Apró trükkök, amik megkönnyítik a beszélgetést egy nárcisztikus emberrel

Nehéz mit kezdeni azzal, akinek mindig igaza van és képtelen az empátiára. Mégis van egy két mentő tipp, ami könnyebb mederbe terelheti akár a kiélezett vitákat is.

Trendi mostanság ez a kifejezés. Szívesen rágfogjuk másokra, hogy nárcisztikusak, ugyanis van egy-két olyan jellemvonás, ami bár főként az ebben a személyiségzavarban szenvedőkre jellemző, manapság mégis egyre többeknél előfordul. Biztosan veled is megesik néha, hogy találkozol egy barátoddal, és egy-két óra beszélgetés után jössz rá, hogy valójában egy hosszadalmas monológot hallgatsz, meg se szólalsz, vagy maximum egy-egy fél mondattal erősíted meg a mondanivalóját. Mostanság, mintha figyelmeztetni kellene az embereket arra, hogy egy beszélgetésben mindkét fél érvényesül, hogy kérdések, válaszok és közös okfejtés történik. Nos, ha egy valódi nárcisztikus személlyel beszélgetsz, akkor a fenti helyzet állandó lehet. Egy nárcisztikus ugyanis csak önös érdekekből szeret beszélgetni. Mik ezek az érdekek?

  • Ha érezheti, hogy csodálod.
  • Ha hízelgsz neki.
  • Ha elismered.
  • Ha valamilyen úton módon segítesz neki célja elérésében.
  • Ha szüksége van rád, hogy újra és újra meghallgasd a történeteit. 
  • Ha különleges bánásmódra vágyik. 

A nárcisztikus ember igényli a különleges elbánást, éppen ezért érdemes biztosítani afelől, hogy maximálisan figyelünk rá. Egy módszer erre, ha szisztematikusan megismétled a mondatainak a végét vagy rendszeresen visszakérdezel. Az elismerés és dicséret nagyon fontos neki, így hát célszerű bókkal vagy valami hízelgő mondattal indítani, ez megkönnyítheti a vele való beszélgetést. A nárcisztikus személlyel való kommunikáció olyan, mintha tojáshéjon lépdelnél, óvatosan kell bánni a kritikával és Isten mentsen attól, hogy megsérts egy nárcisztikust!

Empátiára tőle ne számíts!

A nárcisztikus ember gyakran gonosz, arrogáns viselkedést vesz fel, pláne a vita hevében, ezt azonban nem szabad magadra venni. Ha a vitás helyzet elfajul, akkor egyszerűen csak jelezd felé, hogy ez nincs rendben, és rekeszd be a beszélgetést. Amennyiben fontos, hogy megtaláld a közös nevezőt, koncentrálj csak az adott problémára, illetve a megoldására, ez segíthet rövidre zárni a parttalan vitát. Az észérvek rá úgysem hatnak, csupán perpetuum mobileként ismétli a saját vélt igazát. Többnyire addig csavarja a tényeket, míg már fullasztóvá válik a beszélgetés. Az egyetlen hatásos megoldás, ha megpróbálsz érzelemmentes és tárgyilagos lenni vele szemben.

Forrás: mindbodygreen.com
Nyitókép: Igor Ustynskyy/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

    Legnépszerűbb cikkek: