Apa is születik: a szülés utáni depresszió a férfiaknál sem ritka

Nemcsak a nőket, a férfiakat is megviselheti az új helyzethez való alkalmazkodás: az apáknál is kialakulhat szülés utáni depresszió.

Nem újkeletű a probléma, de nincsen olyan számadatokkal alátámasztva, mint az anyák esetében, ugyanis a férfiak sokkal ritkábban fordulnak szakemberhez a lelki gondjaikkal.

Apa (is) születik

Teljesen normális jelenség, hogy bármekkora boldogság is egy család életében az új jövevény érkezése, alapjaiban véve fenekestől forgat fel mindent. Átírja a teljes mindennapi életet, borítja a bevált és megszokott napi ritmust és olyan új dolgokhoz kell alkalmazkodni, ami egy gyerek nélkül szinte elképzelhetetlen. A nőkkel ellentétben a férfiaknál nem a baba körüli teendőkkel kapcsolatban alakulnak ki negatív érzések, náluk túlnyomó részben egzisztenciális vagy megfelelési problémák okozzák a szorongást.

A családok többségében mindkét fél dolgozik, így a terhek, ha nem is egyenlően oszlanak meg, de általánosságban mindkét fél kiveszi belőlük a részét. Azonban a legmacsóbb férfiban is felerősödhetnek az aggodalmak, amikor tudatosul benne, hogy jó ideig neki kell megteremtenie mindazt, amire a családnak szüksége van. Azaz rajta áll vagy bukik minden.

apa gyerek szülés utáni depresszió
Szülés utáni depresszió az apákat is érintheti. Fotó: Jose Luis Pelaez/Getty Images

Elhallgatott depresszió

A nehézséget pedig leginkább az okozza, hogy a férfiak többnyire nem akarnak, vagy mernek beszélni a problémáikról. A párjukat a rájuk nehezedő új feladatok miatt próbálják kímélni, a haverok előtt pedig ciki és férfiatlan ilyen kérdésekről beszélni. Szakemberhez pedig csak akkor fordulnak, amikor már tényleg ég a ház.

Egy kisbaba születésekor értelemszerűen minden családtag az újdonsült anyának szeretne segíteni. A nagyszülők bevetnek mindent, főznek, takarítanak, s ha kell, ha nem nevelési tanácsokat adnak. Sok esetben az apa bár szeretné kivenni a részét a feladatokból, nem akar családi viszályt, ezért nem száll vitába az anyósával. Így rövid időn belül eljön az idő, amikor feleslegesnek érzi magát. Innen indul az ördögi kör, amikor a férfi úgy érzi, hogy az új helyzet jobban próbára teszi, mint gondolta volna.

Bármilyen kemény ez az időszak egy ifjú pár életében, meg kell találniuk az időt és a módot arra, hogy ezekről az érzésekről nyíltan beszéljenek egymással. Minél hosszabb ideig tart ez az állapot, annál nehezebben lesz helyrehozható. Egy amerikai kutatás során szülés utáni depresszióval küzdő férfiakat kérdeztek, s a többségük igazságtalannak tartotta, hogy a náluk fellépő problémákkal senki nem foglalkozott.

Volt olyan résztvevő, aki arról számolt be, hogy a felesége terhessége idején az ő hormonjai is megváltoztak, de senkivel nem tudott erről beszélni. Így a férfi magában őrlődött hónapokon át. Elkeserítő sztereotípiának tartja, hogy a terhesség és a szülés során csak egy nő érzelmei és érzései változhatnak. Hiszen egy apának ugyanúgy fel kell nőnie a feladathoz, alkalmazkodnia kell az új helyzethez. Ahhoz, hogy egy család hosszútávon harmonikusan tudjon működni, el kell fogadni, hogy ebben az időszakban egy férfi is érezheti magát érzelmi hullámvasúton.

Forrás: elle.it

Fotó: Jose Luis Pelaez/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

10 lélekemelő, kedves és meghitt idézet apák napjára

Kinyírod a kapcsolatot azzal, ha apának hívod a párod, vagy új szintre emeled?

Egy kreatív apuka varázslatos fotókat készít a gyerekeiről

Legnépszerűbb cikkek: