Az élet a képernyő túloldalán kezdődik: erről maradunk le, ha nem figyelünk

Az okostelefonok korában élünk, ahol a világ minden információja és kapcsolata egyetlen pöccintésre van tőlünk. De vajon milyen ára van ennek?

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor csak pár percre pillantunk rá a telefonunkra, majd hirtelen ráeszmélünk, hogy fél óra, egy óra, majd az egész nap elszaladt. Az okostelefonok az életünk elengedhetetlen részévé váltak, ám ezek az eszközök sokszor észrevétlenül rabolják el tőlünk azokat a pillanatokat, amelyek az élet valódi értékét adják. Nézzük meg, milyen fontos élményekről maradhatunk le, ha egész nap a képernyőre szegezzük a tekintetünket.

Emberi kapcsolatok

Az emberi kapcsolatok alapja a szemkontaktus és a személyes interakció. Amikor a telefonunkra koncentrálunk, elmulasztjuk a lehetőséget arra, hogy valódi kapcsolatokat építsünk. Sokan úgy tartják, hogy a telefonok pont a kapcsolatteremtést és a számunkra fontos emberekkel való kommunikációt segítik elő, valójában viszont sosem voltunk magányosabbak, mint ma. Chatelhetünk egész nap, de egy mosoly, egy őszinte gesztus, egy érintés sokkal többet képes mondani, mint bármelyik üzenet vagy emoji.

Arról nem is beszélve, hogy a digitalizáció fénykorában a hagyományos családi és társasági értékek és programok is más értelmet nyertek. Míg régen az étkezőasztal a beszélgetések színtere volt, ahol mindenki megoszthatta a nap eseményeit és érzéseit, ma már sok családban a telefonok dominálnak, így elszalasztjuk az értékes közös pillanatokat és az egymásra figyelés lehetőségét.

Valódi élmények

A szabadban töltött idő frissíti a testet és a lelket. A telefonunkkal való állandó foglalkozás miatt viszont sokszor inkább a négy fal között maradunk, elfeledve a természet nyugtató és gyógyító erejét. Vagy ha ki is megyünk, percenként ellenőrizzük a telefonunkat és nem is érezzük át, mi vesz minket körbe. Ez lényegében olyan, mintha folyamatosan egy burokban élnénk és soha nem is érintkeznénk a külvilággal és a körülöttünk lévő csodálatos világgal. Gondoljunk csak bele, hogy hányszor vagyunk szemtanúi – vagy akár elkövetői – annak, hogy valaki egy tájat csak a telefonján keresztül néz és fényképez, elszalasztva így a látvány valódi szépségét. Talán marad egy-két jó kép a közösségi médiára, viszont ha néha letennénk a telefont és a saját szemeinkkel csodálnánk a természetet, kétségkívül maradandóbb élményeket szereznénk.

Az itt és most

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét egyre népszerűbb fogalom a modern életvitelben, és egyre többen veszik észre a fontosságát. Mégis, ha a mindennapjainkat nézzük, sokszor a telefonunk győz. Gyakran figyeltem meg magamon, hogy amint egy kis üres járat keletkezik a napomban – legyen szó buszozásról, fogmosásról, vagy csak egy percnyi szünetről – reflexszerűen a telefonom után nyúlok. Majd azon kapom magam, hogy igazából azt sem tudom, mit akarok megnézni, csak robotosan elkezdek görgetni. Éppen ezért manapság tudatosan nem nyúlok a telefonhoz ilyenkor. Csak figyelem magamat és a környezetemet. Rá kellett eszmélnem, hogy ha folyton csak a telefonunkra figyelünk, elveszítjük a jelen pillanat szépségét. Egy naplemente, egy jó könyv, egy mély lélegzetvétel vagy akár csak egy sima villamosút hazáig – ezek mind-mind olyan élmények, amelyeket a képernyőn keresztül nem élhetünk át igazán.

Flow-élmény

A modern élet egyik legnagyobb kihívása a digitális zaj folyamatos jelenléte. Az okostelefonok állandó értesítései, az e-mailek, a közösségi média és az alkalmazások valósággal követelik a figyelmünket. Ez a digitális zaj pedig elnyomja a kreatív gondolatokat és az önkifejezés vágyát. Ugyanakkor az alkotás folyamata egy magával ragadó és mélyen kielégítő élmény, amelyet a pszichológia „flow-élménynek” nevez. Ez az állapot akkor jön létre, amikor teljesen elmerülünk egy tevékenységben és minden külső inger megszűnik. Az okostelefonokkal való folyamatos interakció azonban megakadályozza, hogy elérjük ezt az állapotot. A folyamatos megszakítások és figyelemelterelések ugyanis ellehetetlenítik az elmélyült gondolkodást és munkát. Legbelül viszont minden embernek szüksége van arra, hogy valamilyen formában megélje a kreativitását és a teremtő erejét.

Gyakorlati tippek az egyensúly megtalálásához

  • Időkorlátok felállítása: állítsunk be napi időkorlátokat a telefonhasználatra, hogy tudatosabban osszuk be az időnket, és véletlenül se felejtsük magunkat a képernyő előtt.
  • Telefonmentes zónák: hozzunk létre telefonmentes zónákat otthonunkban, például a hálószobában vagy az étkezőben, hogy ezek a helyek a valódi kapcsolódás és a pihenés tereivé válhassanak.
  • Digitális detox napok: próbáljunk ki hetente egy-egy digitális detox napot, amikor teljesen kizárjuk az okostelefon használatát, és helyette kreatív vagy szociális tevékenységekre koncentrálunk.
  • Hobbik és szokások kialakítása: találjunk olyan hobbikat, amelyek örömet okoznak és elfeledtetik a telefon „igényét”, majd építsük be őket a mindennapjainkba. Legyen ez festés, írás, sport, meditáció vagy bármi, ami ki- és lekapcsol.

Az okostelefonok kétségtelenül megkönnyítik az életünket és számtalan előnnyel járnak, azonban érdemes időnként letenni a készüléket, és tudatosan megélni a pillanatokat. Az emberi kapcsolatok, a természet, a sport, a tudatos figyelem és az alkotás mind-mind olyan élmények, amelyek gazdagítják az életünket. Ezeket nem szabad feláldozni a digitális világ oltárán. Igyekezzünk hát megtalálni az egyensúlyt, hogy ne maradjunk le az élet legszebb pillanatairól!

Nyitókép: The Good Brigade/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: