Az ellentétek vonzásában: 7 dolog, amiért szuper, ha különböztök a pároddal

Néhány csalódással a hátunk mögött hajlamosak vagyunk elhatározni, hogy olyan pasit keresünk, akivel megegyezik a humorunk, az ízlésünk és hasonló terveket szövögetünk. De egyáltalán nem biztos, hogy a tökéletes hasonlóságon múlik a boldogságunk.

A közös vonások könnyen megteremtik az összhangot egy párkapcsolatban, de ahogy az unalomig ismételt mondás is tartja: az ellentétek vonzzák egymást. Ezt egy idei kutatás is alátámasztja, mely során 5000 szinglit kérdeztek meg a randizási szokásaikról. A válaszadó nők fele tisztában volt azzal, pontosan mit is keresnek egy férfiban, ennek ellenére 60 százalékuk végül pont nem olyan pasiba zúgott bele, akit elképzelt magának. Ha azt érzed, ti is sok szempontból különböztök a pároddal, gondold át, mik az eltérések közöttetek. Izgalmassá teheti a kapcsolatotokat, ha más az érdeklődési körötök, különbözőek a személyiségi jegyeitek vagy máshogy tekintetek az életre. Az viszont nagyon fontos, hogy ne ütközzenek a legfőbb elveitek és hasonlóan gondolkodjatok például a házasság, a gyerekvállalás vagy a megcsalás kérdéséről. Ha nem összeegyeztethető az értékrendetek, azon az idő sem segít. Az apróbb szokás- vagy ízlésbeli különbségek miatt viszont ne aggódj, könnyen megfűszerezhetik és akár meg is erősíthetik a kapcsolatotokat. Íme a hét előnye:

 1. Megnyugtathat a másik jelenléte

Tegyük fel, hogy te egy végtelenül nyugodt természet vagy, a párod viszont pillanatok alatt elveszíti a fejét. (Vagy fordítva!) Elsőre azt gondolnánk, hogy ez a párosítás nem túl előnyös, de ez nem mindig igaz! A drasztikusan eltérő tulajdonságaitok nemcsak ellentéteket szülhetnek, képzeld, egyensúlyt is teremthetnek. Ha a párod például épp a munkája miatt bosszankodik, a te nyugodt hozzáállásod könnyen kibillentheti a helyzetéből. Ülj le vele, és vedd rá, hogy más szemszögből is járja körül a problémáját – néha csupán ennyi kell a megoldáshoz. Hozzá kell tenni, hogy ez azért nem mindig működik: nálam például egy vita során a párom higgadtsága legtöbbször csak olaj a tűzre.

2. Elnézitek egymás rossz tulajdonságait

Biztos neked is feltűnt már, hogy egy idő után nemcsak kiegészítitek egymást a pároddal, hanem mérsékelitek egymás rossz tulajdonságait is. Ez nem azt jelenti, hogy megváltoztok a másikért, inkább arról van szó, hogy akaratlanul is formálódtok. Egy kapcsolatban kell a kompromisszum, a volt párom például mindent a szívére vett, én pedig könnyen elengedtem a fülem mellett a sértéseket. A skála két végpontjáról indultunk, egy idő után félúton találkoztunk. Visszatartottuk egymást attól, hogy végletekben gondolkodjunk, és sikerült javítanunk a rossz tulajdonságainkon.

3. Sokat tanulhatsz a másiktól

Sokszor annyira ragaszkodunk a saját szokásainkhoz, hogy könnyen azt gondoljuk, minden úgy helyes, ahogy mi csináljuk. Ha randiztál már olyan pasival, aki a szöges ellentéted volt például abban, ahogyan a vitákat vagy a szociális kapcsolatait kezelte, te is tapasztaltad, mennyit tanulhatsz egy más gondolkodású férfitól. Sokszor nem is tőle, hanem magából a kapcsolatotokból inspirálódhatsz. Felülírhatod a szokásaidat vagy épp megerősítheted azokat, de egy biztos: mindenképp tisztábban látod, hogy mi az, amiből nem tudsz és nem is akarsz engedni. A volt pasim például imádott a fürdőszobában metál zenét hallgatni, ami engem elképesztően idegesített, de hálás vagyok neki, mert az ő főzőtudománya ösztönzött arra, hogy kipróbáljam magam a konyhában.

4. A hibákból okulni lehet

Minél több a különbség közöttetek, annál több kompromisszumot kell kötnötök. Ha te nem az a típus vagy, aki könnyen enged, kemény pillanatok és hosszú tanulási folyamat vár rád. Vigasztaljon a tudat, hogy ez egy olyan tapasztalat, ami az élet minden területén jól jön majd. Én sokszor akkor sem sajnáltam az erőfeszítést, ha nem voltam biztos benne, hogy jól választottam párt. Elképesztő, mennyit lehet fejlődni egy-két elhibázott kapcsolat alatt!

5. Nincs egyetlen unalmas pillanatotok sem

Nincs jobb módja annak, hogy kitörj a szürke hétköznapokból, mint egy olyan férfival randizni, aki a komfortzónádon kívül esik. A köztetek lévő különbségek nemcsak súrlódási pontok lehetnek, új ötletekkel, tapasztalatokkal és ismeretségekkel gazdagodhatsz. Ne lepődj meg, ha azon kapod magad, hogy felülírod egy-két elvedet, vagy megváltoztatod néhány szokásod. Csak arra figyelj, hogy ne veszítsd el önmagad a közös kalandok során.

6. Izgató, ha nehéz megfejteni a másikat

Van abban valami vonzó, amikor a kiszemelt férfi teljesen másképp gondolkodik, mint te. Nehéz kiszámítanod, hogy épp mi jár a fejében, ezt pedig az előnyötökre is fordíthatjátok. Ahhoz ugyanis, hogy fenntartsátok a lángot, jól jön, hogy mindig tud újat mutatni. Izgalmas beszélgetések útján mindig kicsit többet tudsz meg róla, de sosem érzed majd magadénak a gondolkodásmódját. Amíg az életstílusa nem sérti az elveidet és az érzéseidet, élvezd ki a kiszámíthatatlanságát.

7. Megküzdhetsz a félelmeiddel, és ez egy jó dolog

Ha teljesen más az érdeklődési körötök, időnként ki kell mozdulnod a komfortzónádból. Én például rettegek a magasságtól, még a metró mozgólépcsőjén is szédülök. Ennek ellenére az utazásaimkor megmásztam az összes kilátót, várat és templomtornyot, nem ritkán az aktuális párom kedvéért. Nem azért, mert köteleztek rá, egyszerűen csak meghozták a kedvem. Azóta magamtól is felkeresem a magaslati helyeket, de a liftnek még most is örülök.

Nyitókép: wundervisuals/E+/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: