Az ismert chilei divattervező autóipari hulladékokból készített lélegzetelállító ruhákat

A fenntartható divat újra tarolt

A New York-i divathéten mindenki Michael Kors, Tommy Hilfiger és a Marc Jacobs bemutatójára volt kíváncsi. Méltatlanul kevés figyelem jutott Maria Cornejo és a Hyundai kollaborációjának. Milyen kár!

Tovább dübörögnek a 2020 tavasz-nyári kollekciókat felvonultató divathetek eseményei. New York után most minden szem a brit fővárosra szegeződik, de mi még visszatekintünk egy picit a Nagy Almában lezajlott eseményekre. Pontosabban egyetlen prezentációra, ami újra bebizonyította, hogy a jövő igenis a fenntartható divaté!

A New York Fashion Week idén erősen kezdett, hiszen már az első nap egy váratlan eseményre bukkanhattunk a naptárban. Maria Cornejo neve ismerősen csenghet azoknak, akik követik a divathetek eseményeit, de a programlista olvasása közben nagy meglepetésben lehetett részünk. A Zero + Maria Cornejo márka idén az ismert dél-koreai autómárkával, a Hyundai-jal közösen mutatta be legújabb kapszulakollekcióját. A „ReStyle” névre keresztelt kollaboráció ruhadarabjai újrahasznosított autóipari hulladék felhasználásával készültek, amit egy prezentáció keretein belül mutattak be a nagyközönségnek.

Fotó: Zero + Maria Cornejo

A 15 ruhából álló kollekció tervezése során a chilei-amerikai tervező a fenntarthatóság jegyében az autóipari hulladék mellett etikus körülmények között előállított organikus pamutot használt fel. Az autóülések beborítása közben felgyülemlett bőrhulladékból Cornejo például midi ruhákat, fűzőket, zsebeket és overált is készített, valamint a ruhák zsebeihez és ujjaihoz is felhasználta az anyagot. „Nagyon izgalmas volt kevesebb, meghatározott mennyiséggel dolgozni és új életet adni az alapanyagnak.” – mesélte a Maria. „A tervezés közben hagytam, hogy a már meglévő formák mutassanak irányt a ruhák végső sziluettjének kialakításához.”

A kollaboráció hangulata megegyezik a teljes kollekció összképével – modern, aszimmetrikus szabások és a kontrasztos színek teszik izgalmassá a ruhákat. A prezentáción készült képek láttán kijelenthetjük: Cornejo elérte, amit végső céljául tűzött ki. Bebizonyította, hogy a fenntartható divat nem jelent egyet az unalmas és divatjamúlt ruhákkal.

Nyitókép: Zero + Maria Cornejo

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: