Az Alíz Csodaországban inspirálta a Victoria & Albert Múzeum legújabb kiállítását

A kiállító művészek Lewis Carroll varázslatos világára reflektálnak.

Alice: Curiouser and Curiouser„, azaz Alíz: Kíváncsibb és kíváncsibb címmel rendez kiállítást a londoni Victoria & Albert Múzeum. A tárlat Tom Piper brit színháztervező vezénylésével jön majd létre és Lewis Carroll: Alíz Csodaországban című klasszikusának közel két évszázados múltját idézi fel. Az 1865-ben megjelent híres gyerekmese az elmúlt évtizedekben számos területen nyújtott inspirációt művészek, tervezők, kreatívok körében. Vegyük csak példaként mondjuk Tim Burton filmjeit, Salvador Dalí szürrealista festményeit vagy Vivienne Westwood rebellis tervezéseit. A több száz dokumentációs anyag, a könyvek és a színházi díszletek mellett többek között az ő munkáik is megjelennek majd a kiállításon, ezzel nyújtva a lehető legsokszínűbb betekintést a történetbe és annak hatásaira.

Alíz Csodaországban
John Tenniel illusztrátor és karikaturista eredeti Alíz Csodaországban rajzait is kiállítják. Fotó: Rischgitz/Getty Images

A tárlaton egyébként körülbelül 300 tárgyat lehet majd megtekinteni, az 1800-as évektől egészen napjainkig. Láthatjuk majd John Tenniel illusztrátor és karikaturista eredeti Alíz Csodaországban rajzait, sőt a valódi Alízról készült viktoriánus korabeli fényképeket is. Sokan nem tudják, hogy a mese főszereplője nem kitalált személy, a karaktert egy nagyon is élő és eleven kislány inspirálta, Alice Liddell, aki egy oxfordi dékán nagyon pimasz és nagyon kíváncsi gyermeke volt. Az író őt és nővéreit gyakran szórakoztatta izgalmas történeteivel, így született meg később Csodaország története is.

Mi már nagyon kíváncsiak vagyunk, de rossz hír, hogy a kiállításra még egy kis ideig várni kell, mivel csak jövő tavasszal, egészen pontosan 2021. március 27-től lesz majd látogatható az év végéig.

Nyitókép: IMDb
Forrás: mymodernmet.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: