7 csodás város a nagyvilágban, amelyekben egy a közös: az autókat nem engedik be

Szeptember 22-én tartják az európai autómentes napot

Az európai mobilitási hét és az autómentes nap miatt több helyen nem lehet autóval közlekedni a belvárosban. De melyek a legszebb autómentes városok a világon? Nekünk ezek a kedvenceink.

Az európai mobilitási hét és az autómentes nap minden év szeptemberében arra biztatja az autósokat, hogy ha tehetik, legalább egy-egy napra váltsanak tömegközlekedésre. Ennek jegyében mindig vannak olyan országos szintű figyelemfelkeltő akciók is, mint mondjuk az Egy jeggyel bárhova, de a városok maguk is tehetnek ilyenkor azért, hogy minél kevesebben üljenek autóba. Persze, ezek egy, vagy néhány napos kezdeményezések, és bár a semminél sokkal jobbak, azért tartós megoldást nem ígérnek arra, hogy kevesebb autó szaladgáljon az utakon, legalább a városokban. Az alábbi autómentes városok viszont már megoldották, hogy egész évben tilos legyen a behajtás, legalább a centrumba. Nem mellesleg pedig gyönyörű helyek, amelyeket abszolút érdemes felírnod a kirándulós bakancslistádra.

A legszebb autómentes városok

1. Gent

Gent belvárosa Belgium második legnagyobb autómentes területe, ahonnan 1996 óta vannak kitiltva az autók, a levegő minőségének megőrzése és a forgalmi dugók miatt. Hogy eljussanak a munkahelyükre vagy a belváros egy-egy pontjára, a helyiek gyakran pattannak tömegközlekedésre vagy biciklire, és a turisták is örömmel követik a példájukat.

2. Volterra

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mia (@mia_dolcevita) által megosztott bejegyzés


Ha az Alkonyat-könyvek és filmek szerelmese vagy, az Újhold című részből neked is ismerős lehet Volterra neve. A toszkán dombokra épült város a történetben a Volturi vámpírjainak otthona, a valóságban viszont egy festői városka, ahol az autót a városfalon kívül, vagy a település déli részén található Piazza Martiri della Liberta parkolóban kell hagynod.

3. Giethoorn

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Map of Europe (@map_of_europe) által megosztott bejegyzés

Holland Velencének is nevezik a festői Giethoornt, ami nem is csoda, hiszen a legbájosabb autómentes városok sorában is kiemelkedő szépségű kisvárost számos csatorna szeli át. Ennek köszönhetően csónakkal is közlekedhetsz, ha ellátogatsz ide, de biciklizhetsz, vagy gyalogosan is átsétálhatsz a csatornák felett átívelő 180 híd bármelyikén.

4. Zermatt

A népszerű svájci úti cél, Zermatt neve egyet jelent az adrenalindús kültéri sportokkal: síelni, hegyet mászni is lehet itt, de akár nagyokat túrázni is. Kocsival viszont nem tudsz eljutni ide, csak vonattal, ötöslottó-nyeremény esetén helikopterrel. Az autók ugyanis be sem tehetik a kereküket a városkába (kivéve a taxik, de azok is csak a hotelig vihetik, illetve onnan hozhatják el a vendégeket).

5. Mackinac-sziget

Ugorjunk át egy másik kontinensre, méghozzá Amerikába. Az USA-ban, még pontosabban Michigan államban találod ugyanis a Mackinac-szigetet, ahová 16 perces kompozással jutsz el. Kiszállsz, majd úgy érezheted magad, mintha megállt volna az idő. Autók ugyanis nem közlekednek a szigeten, csak gyalog, biciklit illetve lovaskocsit bérelve tudsz eljutni A-ból B-be. A vintage hangulatra a városka és a természet közelsége is ráerősít. Egyszerűen imádnivaló, ugye?

6. La Cumbrecita

Az argentin La Cumbrecita egy apró, festői, alpesi stílusú, autómentes falu a Calamuchita-völgyben. Az európai hangulat nem véletlen: a második világháború idején száműzött svájciak, franciák, németek és osztrákok alapították. Gyönyörű vízeséseinek, erdei ösvényeinek és kempingzónáinak köszönhetően ma már valóságos ökoturisztikai fellegvár, ami szinte teljesen megújuló energiára és vízvisszaforgató rendszerre támaszkodik. És persze, az autóknak távol kell maradniuk innen.

7. Fez óvárosa (Fes el Bali)

Korábban azt olvastam, hogy a marokkói Fezben található óváros, más néven Fes El Bali a világ legnagyobb autómentes lakóövezete, aminek egyszerű oka van: az ősi, fallal körülvett medina több mint 9000 labirintusszerű középkori sikátora egyszerűen túl szűk az autók számára. Így egy különleges hangulatú, kultúrák, ízek, színek, illatok találkozásával létrejött csodavilág rejtőzik itt, amelyet csak gyalogosan lehet felfedezni.

Forrás: intelligentliving.co
Nyitókép: Harald Nachtmann/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: