fogyasztása függőség kialakulásához is vezethet, és kiválthat egy ellentétes hatást, azaz lelassíthatja az anyagcserét” – magyarázza Nóri.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: