Így tette tönkre az ártatlanság kultúrája Britney Spears és egy egész generáció életét

Amilyen gyorsan berobbant, olyan nagy károkat okozott az ártatlanság kultúrája. De mégis miért volt a '90-es években az egész világ a fiatal lányok és a tinisztárok erkölcsösségének megszállottja?

„A drága testem, aki az elmúlt ki***tt 13 évben az apámnak dolgozott, és igyekezett olyan jó és csinos lenni. Olyan tökéletes” – fakadt ki júniusban Britney Spears, amikor arról beszélt, miért akar véget vetni annak, hogy apja gondnoksága alatt él. A popsztár a meghallgatáson többek között elmondta, hogy kénytelen volt a hét minden napján dolgozni, akarata ellenére lítiumot kellett szednie és fogamzásgátlásra kötelezték akkor is, amikor családot szeretett volna alapítani. Az énekesnő sokkoló ügye, illetve a #FreeBritney mozgalom felnyitotta az emberek szemét, hogy a ’90-es, 2000-es években milyen sok fiatal, tinédzserkorban lévő sztár életét kontrollálták a szülők, a menedzserek vagy a kiadók. A fiatal hírességeket – Britney mellett például Christina Aguilera, Jessica Simpson vagy Mandy Moore – tiszta lelkű, érintetlen lányként ismerte meg az egész világ, és ezzel megkezdődött az ártatlanság kultúrájának térhódítása.

Ártatlanság kultúra, mint szexuális ellenforradalom

Amennyiben meg szeretnénk érteni a jelenséget, érdemes visszautaznunk az időben. Ha az ártatlanság kultúrájának gyökereit keressük, akkor a ’60-as évek szexuális forradalmáig, illetve a ’90-es évek elején kirobbant AIDS-járványokat követő időszakig kell visszamennünk. Utóbbi esetében igen erős volt a szexuális ellenforradalom, hiszen az amerikai keresztény egyház kétségbeesetten szerette volna megakadályozni az LMBTQ-mozgalmak elterjedését, visszaállítani a „hagyományos”, vallási értékrendeket. Vagyis arra buzdították a fiatalokat, hogy ne dőljenek be az erkölcstelenséget hirdető propagandának. Zárkózzanak el a házasság előtti szexuális élettől. Az egyháznak kapóra jött, hogy ebben az időszakban Hollywoodban is egyre több feltörekvő híresség képviselte külsejével, viselkedésével az ártatlan szűz lány eszményképét. Ráadásul tinédzserek tömege húzott tisztasági gyűrűt, és nyíltan vállalta, hogy a hazásságig megőrzi ártatlanságát. 

A ’80-as években Madonna az egyházat, illetve a társadalom konzervatív csoportjait is megbotránkoztatta a Like A Virgin provokatív dalszövegével és videóklipjével. Ezzel szemben az új generáció büszkén újságolta el az egész világnak, milyen fontosnak tartja a tiszta életet, az önmegtartóztatást. Nem véletlenül tartották Britney Spearst a szüzesség mintaképének. Amikor először találkoztunk vele a kislányos megjelenése, iskolai egyenruhája és az ehhez remekül passzoló bájos, gyermeki hang tökéletesen megtestesítette mindazt, amely a korábbi években teljesen kiszorult a popkultúrából. Vagyis az ártatlanságot.

Hamarosan más tizenéves popsztárok – pontosabban a mögöttük álló menedzserek – is követték Spears példáját. Jessica Simpson 12 évesen kapott tisztasági gyűrűt lelkész apjától, Mandy Moore pedig copfos hajjal énekelt a tinédzserkori szerelemről. De Christina Aguilera nevét is megemlíthetjük. Ő a Genie in a Bottle című dalában énekel arról, hogy nem enged a kísértésnek, amíg meg nem kapja a kellő tiszteletet. Azonban Aguilera később ellensúlyozta ezt az ártatlanságot Dirrty című dalával. De ezzel hatalmas felháborodást váltott ki és rengeteg negatív kritikát kapott a pálfordulásért.

A fenti példák sora kiválóan bemutatja, milyen elképesztően nehéz volt megfelelni a társadalom elvárásainak, illetve kitörni az érintetlen tinisztár skatulyából. „Britney Spears, Jessica Simpson, Christina Aguilera és Mandy Moore a hollywoodi sztárgyár termékei” – mondja Dr. Jenna Drenten, a chicagói Loyola Egyetem marketing docense, akinek a digitális fogyasztói kultúra a szakterülete. „Létezett ez az ártatlanság mítosz, amely szerint vonzónak, mégis érintetlennek, szűznek kell lenned. Ez a tisztasági gyűrűkben és az absztinencia ígéretekben nyilvánult meg.”

Mindent a hírnévért és a férfiak vágyaiért

Spears szüzességének fátyla akkor hullott le, amikor szakított Justin Timberlake-kel. Olyan pletykák kaptak szárnyra, amelyek az énekesnő hűtlenségéről szóltak. Ezek a hírek negatívan hatottak karrierjére is, hiszen a félrelépés, a házassági előtti szex nem illet bele abba képbe, amely kialakult róla. A popsztár megítélése tovább romlott, amikor gyerekeket szült egy olyan férfinak, akit a közvélemény nem hagyott jóvá. A sajtó egyre kritikusabbá vált minden mozdulatával szemben, és azóta jól tudjuk, ez hova vezetett. Egyértelművé vált Hollywood üzenete: a fiatal nőknek és lányoknak meg kell őrizniük szüzességüket, ha sikeresek szeretnének lenni. Ha elveszíted az ártatlanságod – vagy annak látszatát –, a hírnévnek is búcsút inthetsz. A kérdés jogosan merülhet fel mindenkiben, miért volt ez a generáció az ártatlan tinilányok megszállottja?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

90smoment (@90smoment) által megosztott bejegyzés


„A tisztaság és a szüzesség mindig szóba került, ha olyan nők voltak terítéken, akik a reflektorfényben éltek. De a ’90 -es években nagyon felerősödött, mint egyfajta visszahatás a ’80-as évekre. Az volt az ötlet, hogy irányítsák újra a nőket és rábírják őket arra, hogy absztinenciát fogadjanak” – mondta Dr. Drenten. Ugyanis a ebben az évtizedben elképesztően felerősödött a „male gaze”, a „férfi tekintet”, vagyis az az ábrázolásmód, amely a férfiak igényeit szolgálja ki. A fiatal popsztárokat úgy „tálalták”, hogy a külsejük a férfiak számára esztétikus legyen. Az ártatlan megjelenés mellett viszont olyan naivnak, gyermekinek hangzó dalokat énekeltek, amelyek valójában tele voltak burkolt szexuális utalásokkal. Ez a kettőség elképesztően nagy fogyasztói bázist generált.

A 2000-es évek és a bukás korszaka

A ’90-es években a popsztárok alaposan kitaposták az utat a következő generáció előtt, így az ártatlanság kultúrájának hatása a 2000-es években is érzékelhető volt. A legismertebb Disney-sztárok sorra húzták az ujjukra a tisztasági gyűrűt. Demi Lovato, Selena Gomez és a Jonas Brothers is megfogadta a nyilvánosság előtt, hogy önmegtartóztató életet él és nemet mond a házasság előtt szexre. Azonban egyre többen kezdték elveszteni az ártatlanság kultúrájába vetett hitüket, világossá vált, hogy – akárcsak a ’90-es években – a legtöbb sztár csak a média kedvéért tesz ilyen ígéreteket, a valóságban viszont rendesen belevetették magukat a nagybetűs életbe. Az egyik legnagyobb botrány Miley Cyrus nevéhez fűződik, aki szinte egyik pillanatról a másikra dobta el azt a bájos tinilány szerepet, amit a Hannah Montana című sorozatban felépített. Tisztasági gyűrűjét és ártatlan külsejét felváltotta a provokatív megjelenés.


A Jonas-fivérek évekkel később beszéltek arról, hogy a gyűrű viselése inkább csak a külsőségeknek szólt. Nick Jonas 2014-ben meg is vált tőle. Demi Lovato az idén bemutatott Dancing With the Devil: The Art of Starting Over című dokumentumfilm-sorozatban mesélt a Disney-s évekről. Az énekesnő sokkoló vallomást tesz: 15 évesen az egyik kollégája szexuálisan bántalmazta. Ezt jelentette, de mégis folytatniuk kellett a közös munkát és a tisztasági gyűrűjét is hordania kellett. Ugyanis a Disney ragaszkodott ahhoz, hogy a tinisztárok fenntartsák a szexuális tisztaság képét. Az elmúlt években egyébként számos Disney-sztár bírálta azt, ahogyan a gyerekszínészekkel és fiatal popsztárokkal bánik a cég. Talán ezeknek a vallomásoknak is köszönhető, hogy a szűzies eszménykép iránti megszállottság – habár teljesen sosem szűnt meg – napjainkra elcsitult. Azonban sajnos ez sem ellensúlyozza, hogy 15-20 év alatt mennyire kiszolgáltatott helyzetbe sodorta a fiatal lányokat, és mennyi kárt okozott nekik. 

Forrás: Refinery29, Chimes, TNR
Nyitókép: YouTube

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: