Az elme buddhista térképe: ez a 8 tudatosság új megvilágításba helyezi a mindfulnesst

A buddhizmusban a tudatosság nyolc szintjét különítik el. Ez a séma öt érzékszervi tudatot és három mentális tudatot foglal magába, így segít jobban megérteni az elménk működését és ezáltal önmagunkat is.

A mindfulness évek óta töretlen népszerűségnek örvend. Nem meglepő módon, hisz mi másra lenne nagyobb szükségünk egy zajos világban, mint lecsendesíteni az elménket? Azonban az a tudatosság, amit a gyakorlásunk során megélünk, nemcsak abban segít, hogy pillanatnyilag megkönnyebbüljünk és megpihenjünk, hanem abban is, hogy az életet másként szemléljük. Bizonyára te is kívántad már azt, hogy bárcsak lenne egy térkép az elmédről, amely megmutatja neked a legjobb helyeket, ahová érdemes menni, és a veszélyes zugokat, amelyeket el kell kerülnöd. A Nyolc Tudat buddhista modellje pontosan ilyen útmutató.

8 tudatosság:

  • Szem-tudatosság
  • Fül-tudatosság
  • Orr-tudatosság
  • Nyelv-tudatosság
  • Test-tudatosság
  • Mentális tudatosság
  • Megtévesztett tudatosság
  • Mindent felölelő tudatosság

Az első öt érzéki tudatosságot könnyű megérteni. Ezek alkotják azt a képességet, hogy látunk, hallunk, szaglunk, ízlelünk és érzünk testi érzéseket – feltéve, hogy ezek a képességek működnek. Az utolsó három mentális tudatosságot a nyugati ember számára már nehezebb elképzelni, hiszen mi itt abban a hitben élünk, hogy az elme egyetlen dologból áll.

A hatodik tudatosság: a mentális tudatosság

Ezen a szinten az elménk megkülönbözteti a különféle érzékszervi információkat és az előző öt érzékszervi tudatosságtól kapott adatokat összefüggő képpé szervezi. Vagyis kialakul egy élmény abból, amit érzékelünk. Megjelenik az elménk képernyőjén egy kép, ezt tudatosítjuk, de még nem ítélkezünk felette.

meditáció béke nyugalom gyakorlat
fotó: Alexandr Kolesnikov /Getty Images

A hetedik tudatosság: a megtévesztett elme

„A szenvedés gyökere a ragaszkodás.” Buddha

A hetedik tudatosság képviseli az elmét, amely fogalmakat alkot, ítélkezik és töpreng. Minden ingert jellemzően „én”-nek vagy „enyém”-nek tekint. Tehát tetszés, nemtetszés vagy közömbösség érzéseit váltja ki. Eldöntjük, hogy az, amit érzékelünk szeretetet vagy utálatot vált ki belőlünk, és ez alapján viszonyulunk hozzá. Azonban ez a folytonos kapaszkodás – a vágy, hogy ragaszkodjunk a tárgyakhoz és élményekhez, amelyeket szeretünk, és elkerüljük azokat, amelyeket nem szeretünk – a forrása a szenvedésünknek. Ironikus módon, mi emberek itt ezen a szinten töltjük a legtöbb időt. Folyamatosan tápláljuk a belső monológunkat és értékítéleteket alkotunk a minket körülvevő világról.

A nyolcadik tudatosság: a mindent felölelő tudatosság

Ez a szint inaktív, a nyolcadik tudatosság ugyanis az elméd raktára. A buddhisták szerint ez tartalmazza a karmánkat. A mi kultúránkban ez inkább a kondicionálásnak felel meg. Gondold végig, hogyan kondicionálják az embereket arra, hogy egy bizonyos módon működjenek vagy reagáljanak. A kondicionálás nagyban meghatározza, hogy kik vagyunk valójában.

És most?

Távolinak tűnhet a fenti gondolatmenet, de sokkal gyakrabban találkozunk ezzel a hétköznapi életünkben, mint gondolnánk. A tudatosság ott kezdődik, hogy megértjük, a legjobb, ha a hatodik tudatosság szintjén maradunk. Ilyenkor ugyanis tisztában vagyunk azzal, hogy mi történik kint és bent, de még nem merülünk bele a belső kommentárba, ami mindenről véleményt alkot. Olyan ez, mint egy csendes megfigyelő üzemmód. Érezzük, tudjuk, de nem akarjuk megoldani vagy felcímkézni a dolgokat. Az odafigyelés gyakorlásának kulcsa a hatodik és a hetedik tudatosság közötti átmenet megvizsgálása. Amint azon kapjuk magunkat, hogy elménk a gondolatok birodalmába, a hetedik tudatosságba kalandozik, visszahozzuk azt a hatodik tudatosság egyszerű, megfigyelői szerepébe. Ebben segít a meditáció, hisz minél inkább megtanulod irányítani a figyelmed, annál inkább meg tudsz maradni a hatodik tudatosságban, megszabadulva a fogalmi elme elnyomásától. Vagyis megtapasztalod, hogy sokkal élvezetesebb közvetlenül megtapasztalni a világot, mint elveszni a róla szóló gondolatokban. Ahogy pedig megtanulsz a tudatosságban pihenni, a mindfulness gyakorlatban, úgy lassan képes leszel ezt a mindennapi életbe is átültetni.

Nyitókép: Yana Iskayeva/Getty Images
Forrás: Medium

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: