Az edzés, aminek már 4 éve a megszállottja vagyok

Én az alakformáló aerobikra esküszöm!

Létezik olyan edzés, ami mellett hosszú távon is el tudok köteleződni, amellett, hogy heti szinten próbálok ki új edzéseket. Az alakformáló aerobik növeli az állóképességet, feszesíti a fenekemet és támogatja a zsírégetést is. Épp ez kell most nekem!

Egy költözést követően döntöttem úgy, hogy felhagyok a közel 20 éves táncos múltammal, mert nem akartam egy újabb tánccsoporthoz csatlakozni. Ugyanakkor, mivel óvodás korom óta heti rendszerességgel sportoltam, ezután sem szerettem volna mellőzni a rendszeres testmozgást. Ekkor határoztam el, hogy bérletet váltok egy fitneszterembe.

Elsőként a zumbával próbálkoztam – hiszen közel áll a tánchoz – és a pilatesszel, amely a kedvenc lassú mozgásformám lett, majd nagyon hamar eljutottam az alakformáló aerobikhoz, ami már az első pillanatban nagy szerelmem lett.

Mit tud az alakformáló aerobik?
Ez az egyik alapvető fitneszirányzat, amelynek fő fókusza az alakformálás. Az egyórás edzésben egyszerre van jelen a kardio és az erősítés, ráadásul minden izomcsoportot megmozgatsz vele. A mozgásformát kézi súlyzókkal, step paddal  és gumiszalaggal teszik még színesebbé az edzők.

Amikor először próbáltam

Amint beléptem a terembe, rögtön a hátsó sorokba húzódtam, azóta azonban ki sem lehet robbantani az első sorból. Árgus szemekkel figyeltem az oktatót, minden mozdulatát, hiszen nem akartam egy sportsérüléssel indítani a fitneszkarrieremet.

Egy 10 perces bemelegítés után jöhetett is a kardio. Életemben nem csináltam ennyi terpesz-zár szökdelést, taposást és helyben futást. Alig kaptam levegőt a végére. Aztán belecsaptunk az erősítő szekcióba, amelyhez kézisúlyzót ragadtunk. Előbb a vállizmokat, majd a felkart, végül a hátat dolgoztattuk meg. A blokkot talajgyakorlatokkal zártuk, amelyek során a törzs- és a fenékformáláson volt a hangsúly. Szamárrúgás, lábemelés, hasizomfeszesítő gyakorlatok, és az elmaradhatatlan plank váltották egymást.

Mély levegő és kifúj!

Nagyon jól esett a levezető nyújtás, amely egy edzésből sem hiányozhat. Persze, ettől függetlenül másnapra minden izmom sajgott a megterheléstől. Szerencsére a két nappal későbbi edzésbe ugyanolyan energiával tudtam belevetni magam. Nagyon megszerettem ezt a mozgásformát, és négy év elteltével is rendszeresen érnek új impulzusok.

Az alakformáló aerobik előnyei:

  • növeli az állóképességedet
  • remek zsírégető
  • szuperül formálja az alakodat
  • az erősítő részek definiált izomzatot alakítanak ki
  • a zenére mozgás oldja a stresszt
  • változatos gyakorlatokat végzel, ezért nagyon nehéz ráunni
  • a jól strukturált órán könnyű lépést tartani

Az alakformáló aerobik titka, hogy rendkívül változatos. Minden alkalommal alaposan megdolgoztatom a testemet, ezért minden óra egy kihívás. Képtelenség megunni. Ha életmódváltás előtt állsz, akkor mindenképp érdemes ezzel kezdened a rendszeres testmozgást, hiszen könnyen követhető, és valóban minden izomcsoportodat formálja. 

Nyitókép: Syda Productions/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: