Az egykori dohánygyár Európa legnagyobb, vertikális kertjének ad otthont

Több mint 22 ezer növénnyel és 560 négyzetméternyi zöldterülettel a kontinens legnagyobb, fedett, függőleges kertje valósul meg Spanyolországban.

A dohánygyár területén kialakított óriási függőkert egy újabb, rejtett zöldterület, ami Európa-szerte egyre népszerűbb. Ezt a nem mindennapi kertet Jackson Pollock festményei ihlették, amik buja textúrájú, csurgatásos festéstechnikával készültek. A növényeket egy olyan rejtett rendszer tartja életben, ami szabályozza a hőmérsékletet és a víz mennyiségét, valamint újrahasznosítja a vízelvezetőn keresztül összegyűjtött vizet. A növények rengeteg napfényhez jutnak az épület új üvegcsarnokában. A borongós, szürke napokon pedig LED-fénnyel pótolják a napfény hiányát.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Terapia Urbana (@terapia_urbana) által megosztott bejegyzés

A projekt az FDA Építészeti cég és Terapia Urbana startup közreműködésével jött létre. A Terapia Urbana egyébként kifejezetten függőkertekre, zöld falakra specializálódott, a cég egész Európában vállal projekteket, a zürichi reptéren, de London belvárosában is találkozhatunk a munkájukkal.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Terapia Urbana (@terapia_urbana) által megosztott bejegyzés

Spanyolországban természetesen nem ritkák a gyönyörű kertek, ez az együttműködés viszont lehetőséget ad arra, hogy új kontextusba helyezzék a kert a fogalmát. „Úgy gondolom, hogy a világjárvány arra kényszerített bennünket, hogy újragondoljuk a kapcsolatunkat a közvetlen környezetünkkel. A korlátozások felhívták a figyelmünket arra, hogy mi hiányzik a legjobban a városi közegből, és ez nem más, mint az ember kapcsolata a természettel” – mesélte Luis Fernandez del Arco, a projekt építésze.

Forrás: Euronews
Nyitókép: David Trood/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: