Hullócsillagles, éjszakába nyúló táncház, kézműves vásár: 7 izgalmas program augusztusra

Csak mi érezzük úgy, hogy az idei nyár a megszokottnál gyorsabban telik? Tegnap hivatalosan is megkezdődött az augusztus, vagyis itt az idő, hogy megragadjuk az alkalmat, és kiélvezzük a hátralévő hetek minden pillanatát. Ehhez adunk néhány ötletet.

1. Middle East Food Festival

A Kazinczy utca közkedvelt helyszíne tematikus estéivel hívta fel magára a figyelmet. A Botellón Terasz vendégeinek korábban már lehetőségük nyílt arra, hogy Spanyolország, Mexikó, Ázsia vagy Olaszország gasztronómiai kultúráját felfedezzék – és ehhez nem kellett repülőjegyet váltaniuk, csupán a főváros szívébe utazniuk. A Botellón Terasz augusztusban is egy kulináris utazásra csábít: a képzeletbeli úti cél ezúttal a Közel-Kelet. A háromnapos rendezvényen az arab–zsidó–szír–török olvasztótégely igazi ínyencségeit kóstolhatod meg. Csak győzz választani, hogy egy ízletes muhammarával, egy szelet künefével vagy egy fűszeres, shawarmás fogással kóstolsz bele a Közel-Kelet ízkavalkádjába.

Hol? Botellón Terasz, Budapest
Mikor? 2022. augusztus 9-12.

2. Margófeszt

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

margófeszt (@margofeszt) által megosztott bejegyzés


A Margófeszt visszatér a Balaton környékére: a 2022-es margós évad Szentgyörgyváron folytatódik, ahol idén második alkalommal rendezik meg a népszerű programsorozatot. A szervezők ismét irodalmi és színházi programokkal, kertmozival, helyi borokkal és ételekkel várják az érdeklődőket a zalai dombok között. Valamint olyan fiatal, feltörekvő tehetségek előadásait is meghallgathatják, mint az Analog Balaton és Barkóczi Noémi, de a Szabó Balázs Bandája előadását is vétek lenne kihagyni. A második zalai Margófeszt egyik kuriózuma, hogy a helyszínen a Rájátszás zenei formáció (Beck Zoltán – 30Y, Egyedi Péter – Óriás, Grecsó Krisztián, Háy János, Jancsovics Máté, Kemény István, Kollár-Klemencz László – Kistehén, Sárközy Zoltán és Szűcs Krisztián – HS7) is fellép, amely 2011-ben a Margón alakult és ezzel a fesztiválos koncerttel búcsúzik a közönségtől.

Hol? Szentgyörgyvár
Mikor? 2022. augusztus 11-13.

3. Hullócsillagok éjszakája a Hortobágyon

A Perseidák hullócsillagai az év legjobban megfigyelhető meteorzáporaként bukkannak fel az éjszakai égbolton. A jelenség általában július végén, augusztus elején tetőzik, így ilyenkor sokan vonulnak a szabad ég alá abban reménykedve, hogy fantasztikus látvány tárul majd a szemük elé. Az előrejelzések szerint idén augusztus 11. és 13. között kell kémlelni az éjszakai égboltot, de ha ki szeretnéd maxolni az élményt, akkor érdemes ellátogatnod a Hortobágy-szerte induló hullócsillag megfigyelő túrák egyikére. A helyszíneken amatőr és képzett csillagászok lézermutató és csillagászati távcsövek segítségével mutatják be az égbolt látható csillagait és egyéb égi jelenségeit, objektumait. Természetesen az est fénypontja a csillaghullás, amelyet egyedül, barátokkal vagy a családdal is megtekinthetsz, de romantikus programnak is tökéletes választás.

Hol? Hortobágy, több helyszín
Mikor? 2022. augusztus 11-14.

4. Zeneterápia gyermekeknek és felnőtteknek


A zene nem csak esztétikai értéke miatt fontos az életünkben: egy olyan nonverbális eszközként is jelen van a mindennapjainkban , amely serkenti a kreativitást és segíti az önkifejezést. A Magyar Zene Házában alkalmazott csoportos zeneterápia – amelyet Reykort Ildikó zeneterapeuta, illetve Valeriya Dankovych zongoraművész és zenetanár vezet magyar és ukrán nyelven – segít a traumák okozta szorongás oldásában, az érzelmek kifejezésében, a szocializációban és az új környezethez való alkalmazkodásban. A szervezők kiemelték, hogy a részvétel semmilyen előképzettséget nem igényel. Emellett minden korosztályt szeretettel várnak, hiszen a zeneterápiás játékok a gyerekek és felnőttek számára is szórakoztató, valamint edukatív programot kínálnak.

Hol? Magyar Zene Háza, Budapest
Mikor? 2022. augusztus 13. (11:00-13:00)

5. Táncház a csillagos ég alatt

Fényezd ki a legtáncosabb cipődet, mert augusztus 18-án garantáltan szükséged lesz rá. Ugyanis a Budapest Park a nyár egyik legnagyobb szabadtéri táncházára csábít minket, ahol esthajnaltól a magyar, cigány, ír és délszláv népzene, illetve a ‘60-as évek beatkorszakának különleges egyvelegére rophatjuk majd. Az biztos, hogy a zsámbéki gyökerű, többszörös Fonogram-jelölt turbo-etno nyolcasfogat rendesen odateszi magát az éjszakába nyúló mulatságon. Más szóval: az Aurevoir. és a Góbé zenekar húzza a talpalávaló.

Hol? Budapest Park, Budapest
Mikor? 2022. augusztus 18. (22:00-02:00)

6. Balatorium ökológiai x kulturális hétvége

A BALATORIUM névre keresztelt projekt nem más, mint a kutatók és művészek összefogása a Balatonért. A háromnapos rendezvény célja, hogy kulturális programokon keresztül láthatóvá tegye a tó összetett ökoszisztémáját, és hozzájáruljon a Balaton jövőjét érintő létfontosságú kérdésekben folytatott diskurzusához. A két helyszínen workshopokon, kerekasztal-beszélgetéseken, lassú tájbejárásokon vehetsz részt, művészeti akciókat tekinthetsz meg, illetve az interaktív programok közben rengeteg érdekességet megtudhatsz a Balaton és térségének aktuális ökológiai kérdéseiről.

Hol? Balatoni Limnológiai Kutatóintézet, Tihany és Örvényesi Szabadstrand, Örvényes
Mikor? 2022. augusztus 26-28.

7. Makers’ Market Budapest


Egy hosszabb nyári szünet után visszatér a főváros egyik legkedveltebb kézműves vására, a Makers’ Market. A helyszín a már jól ismert Fény Utcai Piac, ahol közel 50 feltörekvő hazai alkotó (keramikusok, illusztrátorok, ékszer-, táska- és ruhatervezők) egyedi, minőségi termékeire csaphatsz le. Ez természetesen nem minden, hiszen a szervezők workshopokkal és akusztikus koncertekkel is várják a látogatókat. A bevásárlás után pedig érdemes beülni egy kávéra és/vagy egy brunch-ra a Fény Utcai Piac környékén megtalálható, kiváló kávézók és reggelizók egyikébe.

Hol? Fény Utcai Piac, Budapest
Mikor? 2022. augusztus 28. (10:00-17:00)

Nyitókép: Maxime Bhm/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: