Arcradírozás pro és kontra – milyen gyakran radírozd az arcodat, és mivel

Az arcradírozás fontos és hasznos a bőr megújulásához. De nagyon nem mindegy, mivel történik, ezért szakembert kérdeztünk.

A szépségiparban dolgozók számára a tél a legtevékenyebb időszaka az évnek. Nem véletlenül, hiszen ilyenkor lehet igazán „alkotni”: halványítani vagy eltüntetni a pigment foltokat, ráncokat kezelni, pórusokat összehúzni, bőrt megújítani. Sokan maguk veszik otthon kézbe az ügyet, előkerülnek a különféle tégelyek, indul az arcradírozás. Pedig nem árt az óvatosság, főleg, hogy a bőrünkre megy a vásár!

A peeling három típusa

Már az alapokat is érdemes tisztába tenni, azaz, hogy mivel kezelünk. Bőrradír, arcradír vagy peeling? Ugyanis mindhárom név alatt kaphatók készítmények, de ez nem jelenti azt, hogy mindháromból be is kell tárazni otthonra. Az angol peeling (azaz hámlasztás) szó a legjobb kifejezés ezekre a termékekre. 3 fő peelinget különböztetünk meg: mechanikai, biológiai (enzimes) és kémiai peelingek. Bármilyen peelinget is használunk, a cél ugyanaz: a bőrfelszínen található elhalt szarusejtek eltávolítása” – mondja Szvétek Ivett kozmetikus, bőresztéta.

A mechanikai peelingek tudják a legkevesebb szarusejtet eltávolítani. Ezek olyan hámlasztók, amelyek mindig valamilyen dörzsanyagot tartalmaznak, tehát mechanikai úton távolítják el az elhalt szarusejteket. Ezek többnyire krémes vagy zselés alapkrémbe vannak keverve. Régen porított vagy durvábbra őrölt mandulahéj volt a legtöbb termékben, de most már olyan összetevőket is megtalálunk, mint a bambuszgolyók, vagy a hangzatos, okos érzékelő gyöngyök, amely egy különleges cellulózt takar, amit, ha túl erősen dörzsölünk, apró részecskére esik”.

Szvétek Ivett, kozmetikus, bőresztéta

Kinek javasolt a mechanikai peeling? „ A zsírosabb, zsírosodásra hajlamos, szeborreás bőrtípusnak. De minél érzékenyebb, illetve vékonyabb a bőr, annál inkább kontraindikált a mechanikai peelingek használata. A biológiai, vagy az enzimes peelingek már mélyebben hatnak, a szarusejtek körüli fehérjeburkot, illetve a keratint és képesek oldani. Az enzimes peelingek fő összetevői fehérje bontó enzimek, amelyeket gyümölcsökből, nyernek ki, mint például papajából, ananászból, gránátalmából.

A legmélyebben ható peeling

A kémiai peelingek avagy savak pedig a legmélyebben ható peelingek. „Ezek lehetnek vízben vagy zsírban oldódó savak. Vízben oldódó az AHA (alpha-hydroxy acic) pl: glycolsav vagy tejsav, illetve a PHA (polyhydroxy acid) pl: gluconolactone, laktobionsav. Zsírban oldódó sav pedig a BHA, azaz beta hydroxy acid, A BHA savak közül a legismertebb a szalicilsav. Míg a vízben oldódó AHA és PHA savak eltávolítják a bőr felszínéről az elhalt és fölösleges hámsejteket, így a bőr üde és fiatalos lesz, addig a zsírban oldódó BHA sav a pórusok mélyére hatol és hatékonyan kitisztítja azokat. Az AHA savak kifejezetten anti-aging hatású savak, de szépen egységesítik a bőrképet, halványítanak, serkenti a kollagén termelést, kezelik a kisebb-nagyobb ráncokat”.

A kémiai peelingnél pedig plusz pont, hogy a mélyebb hidratációt is segíti. „A szalicilsavnak van természetes (nyírfakéreg kivonat) illetve szintetikus formája is. Ez nagyon jó tág pórusok, comedok, acnek kezelésére. Gomba és baktériumölő tulajdonsága miatt pedig kiváló gyulladáscsökkentésre is”.

Többlépcsős hámlasztási kúrák a gyönyörű bőrért

A téli, napfényszegény időszakban ajánlatos elvégezni a több lépcsős hámlasztási kúrákat is, amelyek hosszabb időt vesznek igénybe. Ivett azt ajánlja, hogy ezt mindenképpen bízzuk szakemberre, mert némelyik készítmény allergizálhat, irritálhat is. És az is nagyon fontos, hogy a bőr aktuális állapotához legideálisabb, savas készítményeket használjuk. S bár manapság nagy divat kávézaccból, barna cukorból és egyéb otthon fellelhető dolgokból radírt készíteni, Ivett szerencsésebbnek és biztonságosabbnak tartja, ha speciális termékeket használunk otthon is. A hidegebb hónapokban hetente egyszer érdemes otthon is radírozni az arcot, illetve síelés előtt is mindenképpen fontos, hogy ha napfény ér, egyenletesen barnuljon a bőr.

Milyen termékekből válogathatsz, ha biztonságos arcradírozás a cél?

Enzimes peeling

Vital C enzimes maszk, imageskincare.hu, 16950 Ft.

Az Image Vital C enzimes maszkja természetes úton biztosít ragyogást, gondoskodik a bőr egészséges megjelenéséről. A kétféle C-vitamin formula és a gyümölcsenzimek hámlasztanak, a gyengéd formula pedig feloldja az elhalt hámot, ezáltal világosabb, egyenletesebb bőrtónust biztosít.

Mechanikai peeling

Solaine mechanikai peeling, solaine.hu, 2999 Ft.

A Solaine terméke valódi szőlőmag-darabokat tartalmazó mechanikai peeling. Polifenolokban gazdag, melynek köszönhetően kiemelkedő antioxidáns hatással bír, és gátolja a szabadgyök képződést. Már a tisztítási fázisban is óvja a bőr sejtjeit, gátolja azok oxidatív károsodását.

Kémiai peeling

Mandulasavas hámlasztó, tinamu.hu, 3900 Ft.

A The Ordinary mandulasavas készítménye egy rendkívül gyengéd AHA hámlasztó, ami érzékeny bőrre is ideális.  Fokozatosan szoktasd hozzá a bőrödet, és mindennap használj fényvédőt!

Nyitókép: undrey/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: