Apró, zöld és imádjuk: Ezért fogyassz rendszeresen brokkolicsírát

A brokkoli közkedvelt zöldség, a hajtása pedig a legszínvonalasabb éttermek sztárja. De a brokkolicsíra nemcsak a tányéron mutat jól, az egészségednek is jót tesz!

Az egészséges táplálkozás fontos elemei a zöldségek, amelyek tele vannak különféle vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Sokszor mégis tanácstalanul állunk a zöldséges pult előtt, és nem tudjuk, melyik fajtát válasszuk. David Perlmutter, neurológus szerint nem kell feltétlenül a jól ismert alapanyagokhoz nyúlnunk, ha erősíteni szeretnénk az immunrendszerünket. Helyette bátran próbáljunk ki vitaminokban gazdag hajtásokat! A brokkolicsíra például az egyik legjobb választás, ha feldobnád valamivel az ételeidet és egészségesebben étkeznél.

Kicsi a hajtás, de erős

A brokkoli egy szuper zöldség, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, méregtelenít és megelőzi a gyulladások kialakulását. De a csírája még ennél is jobb, melynek legértékesebb hatóanyaga a szulforafán, amely támogatja a szív, a bélrendszer és az agy egészséges működését, valamint képes megküzdeni a karcinogénekkel is, amelyek a daganatos betegségek kialakulásáért felelősek. Ahhoz, hogy a csíra kifejtse jótékony hatását kiemelten fontos, hogy rendesen összerágjuk, ugyanis rágás közben szabadulnak fel a benne lévő szulforánt aktiváló enzimek. Ezért ajánlott szendvicshez, salátához vagy hummuszhoz adva fogyasztani. Sajnos az átlagos élelmiszerboltokban nem kapható a brokkoli hajtása, viszont a magjára már könnyebben rábukkanhatunk a különféle bioboltok polcain. A csíráztatáshoz érdemes beszerezni egy csíráztatótálat, haladók saját tállal, üvegedénnyel is próbálkozhatnak. A direkt erre a célra készült agyagtál azért praktikus mert nincs szükségünk földre, illetve így elkerülhető, hogy a magok kiszáradjanak vagy túlöntözzük őket. A csíráztatás előtt áztassuk be a magokat 4-8 órára, 3-7 nappal később pedig már szüretelhetjük is a termést. Fontos, hogy körülbelül 20 fokos hőmérsékletet biztosítsunk a kis magoknak, ugyanis ez a legmegfelelőbb a folyamathoz. Mindig tartsuk az edényt világos helyen, de ne érje közvetlen napfény.

Nyitókép: AnnaRise/Getty Images
(mindbodygreen.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: