Az ellentétek vonzzák egymást vagy a hasonlóság a nyerő?

Zsák a foltját megtalálja? Vagy inkább két külön bolygó valamilyen csoda folytán egy pályára kerül? Két nagyon ellentétes vélemény a szerelemről, de vajon melyiknek lehet jövője?

Talán még azt is könnyebb megválaszolni, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb, mint biztos álláspontra jutni azzal kapcsolatban, hogy a párválasztás során a hasonlóság vagy a különbözőség visz-e előrébb. Élesen megoszlanak a vélemények. Akik a hasonlóság mellett voksolnak, egyöntetűen állítják, hogy a kiszámíthatóság, kölcsönösség és a közös értékrend felülírja a kezdeti izgalmat, amit a másik különbözősége okozhat. Az „ellentétek vonzzák egymást” tábora viszont úgy gondolja, hogy nincs fejlődési lehetőség, ha túl egyformák vagyunk és egy halálunalmas élet vár ránk, ha összekötjük az életünket önmagunk egy ellentétes nemű változatával. A kutatók azonban ezúttal sem hagytak minket cserben és igyekeznek válaszokat adni az örökérvényű kérdésre.

Zsák a foltját

A Bostoni Egyetem friss kutatása szerint a hasonló érdeklődési kör az alapja a boldog párkapcsolatnak. Tulajdonképpen azért vonzódunk a hozzánk hasonló emberekhez, mert tudat alatt azt feltételezzük, hogyha néhány tulajdonságunkban osztozunk, akkor az élet nagy dolgaiban és a világlátásunkban is egyformák vagyunk. Minél több a közös pont, annál szimpatikusabbá válik a másik a szemünkben. Ugyanakkor annál inkább hajlamosak vagyunk idealizálni és feltételezésekkel kitölteni a másik személyiségének ismeretlen darabkáit is.

Edward Hoffman és Marcella Bakur Weiner csokorba gyűjtötték azt a 12 jellemvonást, ami alapján megjósolható egy pár összeillése. Szerintük a következőkből legalább 4 területen egyeznie kell a párnak a sikeres kapcsolat érdekében:

 • társaság iránti igény,
 • extroverzió-introverzió,
 • az aktivitás szintje,
 • neveltetés, intellektus,
 • az érzelmek intenzitása,
 • képesség a boldogságra,
 • idealizmus,
 • spontaneitás,
 • libidó,
 • esztétikai érzék,
 • anyagiasság.

Két bolygó egy pályára téved

Bizonyára a legtöbben hallottak már a híres pólókísérletről. A kutatók szerint a párválasztásunk legmélyebb mozgatórúgója a biológiai összeférhetőség. A vizsgálat során férfiak használt pólóját szagoltatták meg hölgyekkel. Az eredmények alapján azokat tartották a legvonzóbbnak a hölgyek, akikkel a DNS-szerkezetük a leginkább különbözött. A gyerekvállalás szempontjából ennek evolúciós haszna van, hiszen csak így születhetnek egészséges utódok. A biológiában tehát kétségtelen, hogy az ellentétek a nyerők.

De mi a helyzet a személyiséggel? Amikor az a közös bennünk, hogy nincs semmi közös bennünk. A vizsgálatok ebben az esetben arra jutottak, hogy nem az ellentéten, hanem a kiegészítésen van a hangsúly. Tehát arra van szükség a kémia fennmaradásához, hogy bizonyos tulajdonságok − melyek nincsenek meg bennem − a másikban meglegyenek és azok kiegészítsék egymást.

A tudomány egy dolog, az élet viszont sok mindent felülír és újraalkot. Mindkét esetre találunk példát és boldog házasságokat. Valószínűleg a hasonlóság és különbözőség finom elegyére van szükség, ami mindenkinél más és más a tűréshatár és kompromisszumkészség függvényében. Ha az alapértékekben egyezünk, de vannak olyan területek, amelyekben tanítani tudjuk egymást és kellően különbözünk ahhoz, hogy izgalmas és fejlődőképes lehessen a kapcsolat, akkor nem nagyon tudunk mellé nyúlni.

Nyitókép: Halfpoint Images/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: