Az álomalakot nemcsak elérni, hanem megtartani is fontos: tippek, amik segítenek ebben

Az egészséges testsúly fenntartása legalább annyira nehéz, ha nem nehezebb feladat, mint ledobni néhány kiló felesleget. De a következő tippek és trükkök a segítségünkre lesznek.

Nagy önbizalomlöketet adhat, ha sikerült elérni a céljainkat, viszont a fogyással sajnos nem ér véget a történet. Nők milliói küzdenek jojó-effektussal, ami nemcsak esztétikai szempontból kellemetlen, hanem a szívbetegségek és magas vérnyomás kockázatával is együtt jár. Egyes tanulmányok szerint pedig növelheti a testzsírt és csökkenti az izomtömeget is, ami a jövőben még nehezebbé teszi a fogyást. Éppen ezért, egy idő után muszáj kilépnünk a fogyókúrák hálójából és elindulni az egészségesebb, hosszútávon fenntartható szokások felé.

Lassan alkalmazkodj az új, egészséges szokásokhoz

Tudjuk, hogy iszonyat könnyű belemerülni a fogyást övező hóbortokba. Azonban a gyors, hirtelen fogyást ígérő módszerek csak addig tűnnek jó megoldásnak, amíg vissza nem szedjük a súlyunkat. A túl nagy korlátozás és betarthatatlan elvárások csak előkészítik számunkra a biztos kudarcot. Remélhetőleg te is egy kíméletesebb és egészségesebb módját választottad a súlycsökkentésnek, ilyenformán sokkal könnyebb lesz meg is tartani az új szokásokat hosszú távon. Amikor szintentartásról beszélünk, akkor is érdemes a fokozatosság elvét szem előtt tartani és úgy kialakítani az életmódot, hogy az illeszkedjen a személyiségünkhöz és beilleszthető legyen az életünkbe. Persze lazíthatunk a gyeplőn, de az alapvető étrendet és mozgást illető egészséges pillérekről ne mondjunk le.

fogyás, szintentartás
Fotó: Prostock-Studio/ Getty Images

Engedd, hogy a diétád veled együtt fejlődjön

Nagyon fontos az egészséges szokások és súlymegtartás szempontjából, hogy igyekezzünk megtalálni az öröm és önfegyelem közti harmonikus egyensúlyt. Hiszen csakis így lehet a fogyókúrából egy életen át tartó egészséges életmódot kialakítani. Az önsanyargatás és önutálat nem vezet előrébb, sőt csak negatív testképet és rossz mentális állapotot eredményez. De szerencsére lehet egyszerre egészségesnek maradni úgy is, hogy megjavítjuk az ételhez fűződő viszonyunkat és olyan dolgokkal tápláljuk a testünket, amiket szeretünk. A testünkkel barátságban lenni nemcsak azt jelenti, hogy tetszik a kép, amit a tükörben látunk, hanem azt is, hogy tiszteljük magunkat, a szervezetünket és figyeljük a bennünk történő változásokat. Az életmód, amit elkezdtél és sikeresen lefogytál vele, nem biztos, hogy egy fél év múlva is megfelel majd neked. Ilyenkor nyugodtan felülbírálhatjuk a szokásainkat és kialakíthatunk újakat, amik jobban támogatják a céljainkat.

Ne felejts el aktív maradni

Míg a fogyás legfontosabb eleme a diéta, a fenntartás szempontjából kritikus fontosságú a testmozgás. A jelenlegi kutatások szerint a fogyást fenntartó egyének 90%-a naponta átlagosan egy órát mozog. Ez nem azt jelenti, hogy minden nap izzasztó edzéseket kell csinálnunk, hanem azt, hogy aktívnak kell maradnunk, ha tartani szeretnénk a súlyunkat. Az edzés nélküli aktivitás termogenézis (NEAT) jelöli azt a napi kalóriamennyiséget, amelyet nem sporttal, evéssel vagy alvással, hanem más tevékenységekkel égetünk el. Például a porszívózás, kutyasétáltatás vagy főzés is ilyen. Ezek hétköznapi dolgok, de az aktivitásunk szempontjából nem elhanyagolhatók. Az ezen felüli erőnléti edzés, az, ami izmot épít. És mint tudjuk, minél több izmunk van, annál több kalóriát égetünk el nyugalmi állapotban. Magyarul: sokkal többet ehetünk bűntudat nélkül, hiszen a szervezetünknek szüksége lesz a kalóriatöbbletre.

Ints búcsút a mérlegnek

A fogyókúrázás során a mérleghasználat és a kalóriakövető applikációk lehet, hogy a mindennapjaid részét képezték, de most már ideje, hogy búcsút ints nekik. Mostanra már bizonyára megtanultad, hogy mekkora mennyiségekre van szüksége a testednek, így már nincs szükséged ekkora kontrollra. A súlyra való fixálódás helyett az általános, egészséget elősegítő célok választása sokkal előrébb vezető. Ahelyett, hogy a mérleg számaival foglalkoznánk, összpontosítsunk olyan célokra, mint például több olyan étel fogyasztása, amelyek közvetlenül elősegítik a jóllétet. Együnk több gyümölcsöt és zöldséget a több rostért, hogy befolyásoljuk az emésztés egészségét, együnk több egészséges zsírt a szív egészségéért, és mozogjunk többet a jobb vérnyomás és vércukorszint érdekében. Amikor a nézőpontunk a testsúlyunkról az egészségünkre helyeződik át, ott kezdődik a valódi szabadság. Főleg, ha megértjük, hogy az a legjobb és legegészségesebb testsúly a számunkra, amit éppen a mérleg mutat, akkor, amikor tápláló ételeket fogyasztunk és úgy tartjuk mozgásban a testünket, hogy azt élvezzük is.

Nyitókép: Anastasiia Krivenok/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: