Az A típusú személyiség máshogy szeret – 6 jel, hogy te is közéjük tartozol

Két kardiológus, Meyer Friedman és Ray Rosenman dolgozták ki az 1950-es években az A és B típusú személyiségekről szóló elméletüket. Az A típusra jellemző tulajdonságok, mint a versengés és teljesítményorientáltság, a szerelemben is megnyilvánulnak.

A kutatók stressz-válasz alapján igyekeztek megállapítani, hogy bizonyos személyiségjegyek milyen betegségekkel járnak együtt. Meyer Friedman és Ray Rosenman két személyiségtípust, az A és B típust, különböztette meg, ami később kiegészült C és D-vel is.

A négy személyiségtípus

Az A típusú személyiség versengő, teljesítményorientált alkat, aki nem riad meg a kihívásoktól. A kitűzött célokat megvalósítja, a halogatást hírből sem ismeri. Egy felfokozott állapot és állandó készenlét, egyfajta nyughatatlanság jellemző rájuk. Vágynak az elismerésre és a sikerekre. Az elmélet szerint rájuk a szív és érrendszeri betegségek jelentenek komoly veszélyt. Ezzel szemben a B típusúak nyugodtak és nincsen bennük versenykényszer, a stresszhelyzeteket is legszívesebben elkerülik. A C a szorongó, a D pedig a pesszimista személyiség, akik vérmérsékletüknek megfelelően más és más betegségre hajlamosak. Azonban nemcsak az egészségügyi állapotot határozzák meg a különböző személyiségtípusok, hanem azt is, hogy a társas kapcsolatokban hogyan lavíroznak az eltérő jellemvonásokkal rendelkező emberek. Az A típusúak nemcsak a munka világában teljesítenek kiemelkedően, hanem a szerelemben is.

Íme 6 módja annak, ahogyan az A típusú emberek szeretnek:

1. Hangosan fejezi ki a szerelmet

Az A típusú személyiség nem éppen a lustaságáról és félénkségéről híres, és ez a szerelemben sincsen másképp. Ha meg akarja hódítani a szívedet, akkor biztos lehetsz benne, hogy minden követ megmozgat, hogy levegyen a lábadról. A nagy gesztusok embere, aki rendkívül figyelmes és gondoskodó. Mellette minden nap érezni fogod, hogy harcol érted.

2. Hajlamos az önostorozásra

Ha az A típusú partnered megbánt valamivel, vagy olyat tesz, amivel felbosszant, azt rendkívül nehezen viseli. Szívére veszi, ha nem tökéletes. Mindenben a legjobbra törekszik és nevetségesen magas mércét állít maga elé, ezért ha hibát követ el, azt saját gyengeségének tulajdonítja. Ez általában azzal jár, hogy később megpróbálja túlkompenzálni a hibákat és romantikus gesztusokkal helyrehozni a dolgokat.

3. Ő hordja a nadrágot

Nehezen engedi el a gyeplőt az A típus és nem szereti, ha a kontroll nem az ő kezében van. Kifejezetten főnökösködő is lehet, és nem reagál jól, ha nem az elképzelései szerint alakulnak az események. Ez az attitűd előre lendíti a munkában, a magánéletben viszont nehézségeket okoz, hiszen nem fogad el kompromisszumokat és a szerelemben is alá-fölé viszonyban gondolkodik.

4. Nehezen lazít

A céloktól való elvonatkoztatás és az egész napos semmittevés teljesen ellenkezik az A típusú személyiség alaptermészetével. Tervek, célok és feladatok mentén szerveződnek a napjai, ezért a családi nyaralás nem élvez prioritást. Nehezen tartja a munka-magánélet egyensúlyt, és gyakran túlhajtja magát a pihenés rovására.

5. Versenyt csinál a szerelemből

Az A típusúak versengő emberek, és nem kezelik jól a vereséget. Ez azt is jelenti, hogy nagyon nehezen viselik az elutasítást, a kudarcokat és a veszteségeket az élet bármely területén. Számukra a szerelem sem más, mint egy verseny, ahol a legjobb formájukat kell hozni. Ami abban is megnyilvánul, hogy epekedik az elismerésért, és szüksége van arra, hogy folyamatos visszajelzést kapjon.

6. Úgy vitázik, mint egy ügyvéd

Készülj fel a harcra, és sorakoztasd fel logikusan az összes érvedet, amikor az A típusú partnereddel vitatkozol. Az A típusú emberek ugyanis nem gonoszabbak vagy ingerlékenyebbek, mint az átlag, de a versengő hajlamuk miatt ügyesebben érvelnek, mint a peres ügyvédek. A bocsánatkérés nem könnyű nekik és a végtelenségig küzdenek az igazuk mellett.

Forrás: YourTango
Nyitókép: David-Prado/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: