Az élet nem sprint, hanem maraton – kerüld el a kiégést a gyengédebb élet 5 szabályával

Neked is a pörgés és a teljesítménykényszer teszi ki a napjaidat, és alig tudsz leállni? Pedig nem akkor maradsz le az életről, ha lelassulsz, hanem ha végigrohansz rajta. Teremts magadnak gyengédebb életet és nyugodtabb hétköznapokat.

A felgyorsult idő valahogy mindent összekuszál. Alig érjük utol magunkat, a hétköznapok ledarálnak, így kevés figyelem és energia jut az élet fontos dolgaira. De hát ki akarna önszántából értelmetlen életet élni, egy olyat, amelyben ugyanolyan napok váltogatják egymást? Valószínűleg senki, de valahogy mégis így alakult. Keménynek kell lenni, hajtani magunkat és összeszedni az utolsó energiákat, mert ez a siker kulcsa. Tartani kell a tempót. A nekifeszülés azonban stresszt és szorongást kelt, ami lassan átveszi az irányítást az életünk felett.

Ahhoz, hogy a kontroll újra a mi kezünkbe kerüljön, csak ennyire van szükség: kevesebb küzdés és aggódás a külvilág felé, több elengedés és gyengédség magunkkal szemben.

Az alábbiakban adunk néhány tanácsot a gyengédebb és nyugodtabb élet kialakításához.

1. Nem kell mindenben tökéletesnek lenni

A realitás az, hogy a mai világunkat nagyon férfias erők mozgatják: célok, tervek, erő, produktivitás. Mind olyan dolog, ami szöges ellentétben áll a nőies, lassabb természetünkkel. Furcsán hangzik, hogy igyekezzünk a tökéletlenségre törekedni, egy olyan világban, ahol a tökéletesség és a 100 százalék a mérce. Csakhogy rengeteg területen kell helytállnunk, és ha mindenhol a legtöbbet szeretnénk kihozni magunkból, egyszer csak arra eszmélünk, hogy teljesen kiégtünk. A minimális erőfeszítés szemlélet szerint prioritizálnunk kell a tevékenységeinket. Ha neked a munkád kizárólag pénzkereseti funkciót tölt be, akkor nem kell minden energiádat ide összpontosítanod. Elég, ha éppen annyira teljesítesz jól, amennyivel még a poziciódban tudsz maradni, de nem terhel túlságosan le. Így rengeteg energiád szabadul fel, amit aztán olyan dolgokra, személyekre fordíthatsz, akiket igazán szeretsz.

2. Tanulj meg segítséget kérni és elfogadni

Azon túl, hogy mindig a maximumra törekszünk, a másik dolog, amivel a leginkább lestrapáljuk magunkat az, hogy mindent egyedül akarunk megoldani. Nem tesz jobb emberré, ha mindent a nyakadba veszel, ettől csak kimerültebb leszel. Ugyanígy nem leszel rossz sem attól, ha mersz segítséget kérni és a terheidet megosztani mással. Te főztél? Mosogasson el a párod. Egyedül vagy a gyerek körüli teendőkkel? Keress egy babysittert. Saját vállalkozásod van? Vegyél fel egy asszisztenst. Kerüld el a kiégést azzal, hogy időnként elengeded a gyeplőt.

3. Fókuszálj egy dologra

A feladataink zömét el lehet végezni feleannyi idő alatt is, mint azt gondolnánk. Gyakran azért töltünk sokkal több időt egy-egy dologgal, mert közben rengetegszer elkalandozunk. A nyolc órás munkaidőből egyet biztosan a social médián töltünk és még egy felet legalább a heti menü átgondolásával. A multitasking valójában lelassít, mintsem időt nyernénk vele. Ha valamibe belekezdesz, tedd bele a figyelmed és csak azzal az egy dologgal foglalkozz. Így biztosan hamarabb végzel vele. A fennmaradó időt pedig töltheted pihenéssel, szórakozással vagy bármivel, ami csak jól esne.

4. Ciklustudatosság

A gyengédebb élet egyik sarokköve a ciklustudatosság. Nőként ciklikusan változunk, egyik nap sem olyan, mint az előző. Ha mindennap ugyanazt a teljesítményt várjuk el magunktól, akkor csak akadályokba ütközünk. A menstruációs ciklus 4 fázisa teljesen más mentális, fizikai és lelki állapotokat hoz magával, amibe ha belesimulunk és együtt rezgünk vele, ahelyett, hogy ellene dolgoznánk, nagyban megkönnyíti az életünket.

5. Az út is fontos, nemcsak a cél

Nem arra lettünk teremtve, hogy folyton fáradtak, kiégettek és motiválatlanok legyünk. Nincs kőbe vésve, hogy megállás nélkül egyik célról a másikra kell ugrani. A gyengédebb, nyugodtabb élet pontosan arról szól, hogy az odavezető út, a folyamat legalább annyira fontos, mint maga a végcél. Nem beszélve arról, hogy időnként kellenek céltalan időszakok is. Amikor nem akarunk elérni semmit, csak kiélvezzük az eddigi sikereket és megpihenünk. Nem kell elérned mindent a 30-as éveidre. Nem kell minden témában szakértőnek lenned vagy folyton naprakésznek lenni a világ dolgaiból. Mert az élet nem fejvesztett loholás, hanem egy lassú szemlélődés és fejlődés. Ami nem kell mindig fájdalmas és nehéz legyen, hanem lehet könnyű és békés is. Feltéve, ha hagyjuk.

Nyitókép: Westend61/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: