Az Emily Párizsban sztárja egy megrázó videóban beszélt az ázsiai közösséget sújtó rasszizmusról

Ashley Park színésznő egy közel 6 perces videót osztott meg a közösségi oldalán, amelyben könnyeivel küszködve, őszintén beszél az érzéseiről, illetve az őt is érintő világméretű problémáról.

Március 16-án kedden este nyolc ember, köztük hat ázsiai nő vesztette életét miután egy hidegvérű gyilkos lövöldözésbe kezdett három masszázsszalonban, Georgia államban. Habár a hatóságok szerint a tettest nem a rasszizmus motiválta, valószínűleg mégis ez lehetett az indítéka. Ugyanis a legtöbb áldozat ázsiai származású volt és a férfi olyan szépségszalonokat választott, amelyek ázsiai tulajdonos kezében vannak. Sajnos ez az eset is alátámasztja, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta hihetetlenül megnőtt az AAPI közösséget (ázsiai amerikaiak) érintő sértések, kiközösítések és támadások száma. Legutóbb, március elején a Stop AAPI Hate szervezett tett közzé egy jelentést, amelyből kiderül, hogy 2020. március 19. és 2021. február 28. között legalább 3795 ilyen incidenst jelentettek az Egyesült Államokban. És az adatok továbbra is növekvő tendenciát mutatnak.

Ashley Park nyers őszintesége mindenkit megérintett

A kedd esti támadás az egész világot megrázta, több közszereplő a közösségi oldalán nyilvánította ki részvétét az áldozatok családjainak, és sokan az ázsiaiakat sújtó rasszizmus ellen is felszólaltak. Az Emily Párizsban Mindyjét alakító Ashley Park szerda hajnalban rögzítette azt a közel 6 perces videót, amelyben olyan őszintén beszélt érzéseiről, hogy sokáig abban sem volt biztos, megossza-e az Instagram oldalán. „3 halálos lövöldözés tegnap Atlantában, ami az ázsiai nők ellen irányult. Nem tudtam aludni. Ez a hajnali öt órakor felvett monológ nagyon személyes, de úgy döntöttem megosztom, mert AMI ELÉG, AZ ELÉG. Remélem, hogy ez segít valakinek, hogy ne érezze magát egyedül ebben az egész mocsokban. Köszönöm és kérlek, nézzétek végig, mert ez egy társadalmi probléma, amin változtathatunk” – írta a videó alá.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ashley Park (@ashleyparklady) által megosztott bejegyzés


„Annyira belefáradtam, hogy az emberek nem tudják, mi történik, és abból is elegem van, hogy nem értik, honnan ered az ázsiaiak elleni gyűlölet és erőszak” – mondta a 29 éves színésznő, mielőtt felolvasta volna Min Jin Lee, a Pachinko szerzőjének Twitter bejegyzését. „Kevesebb, mint 48 óra alatt volt egy történelmi jelentőségű ázsiai Oscar-pillanatunk, majd egy lövöldözés, amelynek 3 ázsiai tulajdonban álló üzlet volt a célpontja. Így működik a terrorizmus. Nem érezheted magad biztonságban, elfogadottnak vagy megbecsültnek. De ellenállhatunk. Hívjuk fel a figyelmet. Szólaljunk fel” – osztotta meg véleményét az ismert koreai írónő a közösségi oldalán.

„Hogyan jutottunk idáig?”

Miután Jin Lee szavait felolvasta a színésznő folytatta a mondandóját, és saját gondolatairól, illetve azokról a kérdésekről beszélt, amelyek az elmúlt év eseményei miatt fogalmazódtak meg benne. „Mindig azon töprengek, vajon miért. Hogyan jutottunk idáig? Miért ilyen nagy a gyűlölködés?” – Park végig a könnyeivel küszködött, de sokáig nem akarta elsírni magát, nehogy tovább táplálja azt a tévhitet, hogy az ázsiai nők gyengék. A videó felénél azonban meggondolta magát. „Tudjátok mit? Nem. Sírhatok ha akarok, mert ezek az érzelmek ugyanolyan erősek.” A Tony-díjra jelölt színésznő ezután azt is elárulta, az egész életét azzal töltötte, hogy a fehér kiváltságosok által irányított társadalomban próbáljon érvényesülni. Néhány olyan gyerekkori emlékét is felelevenítette, amikor a származása vagy a neve miatt gúnyt űztek belőle. „Minden ázsiai gyerektől elvárják, hogy jó legyen matematikában és klasszikus hangszeren játsszon, de ezért ne bántsák, vagy mondják, hogy ebben csak azért jó, mert ázsiai. Ennek semmi értelme”.

Végül felhívta az emberek figyelmét, hogy mindenki tehet a hátrányos megkülönböztetés visszaszorítása, megállítása érdekében. Csak fel kell ismerni a legapróbb rasszista megnyilvánulásokat is és szóvá is kell tenni őket. „Sorolhatnám tovább és tovább, de ez nem erről szól. Csak itt ez a fegyveres 21 éves tegnapról, aki jött valahonnan, és valaki valamikor megmondhatta volna neki, hogy amit érez és gondol, a gyűlölet helytelen. Nagyon kis dolgokkal kezdődik minden, és azt hiszem, meg tudjuk csinálni”.

Forrás: People
Nyitókép: Dia Dipasupil/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: