Ha te is inkább a görögjoghurtért vagy más tejtermékért nyúlsz a boltban, és kikerülöd a kefirt, akkor mostantól érdemes újragondolnod a választásaidat.
A kefir egy fermentált tejital, amely évszázadok óta része a világ étkezési kultúrájának, nemcsak jellegzetes savanykás ízé, hanem számos egészségügyi előnye miatt is méltán népszerű. A Kaukázus északi részéből származó kefir tejből készül, amelyhez kefirgombákat adnak – olyan baktériumok és élesztők komplex keverékét, amelyek probiotikumokban gazdag italt eredményeznek. A kefir fogyasztása nemcsak a bélflóra egészségére van jótékony hatással, hanem számos más területen pozitív hatásokkal bír. Mutatjuk, melyek ezek.
1. Probiotikumokban gazdag
A kefir probiotikumokban gazdag, amelyek segítenek fenntartani a bélflóra egyensúlyát. A probiotikumok hasznos baktériumok, amelyek javítják az emésztést, elősegítik a tápanyagok felszívódását és csökkenthetik az olyan bélproblémákat, mint a puffadás és a székrekedés. A kefirben található baktériumok és élesztők sokfélesége még a joghurténál is változatosabb, így kiemelkedő probiotikus forrásnak számít. Akik irritábilis bél szindrómában (IBS) vagy gyulladásos bélbetegségekben (IBD) szenvednek, azok számára a kefir rendszeres fogyasztása enyhítheti a tüneteket.
2. Javítja a csontok egészségét
A kefir nemcsak kalciumban gazdag, amely elengedhetetlen a csontok és a fogak egészségéhez, hanem K2-vitamint is tartalmaz, amely szerepet játszik a csontanyagcserében és segíthet megelőzni az oszteoporózist. A kefirben található K2-vitamin segít szabályozni a kalcium felhasználását a szervezetben, biztosítva, hogy a kalcium a csontokba épüljön be, ne pedig a lágy szövetekbe.
3. Dúskál a tápanyagokban
A kefir tápanyagokban gazdag ital, amely magas minőségű fehérjét, alapvető zsírokat és szénhidrátokat tartalmaz. Emellett számos vitamint és ásványi anyagot biztosít, például B12-vitamint, amely elengedhetetlen az energiához és az agy egészségéhez, és A-vitamint, amely támogatja az immunrendszert és a látást.
4. Támogatja az immunrendszert
A kefirben található probiotikumok segíthetnek az immunrendszer erősítésében, javítva a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. Emellett bioaktív vegyületeket is tartalmaz, például a kefiránt, amely antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatású. Ezek az anyagok segíthetnek megvédeni a szervezetet a káros baktériumoktól és vírusoktól.
5. Segít a vércukorszint kezelésében
A kefir szerepet játszhat a vércukorszint szabályozásában, ami kulcsfontosságú a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében. A benne található probiotikumok javíthatják az inzulinérzékenységet. Ráadásul a kefirben lévő fehérje segíthet lassítani a szénhidrátok emésztését, így az étkezések után fokozatosabban emelkedhet a vércukorszint.
6. Antibakteriális hatású
A kefirben található probiotikumok nemcsak a bélflóra egyensúlyának fenntartásában segítenek, hanem antibakteriális hatással is bírnak. A kefirben lévő bizonyos baktériumok, például a Lactobacillus kefiri, képesek gátolni a káros baktériumok, például a Salmonella és E. coli növekedését. A már említett kefiran nevű vegyület is antibakteriális hatású, ami csökkentheti a fertőzések kockázatát.
7. Laktózbarát
A laktózintoleranciában szenvedők számára a kefir jó alternatíva lehet, mivel a fermentációs folyamat során a kefirben található laktóz nagy része lebomlik. A tejsavbaktériumok a laktózt tejsavvá alakítják, így csökkentve a laktóztartalmát és könnyebbé téve a emésztést. Ez azért szuper hír, mert így a laktózintoleranciában szenvedők is élvezhetik a kefir előnyeit anélkül, hogy kellemetlenségeket tapasztalnának.
9. Támogatja a mentális egészséget
A kutatások szerint a bélflóra és az agy közötti kapcsolat, más néven a bél-agy tengely, fontos szerepet játszik a mentális egészségben. A kefirben található probiotikumok javíthatják ezt a kapcsolatot, mivel befolyásolják a hangulatot szabályozó neuroaktív anyagok, például a szerotonin termelését. A kefir rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a szorongás és a depresszió tüneteit, javíthatja a hangulatot és a kognitív funkciókat.
10. Csökkentheti a koleszterinszintet
A kefir szív- és érrendszeri előnyökkel is rendelkezik, beleértve a koleszterinszint csökkentését is. A kefir probiotikumai hatással lehetnek az epesavak anyagcseréjére, ami befolyásolja a koleszterin metabolizmusát. Ez hozzájárulhat az egészséges koleszterinszint fenntartásához és a szív egészségéhez.
11. Védhet a rák ellen
Bár további kutatások szükségesek, hogy teljes mértékben megértsük a kefir rákellenes hatásait, az eddigi eredmények ígéretesek. A kefirben található probiotikumok segíthetnek erősíteni az immunrendszert, javítva annak képességét, hogy felismerje és elpusztítsa a daganatos sejteket. A kutatók szerint a kefir erősítheti a sejtek közötti kommunikációt, és támogathatja a szervezetet a rák megelőzésében.
12. Javítja a bőr egészségét
A kefir bélflórára gyakorolt hatásai nemcsak a belső egészséget, hanem a bőrt is javíthatják. A probiotikumok csökkenthetik a gyulladást, ami különösen hasznos lehet akné, ekcéma és más bőrproblémák esetén. Ezen kívül a kefirben található A- és E-vitaminok támogatják a bőr helyreállítását és védelmet nyújtanak az UV-sugárzás káros hatásai ellen. A biotin és folsav tartalma pedig hozzájárulhat a bőr hidratáltságának fenntartásához.
Forrás: arnienicola
Nyitókép: Cavan Images / Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- 3 dolog, amit még ma megtehetsz a jó emésztésért
- Őskori palacsinta és ókori sajttorta: 7 étel, amit régebb óta fogyasztunk, mint azt gondolnád
- 5 étel, amely megemeli a vércukorszintet – legyél óvatos velük!