Az 5 leggyakoribb kérdés a szexterapeutánál. Ezekbe még mi is belepirulunk (18+)

Te vajon mindegyikre tudod a választ?

Ha a szexről van szó, úgy tűnik, többnyire ugyanazok a kérdések merülnek fel bennünk. A szégyen beleivódott az elménkbe és a kultúránkba a testiség kapcsán, a többség ferde szemmel néz azokra, akik nyíltan beszélnek a szexről. Elég volt ebből!

Gigi Engle szexterapeutát újra és újra ugyanazokkal a triviális kérdésekkel találják meg a páciensei. „Felsértheti a vibrátor a csiklóm?” „Mit tegyek, ha a partnerem pornót néz?” „Számít a pénisz mérete, vagy sem?” És még sorolhatnánk. Ezek a kérdések egyértelműen a felvilágosítás és a szexuális nevelés hiányosságait tükrözik. Bármennyire is elcsépeltnek tűnnek, nem esik róluk elég szó, ezért fordulhat elő, hogy még mindig napirendre kerülnek. Talán akad olyan is, amire még te magad sem tudsz egyértelmű választ adni. Győződj meg róla!

1. Honnan tudhatom, hogy mire vágyom az ágyban? Azt hiszem, még sosem volt orgazmusom

A válasz: a maszturbálás. Sokan félnek attól, hogy örömet szerezzenek maguknak, mintha az önkielégítés valami szégyenletes dolog lenne. Nem az! A férfiak körében is kínosnak számít a maszturbáció, de különösen a nők érzik megvetendő és titkolnivaló örömforrásnak. Az ilyen és ehhez hasonló mélyen gyökerező, prüdériát sugalló nézetek akadályozzák a legtöbb embert abban, hogy valóban élvezzék a szexet. A nőknél a csikló a szexuális élvezet és az orgazmus kulcsa. Ha még sosem fedezted fel a tested, hogyan tudnád eredményesen kommunikálni a vágyaidat a partnered felé? Győződj meg arról, mi okoz örömöt neked! Csak így élheted meg a benned rejlő szexualitást.

2. Miért nem nedvesedek be eléggé szex közben?

Állandó kérdés a nők körében, hogy miért van szükségük síkosítóra, miért nem esik jól vagy miért fáj nekik a behatolás, és miért nincs orgazmusuk szex közben. Az utolsó kérdésre a válasz egyszerű: az aktus során nem minden nő képes elélvezni, vagy ha igen, előjátékra van szükségük a megfelelő izgalmi állapot eléréséhez.

A hüvely kevés idegvégződést tartalmaz a csiklóhoz képest, nem véletlen, hogy sokakat kizárólag az orális szex repíti el az orgazmusig, vagy legalábbis szükségük van a csiklóizgatásra ahhoz, hogy élvezni tudják a behatolást. Amikor az izgatás hatására a csikló megduzzad, a hüvely benedvesíti magát. Ha ez elmarad, a közösülés diszkomfortérzetet vagy akár fájdalmat is okozhat.

Ahogy már korábban is írtunk róla, az előjáték elnevezés problémás abból a szempontból, hogy túl nagy fontosságot tulajdonít az aktusnak. Pedig a behatolás nem előfeltétele a szexuális élvezetnek.

És még egy dolog: síkosítót használni nem ciki! Nemcsak csökkenti a súrlódás okozta fájdalmat, de hozzá is segíthet az orgazmushoz. Ha úgy érzed, szükséged van rá, ne szégyenkezz miatta!

3. Csak akkor van orgazmusom, ha vibrátort használok. Mi lehet az oka?

Ez a kérdés gyakran kéz a kézben jár a következőkkel: „Normális, ha jobban élvezem az önkielégítést, mint az aktust?” „Függővé tehet a vibrátorom?” 

A vibrátor feladata, hogy hozzásegítsen az orgazmushoz. Az intenzitása olyan örömöt nyújthat számodra, amivel talán még sosem találkoztál korábban. Nem kell aggódnod amiatt, hogy túlságosan rákapsz: nincs tudományos bizonyíték arra, hogy függővé tehet ez a szexuális játékszer.

Az aktusnál talán sokkal intenzívebb impulzusra van szükséged ahhoz, hogy elélvezz, és ez teljesen rendben van! Nem véletlenül preferálja a nők többsége az orális szexet a behatolás helyett. Nincs veled gond, teljesen normálisan működsz.

4. Homoszexuális leszek, ha a fenekemet izgatják?

Hiába köztudott a prosztataizgatás hatása a férfiakra, még mindig a top kérdések között szerepel ez az aggodalom.

Senki sem válik homoszexuálissá attól, hogy felhelyeznek valamit a fenekébe! Ha melegnek születtél, meleg vagy, egy szexuális játékszer nem változtat az identitásodon, akkor sem, ha esetleg örömödet leled benne. Ha vágysz rá, nyugodtan próbáld ki!

5. Mi van akkor, ha eltérő a libidónk a párommal?

Erre a problémára nincs egyszerű megoldás. Itt is minden a megfelelő kommunikáción múlik, és sokak számára épp ez jelenti a nehézséget, a bevezetőben említett szégyenérzet és frusztráció miatt. Senki sem tanított meg minket arra, hogyan beszéljünk a szexuális problémáinkról és kételyeinkről. A társadalom előszeretettel aggat ránk szerepeket, ha a „normálistól” eltérőnek ítéli meg a szexuális étvágyunkat. Ha egy férfi kevesebb szexet igényel a párjánál, rögtön megkérdőjeleződik a férfiassága. Ha pedig egy nő vágyik több testiségre, akkor repedt sarkúnak, de legalább nimfománnak titulálják. Ezek a sztereotípiák tévedésen alapulnak, a libidónak semmi köze a nemekhez! Ahhoz, hogy a nemi vágyak közötti különbségek kiküszöbölhetőek legyenek, beszélni kell erről a kérdésről. A cél az, hogy mindkét fél vágyai kielégítődjenek, és a szex ne rombolja, hanem építse a kapcsolatot.

Nyitókép: eclipse_images/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: