Az ékszer, amit tényleg sosem vehetsz le – egyre népszerűbbek a kézre hegesztett örökkarkötők

Vásárold meg, viseld örökké – nagyjából így foglalhatjuk össze azoknak az egyszerű, mégis mutatós örökkarkötőknek a lényegét, amelyekért egyre többen rajonganak.

Az önkifejezés egyik legfontosabb eszköze az, hogy milyen a megjelenésünk, hogyan alakítjuk a külsőnket. Természetesen ez megannyi apróbb elemből – például ruhák, ékszerek, smink, hajszín – tevődik össze, de a legtöbbről elmondhatjuk, hogy nem állandó az életünkben. A divattrendek jönnek-mennek, valamint a szépségiparon belül is mindig akadnak olyan színek, technikák, stílusok és fazonok, amelyek arra ösztönöznek minket, hogy kisebb vagy akár drasztikusabb mértékben megváltoztassuk a külsőnket. Egyedül a piercing és a tetoválás az, amelyről azt tartják, „örökre” szól. Azonban a TikTokon egyre nagyobb sebességgel terjed a legújabb ékszertrend, amely állandóságot hoz az életünkbe. Valamint kifejezetten hasznos azoknak, akik mindig elhagyják a dolgaikat. Eljött az örökkarkötők ideje.

Természetesen a levehetetlen ékszerek koncepciója nem új keletű. Már gyerekkorunkban találkozhattunk azokkal a csuklóra csomózható barátságkarkötőkkel, amelyek felett kisujj esküt tettünk és megfogadtuk, hogy csak akkor vesszük le, ha a barátság megszakad. Vagyis soha. De ha most a kezünkre nézünk, a karkötőnek nyomát sem látjuk. Hiszen már annak örültünk, ha egy nyarat túlélt barátságunk záloga és nem lett néhány hét alatt olyan koszos, hogy szülői ukázra meg kelljen szabadulnunk tőle. Valahogy így kell elképzelni a jelenleg nagy népszerűségnek örvendő örökkarkötőket. Azonban van néhány dolog, amelyben (szerencsére) eltérnek gyerekkori elődjeiktől: kifinomultabb stílusban készülnek, praktikusabb a kialakításuk, strapabíróbbak és magasabb minőséget képviselnek. Nézzük, mit kell még tudni róluk.

Egy kis történelmi visszatekintés

A levehetetlen ékszerek nem néhány évtizeddel ezelőtt robbantak be a köztudatba, múltjuk ennél sokkal régebbre tekint vissza. Egészen pontosan évezredeket kell képzeletben visszautaznunk az időben, hiszen már az ókori Egyiptomban megjelent az előfutárjuk. Általános gyakorlatnak számított, hogy a fáraókat ékszereikkel együtt temették el, mert úgy vélték, hogy így a túlvilágon is viselheti őket. Ez az elképzelés – az ékszer állandó viselése – más kultúrákban is megjelent: a levehetetlen karperecek és láncok néhány esetben védelemi funkciót töltöttek be, máskor egy rítus részeként vagy az identitás szimbólumaként használták őket. Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a modern korban divatossá váljanak az örökékszerek.

Természetesen örökékszerként nem azokra a darabokra kell gondolnunk, amelyeket levehetnénk, mégis állandóan hordunk. Hanem azokra, amelyeket akkor sem tudunk kikapcsolni, ha szeretnénk – ugyanis hiányzik róluk a csat. Erre az egyik legismertebb példa a Cartier 1969-ben bemutatott, mára ikonikussá vált Love Bracelet nevű karkötője, amelyet csak egy csavarhúzó segítségével lehetett levenni. Az örökékszerek jelenlegi iterációja – a csukló köré hegesztett lánckarkötő – valójában a Love Bracelet modern változata, amelyet már nemcsak szerelmespárok, hanem barátok, családtagok is ajándékoznak egymásnak. Sőt, sokan csak azért teszik le mellette a voksukat, mert esztétikusnak és különlegesnek tartják.

Hogyan működik az örökkarkötő?

Röviden: a testre hegesztik. Ennél kicsit hosszabban (mivel ez elsőre úgy hangzik, mintha a legrosszabb rémálmaink elevenednének meg): a folyamat gyors, 100 százalékban fájdalommentes és meglehetősen egyszerű. Az ékszerész egy arany- vagy ezüstkarkötőt illeszt a csuklóra (néha drágakővel vagy medállal is kiegészítik), és összehegeszti a két végét. A bizsu szóba sem jöhet, ennek több oka is van: kisebb a szakítószilárdsága, elszíneződhet és/vagy megkophat, ráadásul kényelmetlen lehet. Vagyis fontos a magas minőségű alapanyag. Ahogyan az is, hogy a felhelyezését szakképzett ékszerész végezze el. Még véletlenül se essünk neki otthon a karkötőnek, mert (szakképzettség hiányában) balesetveszélyes a folyamat. 

Habár az állandó ékszerek népszerűsége megugrott az olyan platformokon, mint a TikTok, ez még viszonylag egy új trend, amelyhez (egyelőre) nehéz szakembert találni. De ne legyen kétségünk afelől, hogy hamarosan hazai viszonylatban is megnő azoknak az ékszermárkáknak, -üzleteknek a száma, ahol igénybe vehetjük ezt a szolgáltatást. Külföldön viszont már szép számmal vannak azok a márkák, akik kínálatukat örökkarkötőkkel is kibővítik. „2017 elején néhány zártkörű rendezvényen teszteltük a koncepciót, és még ugyanabban az évben hivatalosan is elindítottuk »zapping» szolgáltatásunkat” – mondta Leigh Plessner, a Catbird kreatív igazgatója. 2020-ban a Stone and Strand márka – egy Galentin-napi kampány részeként – piacra dobta a Bound Permanent Jewelry névre keresztelt termékét. Ezeket tényleg a gyerekkorból ismerős, csomózható karkötők ihlették és legjobb barátnőknek kínálták őket. De a hegesztett ékszerek terén a FINN, az Atelier VM, az Astrid and Miyu, a Shelter és a The Alkemistry is ismert brandnek számít.

Szentimentális ékszerek

Azon a előnyön kívül, hogy soha nem kell aggódnunk amiatt, hogy elveszítjük az ékszert, számos oka lehet annak, hogy valaki karkötőt hegeszt a csuklójára. „Az ékszerekre az idők kezdete óta az érzelmek fizikai megnyilvánulásaként tekinthetünk. Szeretek arra gondolni, hogy a modern értelmezés visszakapcsolódik a korábbi korokhoz” – mondja Nadine Kahane, a Stone and Strand márka alapítója. „Ahelyett, hogy arra várnál, hogy a férjed egy roppant drága szerelmi ajándékot adjon neked, miért ne ünnepelhetnéd meg életed valamely mérföldkövét azokkal az emberekkel, akik a legtöbbet jelentik neked? Az örökkarkötő egyszerű kialakítása azt is lehetővé teszi, hogy bármelyik nem zökkenőmentesen viselhesse őket.”

A szentimentális szempont talán a legnagyobb oka annak, hogy a jövőben nemcsak a hegesztett karkötők, hanem maga a trend is hosszú életű lehet.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

SHELTER (@shopshelter) által megosztott bejegyzés


Forrás: TZR
Nyitókép: Monica Turlui/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: