Apaság, hogyan lehet kitörni a másodhegedűs szerepéből?

Neked milyen a viszonyod édesapáddal?

Elérkezett június harmadik vasárnapja, apák napja. Neked fontos, hogy kifejezd ilyenkor a hálád édesapád felé, vagy nem tartod jelentősnek ezt az ünnepet?

Az elmúlt évtizedben szerencsére komoly változások történtek, már, ami az apák szerepét illeti. Egy 1983-ban Daniels – Weingarten által végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a hetvenes években született gyermekek esetében az apák kétszer annyi időt töltöttek a gyermekekkel kapcsolatos teendőkkel, mint húsz évvel korábban. Ez azt mutatja, hogy a családokon belül már évtizedekkel korábban elindult egyfajta javulás, és az apák mostanra még inkább követelik a jussukat a gyereknevelés terén.

Apa is csak egy van!

Apa fáradt, apa dolgozott, apa issza a sörét, apát nem szabad piszkálni. Apa nem tud megfürdetni és pelenkát cserélni, és nem megy a konyha közelébe, mert az anya helye. Apa leül és várja az ebédet hétvégén, aztán elmegy pihenni. Apa egy fogalom, valami misztikus és megfoghatatlan, aki ugyan létezik, de nagyon távoli, elérhetetlen. Nem tudom, neked ismerős-e a helyzet, de jó, ha tudod, hogy a személyiségünk nemcsak az édesanyánkkal, hanem az apánkkal való kapcsolattól is nagyban függ. A sikeres megküzdési mintákat például általában az apa tudja átadni. Az apa-gyermek kapcsolat minősége kihatással van arra, hogyan kezeljük frusztrációt, mennyire válunk nyitottá az új dolgok felé, de a problémamegoldó készségünk is visszavezethető arra, milyen a kapcsolatunk az édesapánkkal.

A munka és a családi élet összeegyeztethető

A pszichológusok számos, apákkal folytatott beszélgetéséből az szűrhető le, hogy csak egészen kivételes munkahelyi körülmények adnak lehetőséget arra, hogy a férfiak úgy valósítsák meg az apai szerepet, hogy közben képesek legyenek megőrizni a családfenntartó státuszt is. Pedig belső igény volna rá a férfiak részéről. A ma édesapái nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen legtöbben még nem ezt az új apa-mintát látták otthon, a társadalom most mégis elvárja tőlük, hogy máshogy töltsék be a családon belüli szerepeket. Ráadásul az identitáskeresésüket nehezíti, hogy egyelőre viszonylag kevés szó esik arról, hogy milyen az, amikor egy apa jó, és szoros érzelmi kapcsolatot alakít ki a gyermekével. Ezzel megy szembe Ficza János apablogger az Apu-kalipszis blog írója, aki újraértelmezte a klasszikus apaszerepet. De megemlíthetnénk az Apák az Igazságért Egyesületet is, akik kérdéses jogi esetekben az apák igazáért harcolnak. 

Apára mindig számíthatsz

A változás szerencsére elindult a folyamat viszont nem gyors, ezért hét pontban foglaltuk össze, minek kellene még fejlődnie ahhoz, hogy az apa is ugyanolyan érzelmi súllyal legyen jelen a gyermek életében, mint az édesanyja.

1. Egyenrangú szülők, közös teherviselés: a férfiak megérdemlik, hogy apák legyenek, az anyák pedig, hogy nők. A férfiaknak nem csak a megtermékenyítés és a pénzkeresés a feladata, ahogy a nőknek sem csupán a gyereknevelés. Az egyenlő munkamegosztásnak hála harmonikus, és egészséges lelkű gyermekeket nevelhetünk.

2. Az apaszerep újraértelmezése: Le kell számolni azzal a hiedelemmel, hogy az apa nem képes gondoskodni a saját gyerekéről. A férfi a szülésen és a szoptatáson kívül minden szülői feladatot el tud látni.

3. Munka-magánélet egyensúly: a férfiaktól miért nem kérdezik meg, hogy hogyan tudják összeegyeztetni az apaságot a karrierjükkel? Pedig ők is arra vágynak titkon, hogy a munka mellett minőségi időt tölthessenek a családjukkal.

4. Apabarát munkahelyek: az előzőből következik, hogy lehetséges olyan szituáció, amikor az apa bejelenti, hogy egy hétig otthon marad, mert beteg a gyerek.

5. Nemek közti egyenlő bérezés: ha emelkedik a nők fizetése, az apák is nagyobb eséllyel maradhatnak otthon a gyerekkel, és egyébként is, így lenne igazságos.

6. Több férfit az oktatásba: Magyarországon a férfioktatók aránya alig éri el a húsz százalékot. Pedig a gyerekek a napjaik nagy részét az iskolákban töltik, ahol egyik nem sem találkozik kellő pozitív férfimintával. Több tanár urat és óvóbácsit!

Ez persze messze túlmutat azon, hogy ma kiket ünneplünk. Ha teheted, adj puszit, és ha sajnos már nem teheted meg, gondolj ezen a napon az édesapádra, aki nem biztos, hogy mindig kimondta, de biztosan te voltál és leszel neki a legfontosabb, mert így lett teljes az élete. Becsüljük meg őket és köszönjük meg, hogy vannak nekünk! Boldog Apák Napját kívánunk!

 Nyitókép: Yuganov Konstantin/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: