Aranyszínű, borsos az ára és Victoria Beckham is használja, avagy mindent a manukamézről

Egy méz mind felett

Felejtsd el a macis üvegben kapható mézet, és próbáld ki a manukát! Nemcsak az életedet édesíti meg, jótékony hatással lesz az egészségedre is.

Nem, most nem egy aranyékszerről van szó, hanem a manukamézről, amit a mézek királynőjének is szokás nevezni. A jótékony hatása miatt kiemelkedik a többi közül és mi is feltankolhatunk belőle az őszi időszakra. Viszont ehhez mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, mivel az ára, minőségtől függően 5000 forinttól akár 30 000 forintig is rúghat. De, miért drágább és különlegesebb a manukaméz, mint mondjuk a szimpla akác?

Minden cseppje aranyat ér

Új-Zélandon és Ausztráliában egyaránt megtalálható az új-zélandi teafa, más néven manukafa, amelynek virágaiból nyerik ki a különleges mézet. Hiába a közös pont, a világsajtó napok óta hangos Új-Zéland és Ausztrália összetűzésétől. Az ausztrál méztermelők ugyanis úgy gondolják, hogy a különleges méz tőlük származik, és szomszédai mindenáron ki szeretnék őket szorítani a jövedelmező piacról.

Származás ide vagy oda, a nehézségek már a betakarítással elkezdődnek, mivel ezek a fák Új-Zéland partmenti részén találhatóak, ezért csak helikopterrel és hosszú túrával érhetők el. A helyzeten a természet sem könnyít a rövid virágzási időszakkal, ami egész évben csak 2-6 hétig tart, ezért a beszerzést jól átgondolt tervezési időszak előzi meg. A folyamat legfontosabb szereplőivel, a méhekkel is törődni kell, hiszen nélkülük a manukaméz nem jöhetne létre. Az esős időszakban előfordulhat, hogy a méhek otthon maradnak, és virágok közelébe se mennek. Sőt, a szigeten rengeteg lóhere található, ami a manukafával egy időben virágzik és magasabb cukortartalommal rendelkezik. A méhek ezt megérezve, inkább a lóherével próbálnak szerencsét, ami drasztikusan befolyásolhatja a kínálatot. Tehát a nektár betakarítása nem egyszerű feladat, ráadásul a változó időjárási körülmények miatt a terméseket háromszor tesztelik, hiszen kizárólag 100 %-osan magas hatóanyagú alapanyaggal szeretnének dolgozni. A többszöri tesztelés szintén nagyobb erőforrást igényel, ami tovább emeli a költségeket.

Édesem, ez egy csoda!

Azt már tudjuk, hogy meg kell dolgozni a manukaméz előállításáért, de valóban megéri a fáradtságot? Az új-zélandi biokémikus, Peter Molan szerint biztosan, mivel 1982-ben ő fedezte fel ennek a fajtának a kivételes antibekteriális hatását. Az ereje abban rejlik, hogy a hagyományos mézhez képest a manukának magasabb a metilglioxál (MGO) tartalma, ami egy kulcsfontosságú antibakteriális vegyület. Minél nagyobb az MGO koncentráció, annál erősebb az antibakteriális hatás. Továbbá a méznek van egy sajátos hatóanyaga is, ez az UMF (Unique Manuka Factor), ami lefordítva egyedi manukafaktort jelent. Az UMF képes legyőzni a fertőzéseket és a gyulladásokat, ezért kiválóan alkalmazható a sebgyógyításnál, emésztőrendszeri panaszok enyhítésénél és torokfájásnál. Ezek a kulcsfontosságú tényezők különböztetik meg a manukát a többi méztől. Kris Sollid, dietetikus szerint a méz valóban vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, de a jótékony hatását a rendszeres fogyasztás mellett érezhetjük. Ami jó hír, hogy kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint a kristálycukor, ezért a fogyókúrázók számára is jobb alternatíva.

Nem minden arany, ami manuka

Ha úgy döntesz, ezentúl manukával iszod a teát és kizárólag ebből a mézből készült arcpakolást használsz, akkor nem árt néhány fontos dologgal tisztában lenned. Az extraszűz olívaolajhoz hasonlóan a manukamézet – a magas kereslet miatt –  hamisíthatják és a vásárlókat előszeretettel vezetik félre a hamisított címkékkel. Ma már számos osztályozási rendszer létezik, köztük a legfontosabb az UMF rendszer, amely engedélyezi a manukaméz UMF minősítését, ez pedig biztosítja a termék új-zélandi származását és megfelelését a szigorú kormányzati előírásoknak. Az ausztrál méz esetében az AMHA (Australian Manuka Honey Association) logója látható a terméken, ami az Ausztrál Manukaméz Egyesület engedélyét jelenti.

Nyitókép: yasuhiroamano/iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: