A szexualitás hierarchiája: ezért lenne jobb, ha elfelejtenénk az előjáték megnevezést (18+)

Nem csak az aktus számít szexnek!

Miért van az, hogy sokak szemében a petting csak egy kis felvezető, ami önmagában nem fedheti le a szex fogalmát? Problémás azt gondolni, hogy az aktus képezi a testiség csúcsát, hisz a nők nagy többségét pont az előjáték juttatja el az orgazmusig.

Csukd le a szemed, és gondolj vissza a legkielégítőbb, legemlékezetesebb szexuális élményedre. Mikor és hol került rá sor? Magadat kényeztetted vagy a partnereddel voltál? Hogyan érezted magad fizikálisan és érzelmileg? Hogyan viszonyultál a saját testedhez, illetve a partneredéhez? Pontosan milyen módon okoztatok örömet egymásnak?

Ha össze tudnánk vetni a válaszaid a többi olvasónk által mentálisan előhívott, pikáns emlékekkel, egy egyezést valószínűleg találnánk: minden történetben szerepelne az előjáték, és sokan fő örömforrásként határoznátok meg. Ez egyáltalán nem meglepő, ugyanis a szex előszobájaként emlegetett, gyakran alulértékelt jelentőségű petting gyakran többet nyújthat, mint maga az aktus. Vagy legalábbis elvezet odáig, hogy igazán megélhessük a behatolás utáni perceket.

Döntsük le a szexualitás hierarchiáját!

„- Volt köztetek szex? – Nem, csak az előjátékig jutottunk.” Ez az elég szokványosnak tekinthető, rövid párbeszéd is mutatja, hogy az erősen heteronormatív nézeteket tükröző társadalmunk a konkrét aktust határozza meg „igazi” szexként. Kissé ellentmondásos a megállapítás, ha azt a tényt nézzük, hogy a nőknek csupán kevesebb, mint 20 százaléka képes átélni a hüvelyi orgazmust. Miért bagatellizáljuk el ennyire az előjáték szerepét, ha ekkora súlya van a vágykeltésben és a kielégülésben? Jelenleg ugyanis mindent, ami nem a behatolásról szól, az aktus alá sorolunk, ilyen például az orális szex, a kézzel történő kényeztetés és a szenvedélyes csókolózás is.

Az, hogy a nemi szervek súrlódását helyezzük a szexualitás piramisának csúcsára, azt mutatja, hogy noha a szexuális szokásaink rengeteget változtak az elmúlt pár száz évben, még mindig nem sikerült modernizálnunk az ezekkel kapcsolatos, kollektív gondolkodásunkat. Puszta tény, hogy a szex prokreációs szerepe egyre csökken, sokkal inkább testi örömforrásként tekintünk rá a hétköznapokban. Persze a régebbi korokban sem volt ez másként, sőt, ahogy manapság is jellemző, stigmatizálták azokat, akik nyíltan vállalták, hogy nem a gyereknemzés a céljuk, csupán a vágyaikat szeretnék megélni. Az „aktus mindenek felett” nézőpont főként azért káros, mert mindenkit normaszegőnek mutat, akinek ettől eltérő az aktushoz való viszonya. Ilyen például az, aki nem élvezi magát a közösülést, vagy az LGBTQIA+ közösség tagjai, a testi fogyatékossággal élők, akik képtelenek a behatolásra, sőt azok a nők is, akik betegségükből adódóan fájdalommal küzdenek a behatolásos szex közben.

Minden kényeztetési forma egyenlő!

A testiség piramisszerű elgondolása csupán arra jó, hogy beszűkítsük a gondolkodásunkat. Bármilyen szexuális kényeztetési forma kimerítheti a szex kategóriáját, ami örömet szerez neked és a párodnak. Sőt, vegyük például a különböző fétiseket! Lehet, hogy a többség nem vágyik arra, hogy forró viaszt csepegtessenek a testükre az előjáték során, de annak a kis csoportnak, aki már ettől is eljuthat a csúcsra, fontosabb lehet ez az élmény, mint maga az aktus. Miért ne hívhatnák ezt szexnek, ha más kényeztetéssel is párosul?

De mi van, ha az aktus a kedvenced?

A szexualitás hierarchiájának felégetése nem azt jelenti, hogy ne élvezhetne nálad prioritást az aktus! Csupán lehetőséget nyújt arra, hogy elfogadd, mások számára talán nem ez a testiség non plus ultrája. És persze azt se felejtsük el, hogy miközben feltérképezzük a saját szexualitásunkat, idővel a vágyaink és a preferált módszereink is változhatnak. Ha nem teszünk többé különbséget az örömszerzési források között, teljesen természetesnek tűnhet, ha kísérletezgetésre adjuk a fejünket a jövőben.

Mi változna, ha elengednéd az előjáték kifejezést, és mindent egyenlően kezelnél, ami testi örömöt okoz neked?

  • Így, hogy tágabban értelmezzük a szót, többet szexelnél?
  • Nagyobb lelkesedéssel vágnál neki az együttléteknek?
  • Több testi örömöt élnél át?
  • Tartanál attól, hogy nem tudsz teljesen megfelelni a partnered igényeinek?
  • Felszabadultabb lennél szex közben?
  • Szórakoztatóbb lenne számodra a testiség megélése?

Gondold át ezeket a kérdéseket, és ne feledd: nem kell mindenáron az aktusig sodródnod, csak azért, hogy megfelelj mások elvárásainak! Az előjáték is képes eljuttatni az orgazmusig, ha komoly hangsúlyt kap.

Bármit hívhatsz szexnek, ami testi örömöket nyújt

Mindent összevetve, csakis egy dolog számít igazán: az, hogy te és a partnered elégedettek legyetek a szexuális életetekkel. Felesleges és igen káros összehasonlítani a vágyaitokat és a szokásaitokat más párok erotikus kalandjaival. A szexben sincs olyan, hogy normális, a tökéletes orgazmus receptje mindig személyre szabott, a saját feladatunk megtalálni a megfelelő hozzávalókat és belőni a pontos arányokat. Őszintén, miért is hagynád, hogy mások véleménye vagy holmi téves kategorizálás megzavarjon?

Nyitókép: proud_natalia / iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: